Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Kā laukos atrast lauku labumus

Dzīvošana ārpus pilsētām un it kā tuvāk pārtikas audzētājiem mūsdienās, izrādās, nebūt nenozīmē labāku to pieejamību. Pētot vietējās bioloģiskās pārtikas ceļu, jāsecina, ka lielais vairums no tās nonāk Rīgā, kur vieglāk atrast pircējuIk pa laikam nākas iesaistīties diskusijās par to, kur tad vislabākā dzīve – Rīgā vai ārpus pilsētas? Ir jau viegli sēdēt Vecrīgas ofisos vai piknikā pie Daugavas un spriest, cik tas būtu jauki – māja laukos! Veranda, skats uz ezeru (jā, es iespaidojos no pašreiz LTV1 skatāmā seriāla Māja pie ezera), rasā muti nomazgāt, piparmētru tēja un cepta lauku ola ar spilgti dzeltenu un tumīgu viduci brokastīs.

Taču cik reāli laukos ir dabūt lauku olu?It kā esi tuvāk dabai, tuvāk zemniekam, taču mazajos lauku veikalos vietējās produkcijas ir pamaz, svaiga gaļa ir retums, par bioloģisko pārtiku nemaz nerunājot. Piedāvājumā spāņu paprika un nīderlandiešu tomāti. Bieži arī vasarā. Es esmu braukusi uz laukiem ar galvaspilsētā pirktām lauku olām. Savukārt vietējie ražotāji nereti savu produkciju ved uz Rīgu, kur vieglāk atrast pircēju.Rakstniece Dace Rukšāne uz laukiem Stalbes pagastā pārcēlusies šīgada aprīlī. Viņa ir traka uz bioloģisko pārtiku, tāpēc zināja, ka būs jāpiepūlas, lai arī laukos varētu ēst kā līdz šim. Taču, tikai rūpīgi plānojot, viņai ir izdevies atrast zemniekus, ar kuriem norunāt tikšanos pie 12 kilometru attālās Valmieras šosejas. Bioloģisko liellopa gaļu iespējams iegādāties šeit pat, Stalbes pagastā. Cūkgaļai jābrauc pakaļ uz ik pārsvētdienu notiekošo Straupes lauku labumu tirdziņu, kur pieejami arī bioloģiskie dārzeņi un Daces jau sociālajā tīklā Twitter izslavētie eklēri. Atzīšos, ka tie tiešām ir vieni no garšīgākajiem eksemplāriem eklēru kategorijā.Truša gaļas un olu iepirkumam – randiņš pie Valmieras šosejas ar zemnieku saimniecību Mieriņi. Turpat Dace tiek pie Ilzes un Jura Lipsku audzētajiem dīgstiem. Pati šovasar audzējusi salātus, dažādus zaļumus, jo īpaši pētersīļus, kas ļoti garšo sasmalcināti ar ķiploku un olīveļļu. Pagrabu piepildījusi ar bioloģiskās zemnieku saimniecības Vizbuļi dārzeņiem. Reizi nedēļā Dacei jābrauc uz Rīgu, kur tad viņa iepērk trūkstošo – bioloģiskos citronus un citus eksotiskos augļus, kādreiz kādu zivi.Sadzīves ķīmiju, zaļo un melno tēju, kafiju, garšvielas, saldumus un citus niekus viņa pasūta no Vācijas. Kurjers brien dubļus ar labumiem tieši līdz Daces durvīm. Lai gan pēdējos gados nevarētu sūdzēties par bioloģisko vietējo miltu trūkumu, Dace tos pasūta no Lielbritānijas, jo tur ir iespējams iegādāties miltus ar dažādiem glutēna līmeņiem. Maizes cepšanai tas vajadzīgs augstāks, kamēr, piemēram, pankūkām tā ir lieka greznība.Tātad tīri teorētiski, Rīgas "kundziņiem" aizbraucot līdz vasaras fazendai, būtu jābūt pieejamiem arī lauku labumiem. Taču realitātē pircējs īsti nezina, kur kāroto atrast. Ir vairākas mājaslapas internetā, kurās vienuviet atrodami dažādu bioloģisko lauksaimniecību kontakti, taču ne visi zemnieki ir atvērti komunikācijai.Vairāk par to, cik viegli vai grūti tikt pie īstiem lauku labumiem, dzīvojot laukos, lasiet žurnāla Sestdiena 27.novembra - 3.decembra numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata