Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Ar mūzikas pedagoga gēnu

Jebkurš bērns var dziedāt! – uzsver bērnu vokālās studijas Siguldiņa vadītāja Elīna Gruzniņa (42). Viņai izdodas organizēt gan sadarbību ar pazīstamiem mūziķiem, ļaujot bērniem uzstāties kopā ar zvaigznēm, gan ikdienas darbu tā, lai mazajiem spīd acis un gribas vēl.

Vokālo studiju Siguldiņa Elīna Gruzniņa kopā ar savu mammu Sarmīti Skrastiņu izveidoja 2012. gadā, taču divus gadus kvalitatīva klātienes darba "apēda" pandēmija. Tagad darbība ne tikai atsākusies, bet tas noticis ar jaudīgu atspērienu – ar skaistu uzstāšanos koncertzālē Baltais flīģelis nupat nosvinēta studijas jubileja, un izdots albums Dienas darbi ar Jāņa Šipkēvica mūziku un Marta Pujāta dzeju.

"Darbs pie dziesmu cikla Dienas darbi aizsākās jau 2021. gada nogalē, kad uzrunāju manu senu skolas draugu Jāni Šipkēvicu un lūdzu radīt vienu dziesmu par godu Siguldiņas desmitgadei. Ar Jāni un arī dzejnieku Martu Pujātu esam ne tikai draugi kopš skolas laikiem, bet nu jau mums ir arī katram sava ģimene un bērni, un tas ir lieliski, ka varam radīt skaistu mūziku ne tikai saviem, bet arī visiem citiem bērniem," ar paveikto lepojas Elīna.

Jāpiebilst arī, ka Dienas darbi nav Siguldiņas pirmais lielais projekts – mazie mākslinieki ir bijuši klāt dažādām norisēm un jaunradei Siguldā. Piedalījušies divu koncertuzvedumu radīšanā Es esmu Sigulda un Kropotkina stāstiņi Siguldas koncertzālē Baltais flīģelis, ierakstīts CD albums Es esmu Sigulda, un sadarbībā ar Sigulda Adventures komandu tapis pat videoklips dziesmai Gaisa vagoniņš.

SKAISTI PAR PRAKTISKO

Dienas darbu dziesmas stāsta par praktiskiem bērna ikdienas darbiem, pienākumu risināšanu, bērna ikdienas rūpēm un emocionālo pasauli. Dziesmas var kalpot kā palīgs vecākiem, mācot bērnam darīt dažādus ikdienas darbus un pienākumus – patstāvīgi apģērbties, tīrīt zobus, būt uzmanīgam, šķērsojot ielu, tikt galā ar dusmām vai mūsdienās tik aktuālo ekrāna laika jautājumu.

Pirmatskaņojumu programma piedzīvoja koncertuzvedumā kultūras centrā Siguldas devons 2023. gada aprīlī, pēc tam radošā komanda sāka domāt par šo dziesmu izdošanu albumā. Visām dziesmām ierakstītas arī fonogrammas, tapusi nošu burtnīca ar klavieru pavadījumiem, kurus datorsalikumā izveidojis mūziķis Andris Sējāns un kas radīts kā noderīgs krājumiņš gan bērniem, gan vokālajiem pedagogiem. Dažas dziesmas ir sarežģītas, bet lielākā daļa domātas pirmsskolas vecuma bērniem.

"Varētu jautāt – kādēļ mūsdienās, kad viss notiek digitālajā pasaulē, izdot mūziku CD formātā? Daudzām ierīcēm vairs nav pat kur tādu ievietot. Taču man gribējās kaut ko taustāmu, līdzīgi kā grāmatu, kuru tu vari paņemt rokās, apskatīt, pakavēties atmiņās. Mēs nevaram dzīvot tikai virtuālajā vidē. Protams, izmantoju tehnoloģijas arī darbā, dažkārt  ierakstu un bērniem sūtu kādus uzdevumus, īpaši noderīgi tas bija pandēmijas laikā, kad nevarējām strādāt klātienē, taču nekas nevar aizstāt dzīvu kontaktu, sarunu, mūziku, kura izpildīta šeit un tagad," uzskata vokālā pedagoģe, pamatojot savu izvēli jauno programmu laist tautās ne tikai netveramā formātā.  

SIGULDĀ VISLABĀK

Elīna ir Siguldas patriote – te dzimusi, augusi, skolojusies. Ir bijuši piedāvājumi strādāt Cēsīs, arī Rīgā, bet sirds un patriotisms pieder Siguldai, un pagaidām nevienam nav izdevies jauno mūziķi un pedagoģi aizvilināt prom. "Jau pāris gadus ar ģimeni dzīvojam Inčukalnā, kur mums ir māja, taču arī tas faktiski ir tepat netālu," uzsver Elīna.

Pēc profesijas viņa ir pianiste, absolvējusi Emīla Dārziņa Mūzikas vidusskolu, pēc tam Mūzikas akadēmiju pie profesora Arņa Zandmaņa – kā uzsver Elīna, brīnišķīga pianista, kurš šogad ieguva Lielo mūzikas balvu par mūža ieguldījumu. "Man dzīvē ir paveicies ne tikai ar darbu, bet arī ar pedagogiem. Pirmā mana pasniedzēja bija Inese Zagorska, šobrīd Cēsu koncertzāles mākslinieciskā vadītāja. Viņa mani ievirzīja mūzikas ceļā, bija mans klavieru pedagogs. Mākslas skolā Baltais flīģelis esmu koncertmeistare, sadarbojos gan ar vokālo, gan pūtēju nodaļu, koncertējam, ar audzēkņiem piedalāmies dažādos konkursos. Baltajā flīģelī esmu arī projektu vadītāja un sadarbībā ar kolēģiem organizēju dažādus pasākumus – lielus un mazākus. Viens no nozīmīgākajiem ir starptautiskie jauno mūziķu meistarkursi, kas notiek reizi divos gados Siguldā sadarbībā ar Daci Aperāni, kura ir to idejas autore. Skolā notiek Lūcijas Garūtas jauno pianistu konkurss un dažādi koncerti, izglītojoši pasākumi, izstādes. Skolas radošā dzīve ir ļoti bagātīga! Taču mans sirdsdarbs un hobijs ir Siguldiņa!" atzīst vokālās studijas vadītāja.

Pedagoga talantu Elīna ir mantojusi no mammas Sarmītes, ar kuru kopā arī abas izveidojušas un vada Siguldiņu. Sarmīte Skrastiņa visu mūžu ir nostrādājusi par pirmsskolas pedagoģi, arī pati Elīna kopš 18 gadu vecuma desmit gadus strādājusi pirmsskolas izglītības iestādē Saulīte Siguldā par muzikālo audzinātāju: "Man bija lieliska pieredze mācīt bērniem dziedāt, veidot pasākumu scenārijus, svētkus bērniem. Pēc tam mani uzrunāja nākt strādāt uz Balto flīģeli."

PAŠIEM MAZĀKAJIEM

Vokālajā studijā Siguldiņa uzņem bērnus no četru gadu vecuma, dzied arī viņu brāļi un māsas, kuri ir vecāki, bet skoloties nāk arī pavisam mazi – divus trīs gadus veci mazuļi. "Dodu iespēju visiem bērniņiem dziedāt, atlases nav. Šajā projektā dažām meitenēm ir jau 15 gadi, pie manis dzied arī jaunākas skolnieces. Pēc projekta Dienas darbi pabeigšanas nolēmu studijā skolēnus vairs neuzņemt, jo studijas sākotnējais mērķis bija tikai pirmsskolas vecuma bērniņiem mācīt dziedāt ar domu, lai vēlāk viņi var iestāties, piemēram, skolas Baltais flīģelis mūzikas nodaļā. Bet bērni sāk dziedāt, mēs sapazīstamies, sadraudzējamies, veidojas laba sadarbība, un ir žēl šķirties, tāpēc daudzus gadus man studijā bija arī skolēnu grupa. Šobrīd Siguldiņā izglītojas 45 bērni. Visi kāpa uz skatuves arī albuma atklāšanas koncertā," pastāsta Elīna.

Pasākumu vadīja Kristaps Kiršteins, Valters Sprūdžs pie basa, Anrijs Grinbergs pie bungām, Jānis Šipkēvics pie klavierēm. Skatītāju vidū bija arī dzejnieks Marts Pujāts.

DZIEDĀT VAR IKVIENS!

Ja mazs, pāris gadu vecs bērniņš atnāk uz studiju, vai ir iespējams noteikt viņa muzikalitāti? Elīna skaidro, ka, viņasprāt, jebkurš bērns var apgūt dziedāšanu. Protams, kāds ir muzikālāks, cits drusku rūc kā lācītis, taču mūzikas apguve attīsta dzirdi, intonāciju, iemāca bērnam par sevi justies droši, tādēļ mēģināt tiešām var ikviens.

"Jebkurš bērns var dziedāt! Reiz uz studiju kāda mamma atveda trīs gadus vecu meitenīti. Ļoti mazrunīgu, klusu, biklu. Trīs mēnešus mazā nāca uz nodarbībām, bet nodarbībās nedziedāja. Gatavojāmies Ziemassvētku koncertam, un es bažījos, kā izdosies šo bērniņu iesaistīt priekšnesumos. Taču kādu nedēļu pirms koncerta viņa sāka dziedāt. Izrādījās, ka viņa lieliski prot visas dziesmas! Man bija liels pārsteigums un saviļņojums, redzot, kā viņa visu mācīto ir uzsūkusi sevī, bijusi klātesoša, vērojusi. Apgūtā pieredze bērnam ir paliekoša ne tikai mūzikas jomā, bet attīstoties kā personībai, tāpēc esmu pārliecināta, ka daru noderīgu darbu," atminas Elīna.

Divas reizes gadā vokālajai studijai Siguldiņa notiek koncerti – Ziemassvētku koncerts un pavasara koncerts. Elīna un Sarmīte izdomā sižetu, rada vienojošu teatrālu noskaņu. Koncerts ir atskaites punkts, kas ir ļoti svarīgs, jo tā ir iespēja mazajam māksliniekam kāpt uz lielās skatuves, uz kuras ir uzstājušies arī tādi ievērojami mākslinieki kā Latvijas Radio bigbends, Valsts akadēmiskais koris Latvija, Raimonds Pauls, Gidons Krēmers, Vestards Šimkus u. c.

"Arī vecāki novērtē paveikto un lepojas, cik droši ir bērni. Trīs četrus gadus veci ķipari uzkāpj uz skatuves, varbūt pirmajā reizē mazais ir bikls, bet jau nākamajā koncertā redzi, kā bērns ir atplaucis," teic mūzikas pedagoģe.

ARVIEN JAUNAS IDEJAS

Mācību gads ir noslēdzies, priekšā vasara un atvaļinājums, taču Elīna atzīstas: miera neesot, galvā jau šaudās idejas jauniem projektiem. Šis tas esot jau pārrunāts ar kolēģi mūziķi Anriju Grinbergu, kurš Baltajā flīģelī strādā par sitaminstrumentu pedagogu. 

"Man ir ģimene – vīrs un divas meitiņas –, bet apzinos, ka ļoti lielu enerģiju atdodu skolai, bērniem, kolēģiem, un dažkārt raizējos, vai nenozogu laiku savējiem. Arī manas meitas mācās Baltajā flīģelī kora klasē un dzied pie manis Siguldiņā. Esam kopā gan mājās, gan darbā, un tam ir kā savi plusi, tā mīnusi. 

Brīvdienās man patīk atgūt spēkus un iedvesmu pie dabas, un Sigulda tam ir tik pateicīga vieta! Visa ģimene dodamies pastaigās pa Siguldas takām, velo izbraucienos, visur līdzi ir arī mūsu ģimenes mīlulis franču buldogs," atklāj Elīna.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata