Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Piektais bauslis medicīnā

"Parasti ārsti pūlas, lai glābtu cilvēka dzīvību, tikai ginekologam dota izvēle – palīdzēt nākt šajā pasaulē jaunai dzīvībai vai arī to nogalināt," saka ginekoloģe Aiga Rotberga, kura nu jau septiņus gadus neveic abortus. Sirdsapziņā balstīta atteikšanās palīdzēt medicīnā ir atļauta, taču maz diskutēts par sekām, ko tā var nest sev līdzi. Turklāt tas rada jautājumus ne tikai ginekoloģijā.

Tev nebūs nokaut, vēsta Vecajā Derībā nostiprinātais piektais bauslis. Gluži kā jurisprudencē, arī reliģijā likumus katrs interpretē citādi. Vieni ar šo saprot cilvēka slepkavību, citi bausli attiecina arī, piemēram, uz abortiem. Ar zināmu regularitāti ārzemju medijos parādās ziņas par situāciju Itālijā, kur reliģisku apsvērumu dēļ aborti, lai gan tehniski ir atļauti, realitātē ir gandrīz nepieejami. Proti, septiņi no desmit ginekologiem, sirdsapziņas vadīti, procedūru veikt atsakās, turklāt paredzams, ka šo speciālistu skaits vēl augs. Skaidrs, ka Latvijā reliģijai ir krietni mazāka loma cilvēku dzīvē, tomēr arī pie mums ir sastopami ginekologi, kas abortus neveic, jo tas esot pret Dieva gribu.

Veikt vai neveikt abortu ir katra personīgā izvēle, tomēr pastāv draudi, ka, samazinoties to ginekologu skaitam, kas abortu veic, var pieaugt tādu gadījumu skaits, kad sievietes no grūtniecības atbrīvojas, kaitējot sev un citiem. Tāpat maz diskutēts, ko šāda izvēle var nest akūtās reizēs, kad jācīnās par sievietes dzīvību. Turklāt šāda situācija var attīstīties arī tiktāl, ka tiek dota platforma pagrīdes klīniku uzplaukumam ar visām no tā izrietošajām sekām.

Mainīja savu pārliecību

"Sākotnēji biju no tiem ginekologiem, kas veic abortus. Dziļi sirdī jutu, ka tas, ko daru, nav pareizi, bet veiksmīgi biju iemācījusies šo sajūtu apklusināt un neuzdot sev liekus jautājumus, aizbildinoties ar to, ka daru visu, kas ietilpst manos ārsta pienākumos. Pieļāvu, ka tas ietekmē pacientu dzīvi, bet uzskatīju, ka ar manējo tam nav sakara," stāsta Aiga Rotberga. Lūzuma punkts bija pirms septiņiem gadiem, kad viņa kļuvusi par kristieti, tad arī nākusi apziņa, "ka dzīvība ir vērtība un man nav tiesību nogalināt kādu tikai tāpēc, ka viņš nevar sevi aizstāvēt".

Lēmums neveikt abortus gan nenāca vienā dienā, vēl pusgadu pēc tam, kad ginekoloģe kļuva ticīga, aborti joprojām bija viņas ikdiena. "Tas nebija vienkāršs lēmums, taču tad, taisot kārtējo abortu, bija komplikācijas, sieviete ļoti asiņoja, bija smagi. Pēc tās reizes sapratu, nē, es vairs netaisīšu abortus, lai ko tas man arī maksātu, un šo septiņu gadu laikā neesmu vairs veikusi nevienu abortu," viņa atceras.

Tai laikā Rotberga mainījusi darbavietu un, pārceļoties uz Vidzemes slimnīcu, uzreiz arī pateikusi, ka varēs tur strādāt vien tad, ja būs ļauts pieturēties pie savas sirdsapziņā balstītās pārliecības. Pašai par izbrīnu, jaunie kolēģi bija atbalstoši un norādīja, ka arī paši atteikušies veikt abortu, jo neuzskata to par pareizu.

Pārliecība nav kategoriska

Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas valdes locekle Daiga Baranovska zina vairākus ārstus, kas atteikušies no aborta veikšanas, taču viņas attieksme šai jautājumā nav viennozīmīga. Tas, kas, pēc viņas domām, esot skaidrs – šie ginekologi nevar strādāt, kur vien iegribas. Piemēram, ja kādā reģionā visi ārsti atteiksies veikt abortu, tur dzīvojošajām sievietēm vienīgā izvēle būs doties uz citu reģionu, kas ne vienmēr dažādu apsvērumu dēļ, arī finansiālu, ir iespējams. Tāpat ir jāvērtē situācija, vai ginekologs, kas neveic abortu, var strādāt stacionārā, kur ir akūtas situācijas un reizes, kad vienīgā iespēja, lai glābtu sievietes dzīvību, ir atbrīvošanās no augļa.

Runājot par šādām situācijām, arī Rotberga, lai gan abortus neveic, kategoriskumu noliek pie malas: "Šie ir ļoti sarežģīti jautājumi, kam nav viennozīmīgas atbildes. Katrs gadījums ir individuāls, un teikt stingru "nē" es nevaru. Kad ir akūta situācija, kurā jāglābj dzīvība, neviens vairs nediskutē, bet cenšas darīt visu, lai izglābtu vismaz vienu." Tāpat Baranovska norāda, ka atteikties jau var ne tikai ginekologs – var būt arī situācija, ka slimnīcā visi ginekologi veic abortu, bet, piemēram, vienīgais anesteziologs, pārliecības vadīts, šīm manipulācijām nedod narkozi.

Tikai, ja neapdraud dzīvību

Visbiežāk skandāli par abortu tēmu izceļas katoļticīgajās valstīs, kā, piemēram, jau iepriekš pieminētajā Itālijā. Īpaši skaļi šis jautājums nesen izskanēja Polijā, kur valdība bija nodomājusi abortu aizliegt ar likumu. Šādu praksi neatbalsta arī Rotberga: "Ir jārunā ar sabiedrību par to, ko nozīmē aborts, nevis vienkārši jāaizliedz, tā neko nevar mainīt. Tādējādi tieši var pieaugt šo pagrīdes klīniku darbība, ņemot vērā, ka tas tomēr ir sirdsapziņas jautājums un visi uzreiz nemainīs domāšanu."

Tāpat bijuši vairāki tiesu prakses gadījumi, kad pacienti vēršas pret ārstiem, kas neveic abortu. Piemēram, BBC vēstīja par gadījumu, kur katoļticīgajā Itālijā pēc spontānā aborta mirusi sieviete, kas gaidīja dvīņus. Viņas tuvinieki norādīja, ka ārstējošais ārsts atteicies veikt augļu abortu, jo esot "pārliecināts abortu pretinieks". Sieviete pēc komplikācijām grūtniecības gaitā tika uzņemta kādā slimnīcā Sicīlijā, un viņai sākās spontānas dzemdības. Saskaņā ar tuvinieku advokāta pausto vienam no augļiem bijušas problēmas ar elpošanu. Advokāts norādījis, ka ginekologs atteicies veikt augļu abortu, lai glābtu mātes dzīvību, un sacījis: "Kamēr tas ir dzīvs, es neiejaukšos."

Visu rakstu lasiet 22.septembra žurnālā SestDiena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata