Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Straume un pretstraume

Šīs rindas top, kad izrādīta mazliet vairāk nekā puse no 77. Kannu kinofestivāla programmas (tā noslēdzas 25. maijā). Iespaidi par redzētajām filmām ir daudzpusīgi, tomēr joprojām vēlīgi domāju par gaidāmo.

Kino Olimpa meistari pārsteiguši ar reakcionāriem darbiem, polarizējot Kannu profesionāļus un publiku. Te ir jāmin galvenā konkursa darbi – klasiķa Frānsisa Forda Kopolas šekspīriskais ārprāts Megalopole/Megalopolis (2024), horora pioniera Deivida Kronenberga neticami mokošās sēras drāmā Līķauti/The Shrouds (2024) un Pola Šrādera dialogos nomocītā filma Ak, Kanāda/Oh Canada (2024) ar Ričardu Gīru mirstoša dokumentālista lomā. Vienā vārdā par to – ak!

Galvenajā konkursā atrodami sabiedrības vārīgos punktus izceļoši darbi. Piemēram, poļu izcelsmes dāņa Magnusa van Horna melnbaltā gotika Meitene ar adatu/The Girl With the Needle (2024). Filmā 1919. gada Dikensa darbiem līdzīgā Kopenhāgenā jauna šuvēja pasaulē laiž ārlaulības bērnu – filmas sākums sola necilas Pelnrušķītes augšāmcelšanos, bet turpmākais pārtop par psiholoģiskām brāļu Grimmu šausmām. Iespējams, visapspriestākā konkursa filma ir franču režisores Koralī Faržē Substance/The Substance (2024) ar Demiju Mūru (grezna loma!) novecojošas fitnesa zvaigznes lomā – bezkaunīga maskulīnā skatiena meditācija un ķermeņa šausmu žanra piemērs, par kuru šogad, visticamāk, runāsim gana daudz.

Jaunāko paaudžu kino veidotāji reizēm ir piesardzīgi, reizēm drosmīgi un spoži. Konkursā Īpašais skatiens pārējo 17 filmu ainavā izceļas Ginta Zilbaloža Straume (2024). Bezvārdu pilnmetrāžas animācija par Kaķi ir spraiga ceļa filma, kurā galvenajam varonim postapokaliptiskos plūdos jāizaicina sava vienpatība. Straume ir formā spēcīgs un emocionāli katalizējošs darbs. Līdztekus Zilbaloža darbam šajā konkursā vēl izceļama pilnmetrāžas spēlfilmas debija Armands/ Armand (2024) – šo smalko "raksturu izrādi" režisējis norvēģis Halfdans Ulmans Tendels, Līvas Ulmanes un zviedru autorkino meistara Ingmara Bergmana mazdēls. Lakoniskais darbs pietveras incidentam bērnudārzā, kad satiekas divu zēnu vecāki (galvenajā, Armanda mātes, lomā Renāte Reinsve no Pasaulē sliktākais cilvēks/The Worst Person in the World (2021)), lai mediētu sarunu par notikušo. 

Bet pāri visam – viens no personīgi nozīmīgākajiem ekrāna notikumiem šoreiz ir kanādiešu avangarda kino meistara Gaja Madina un brāļu Džonsonu veidotā satīra Baumas/Rumours (2024). Te samita laikā satiekas G7 valstu līderi (lomās – Keita Blanšeta kā Vācijas kanclere, Denī Menošē kā Francijas prezidents u. c.). Pavadot vairākas stundas darba grupā un Monty Python manierē risinot dialogus, viņi gatavo atskaiti par paveikto. Frāzes valstvīriem un valstsievām rindojas kā mājas, bet tad visi apmaldās mežā un sastopas ar zombijiem... Šis darbs summāri arī rezumē Kannu pieredzi, kurā šoreiz ir nedaudz politiskā, mazliet jau zināmā, arī par cilvēku darošā un kino izaicinošā.


Kannu filmas, kuras var gaidīt uz ekrāniem Latvijā

LAIPNĪBAS VEIDI/KINDS OF KINDNESS (2024) ★★★★

Pēc Nabaga radību/Poor Things (2023) panākumiem un provokācijām grieķis Jorgs Lantims ir atgriezies pie savas agrīnās kino identitātes – brutāla absurda kā viņa filmā Acu zobs/Dogtooh (2009). Jaunākā filma ir triptihs, kurā dažādas lomas atveido Emma Stouna, Vilems Defo, Mārgareta Kvālija u. c.

 

MĀCEKLIS/THE APPRENTICE (2024) ★★★★

Vēl viens "šķeļošais" darbs – cinisks Donalda Trampa portretējums viņa biznesa impērijas pirmsākumos. No tētuka ēnā esoša biznesmeņa līdz aukstasinīgam miljardierim (lielisks Sebastians Stens) – režisora Ali Abasi (Robeža/The Border, 2018) izvēlētie biogrāfijas punkti un metodes ir diskutablas, tomēr vēstījums ir nepārprotams.

 

PUTNS/BIRD (2024) ★★★★★

Dinamiska, elektrizējoša drāma par jaunu meiteni Beiliju (Nikija Adamsa). Viņa jau pazīst haosu, bērniem līdzīgus vecākus un raupju sociālo vidi, kad iepazīstas ar svešinieku, vārdā Putns (Francs Rogovskis). Režisore Andrea Arnolda (Amerikāņu saldumiņš/ American Honey, 2016) konsekventi runā par sociālo vidi – viņa nepazīst tukšu patosu vai morāli, kas berzētu skatītāja acābolus.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Vētra un bezvējš ES vēlēšanās

Dažā citā Eiropas Savienības (ES) valstī nosaukti pat par "politisku zemestrīci", Latvijā EP vēlēšanu rezultāti lielus pārsteigumus nenesa, tomēr gluži bez tiem arī neiztika. SestDiena to iz...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata