Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nākotne robotiem

Laiks Ziedonim balvai nominētais jaunais pētnieks Kārlis Berkolds (24) netic, ka mašīnas pārņems pasauli, māca skolēniem, kā konstruēt robotus, un brīvajā laikā labprāt rušinās savā dārzā.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) doktorants Kārlis Berkolds jau piecus gadus ar aizrautību darbojas RTU Robotikas klubā, raksta doktora disertāciju par mākslīgajiem neironu tīkliem un pēta, kā iemācīt robotiem atpazīt, kopt un audzēt augus. Viņš ir pārliecināts, ka visi, kas strādā universitātē, ir entuziasti un tāpēc, lai gan privātajā sektorā varētu nopelnīt daudz vairāk, pieturas pie pētniecības.

Interesi par robotiku jaunais pētnieks cenšas nodot arī tālāk un jau piecus gadus izglīto dažāda vecuma jauniešus skolās, darbnīcās un robotikas pulciņos. Šogad viņš ir nominēts Imanta Ziedoņa fonda Viegli apbalvojumam Laiks Ziedonim nominācijā Rabarbers, kuru pasniedz izciliem Latvijas jauniešiem.

Ko ikdienā dara inženierzinātnes doktorantūras students, kas nodarbojas ar robotiku?

Robotika sastāv no trim lietām – mehānikas, elektronikas un programmēšanas. Attiecīgi ar šīm trim daļām mēs arī nodarbojamies, saliekot tās kopā, veidojas viens robots. Ir cilvēki, kam patīk kāda specifiska daļa, bet es pagaidām cenšos apgūt un izpētīt visas šīs lietas.

Pieņemu, ka jūsu doktora darbs arī ir saistīts ar robotiem. Ko tieši pētāt?

Darbs ir par mākslīgo intelektu. Būtībā pētu aparatūrā īstenotus mākslīgos neironu tīklus – mans mērķis ir panākt, ka es varētu izgatavot mākslīgās smadzenes un likt robotam pašam mācīties lietas. Programmēšana ir laikietilpīgs process, aprakstīt mums apkārt redzamās lietas ir ļoti sarežģīti, dažkārt tas arī nav iespējams vienkārši fizisku apsvērumu dēļ. Bet ir dažādi algoritmi, kas ļauj robotam mācīties kā cilvēkam – gan atpazīt lietas, gan atklāt kļūdas. Ar to es arī mēģinu nodarboties, lai varētu izveidot mobilus robotus, kas veiktu uzdevumus, braukātu apkārt, iemācītos izpildīt jaunas komandas.

Ja vienkāršojam, tas būtu tā, ka, piemēram, mazais automātiskais putekļu sūcējs neēstu manus vadus nevis tāpēc, ka esmu tur novietojis sensoru, kas viņu aizdzen, bet tāpēc, ka viņš ir iemācīts tur nebraukt?

Savā ziņā arī, jā. Vairāk gan tā ir tāda kartēšana – sensori uztaisa apkārtnes karti, un robots zina, kur kas atrodas, viņš nepazaudē savu ceļu. Bet es gribu, lai varu uzlikt kameru, parādīt bildīti, ka tur ir kāpnes, objekts, un viņam pateikt: "Tur neej!" Vai tieši pretēji: "Īpaši apstaigā!" Un viņš no tā pēc tam izdarītu secinājumus.

Ja jūs pietiekoši labi paveiksiet savu darbu, nākotnē mašīnas varēs iztikt bez cilvēkiem?

Es teikšu, ka ne. Visur aizmugurē ir cilvēks. Es nesaredzu brīdi, kurā robots varētu iztikt bez cilvēka, vienalga vajadzētu būt vadībai. Protams, mums ir mērķis panākt lielu autonomiju. Fabrikās, piemēram, tas jau tagad ir. Tāpat gribam arī lauksaimniecībā izveidot sistēmas, kas ir ekonomiskākas un taupīgākas. Tomēr vienmēr ir vajadzīgi cilvēki, kas apkopj, pārbauda, nomaina detaļas. Neredzu iespēju, ka roboti paši to varētu veikt.

Tātad cilvēces nākotne tomēr ir drošībā?

Noteikti. Nekas neliecina par pretējo.

Visu interviju ar pētnieku Kārli Berkoldu lasiet šīs nedēļas žurnālā SestDiena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata