Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latviešu seriāli: Košāk un vairāk nekā dzīvē

Neviens nav redzējis, bet viedoklis ir visiem – tā īsi varētu savilkt kopā atsauksmes par Latvijā tapušajiem seriāliem. SestDiena pēta, kur slēpjas daudz pelto un slavēto pašmāju daudzsēriju stāstu popularitātes atslēga un par cik labiem un kvalitatīviem tos varam saukt

Televīzijas nu jau kādu laiku piedāvātā iespēja brīvi darboties ar ekrānā redzamo, iepauzējot ziņas, kamēr tiek papildināta kafijas krūze, vai atkārtojot mīļākās filmas epizodi kaut trīsdesmit reižu, kā arī interneta neizmērāmā brīvība radījusi ne tikai iespēju, bet arī vēlmi cilvēkam pie zilā ekrāna pavadīt aizvien vairāk laika. Nenoliedzami, lielai daļai nakts stundās miegs palicis otrajā plānā – aiz iemīļotā seriāla sērijām. Pašmāju seriāli gan vienmēr vērtēti ļoti dažādi. Ir ilggadēji fani un aizstāvji, kuri pie mums ražotos daudzsēriju stāstus skatās no pirmās līdz pēdējai sērijai, to uztverot kā negrozāmu ikdienas rituālu, un ir arī mūžīgie pretinieki, kuriem ja ne plašāk, tad vismaz draugu lokā patīk uzsvērti paziņot, ka lai nu ko, bet Latvijā ražotos seriālus jau nu gan viņi neskatās. (Apbrīnojami gan, ka nereti šie cilvēki pat ļoti labi pārzina ne tikai seriālu personāžus un viņu dzīves līkločus, bet arī visus ar šīm daudzsēriju filmām saistītos jaunumus.) Taču jautājums paliek – cik kvalitatīvas un konkurētspējīgas visādā ziņā ir pie mums tapušās ziepju operas, un ko seriālu kontekstā vispār nozīmē "labākais"? Filmas profesionāļi Latvijā novērtē ar Lielā Kristapa statuetēm, savukārt seriāli šādi apbalvoti netiek – un paliek vien skatītāju vērtējums "ar pulti".

Ja kā galveno kritēriju noteiktu vien popularitāti, saskaņā ar pētījumu kompānijas TNS datiem jau vairāku gadu garumā stabilā uzvarētāja pozīcijā būtu UgunsGrēks. Piemēram, šī gada visu septembra programmu topā tas ierindojies otrajā vietā aiz šova Izklausies redzēts, par spīti (vai varbūt pateicoties) tam, ka šī ir jau UgunsGrēka 16. sezona, pirmajā mēnesī ieinteresējot 149,2 tūkstošus Latvijas skatītāju. Savukārt pērn skatītāju skaits sezonai kopumā sasniedza teju 1 033 842 Latvijas iedzīvotājus. "Tas ir jau kā zināms brends, ja tā var izteikties. Mēs laikam bijām pirmie, kas Latvijas Televīzijā sāka ar seriālu, proti, Neprāta cenu. Pēc laika sākās seriālu bums arī citos kanālos. Laikam citi paskatījās un saprata, ka tas strādā, ir gana labs, un, tā teikt, centās realizēt ko līdzīgu," seriāla pirmsākumus atceras UgunsGrēka producente Baiba Saleniece.

Latvijas Kultūras akadēmijas profesore Rūta Muktupāvela uzskata, ka TV seriāli stereotipiski tiek saistīti galvenokārt ar mājsaimnieču un pensionāru auditoriju, tomēr arī ekonomiski aktīvi cilvēki vakarā labprāt "atdodas" televīzijai – tādā veidā, nedarot neko, atslābst pēc intensīvas darbdienas, jo, skatoties seriālus, smadzenes atpūšoties pat vairāk nekā guļot. "Attiecībā uz seriālu kultūru var teikt, ka tās pastāvēšanu veicina arī nepieciešamība pēc skaidri strukturēta ikdienas ritma un regularitātes. Mūsdienu histēriski dinamiskajā, neprognozējamajā vidē mēs neviļus meklējam patvērumu un veidu, kā kaut vai minimāli pārvaldīt savu laiku. TV seriāli ir tieši tas līdzeklis, kas dāvā miera un laika ritma prognozējamības ilūziju, neprasot īpašu piepūli, kā tas būtu, izvēloties citu atpūtas veidu – meditāciju, lūgšanu, vingrošanu vai profesionālās mākslas baudīšanu. Vēloties noskatīties kinofilmu, tam jāveltī atsevišķs laiks, jākoncentrējas, jātērē emocijas un intelekts," seriālu popularitāti skaidro Muktupāvela.

Visu rakstu par aktuālajiem latviešu seriāliem un aktieriem tajos lasiet šīs nedēļas žurnālā SestDiena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata