Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

29% Aizkraukles slimnīcas - privātās rokās

«Es jūtos tā, it kā būtu noskrējis 42 kilometru maratonu,» atviegloti nopūzdamies, asarām acīs sacīja ilggadējais Aizkraukles slimnīcas vadītājs ārsts Ēriks Vizulis, redzot, ka visi Aizkraukles novada domes deputāti nobalsoja par sadarbības līguma slēgšanu ar akciju sabiedrību Veselības aprūpes fonds (VAF) par privātā investora piesaisti.

To par vienīgo reālāko slimnīcas turpmākās darbības saglabāšanas modeli atzina gan iestādes vadība, gan tās īpašniece vietējā pašvaldība, kā arī pieaicinātie SIA _Revidents_ speciālisti, kas analizēja visus iespējamos šīs iestādes izdzīvošanas variantus esošajos apstākļos. Pirmos privātā partnera ieguldītos 300 000 latu, par ko nomaksās nodokļu parādus valstij un parādus piegādātājiem, kas ļaus slimnīcu paglābt no draudošās maksātnespējas, tā saņems jau šomēnes. Ilgtermiņā _VAF_ veselības aprūpes nozarē tomēr saskatot rentabilitāti un pat cer uz peļņu šajā biznesā.

Parakstītais līgums, kas veido pirmo šāda veida privātās un publiskās partnerības sadarbības modeli slimnīcu praksē Latvijā, noteic, ka, ieguldot 300 000 latu šogad, VAF iegūst 29% kapitāldaļu, bet, veicot vēl 400 000 latu lielus ieguldījumus tuvāko triju gadu laikā, kopumā iegūst ne vairāk kā 49% uzņēmuma kapitāldaļu. Lielākais kapitāldaļu turētājs joprojām paliek Aizkraukles novada dome.

Slimnīcas valdes priekšsēdētāja Alīda Vāne norādīja, ka, iegūstot līdzekļus īstermiņa parādsaistību nomaksai, tā izkļūs no finansiālajām grūtībām, bet pārējos ikdienas izdevumus, kā arī kredītus, ko gan pati slimnīca, gan tās iepriekšējā īpašniece - Aizkraukles rajona padome - ņēmusi ēku rekonstrukcijai un iekārtu iegādei, strādājot esošajā režīmā, tā spēj segt pati. Atšķirībā no citām līdzīgām aprūpes slimnīcām, kur lielākoties sniedz tikai ambulatoros pakalpojumus, ir dienas stacionārs, aprūpes slimnīca ar valsts segto 25 gultasvietām un nelielu traumpunktu, vēl pirms privātā partnera piesaistes, pārstrukturizējot darbu, ekonomējot, kur vien var, kā arī turpinot sarunas Veselības ministrijā par iespēju paplašināt valsts apmaksāto pakalpojumu sniegšanu, Aizkrauklē spēj nodrošināt aprūpes slimnīcu ar piepildītām vairāk nekā 70 gultasvietām, ir Bērnu nodaļa, sniedz neiroloģisko, ginekoloģisko palīdzību un veic vienkāršas ķirurģiskas operācijas.

VAF valdes priekšsēdētājs Marģers Zeitmanis kārtējo reizi noraidīja jebkādu VAF saistību ar zāļu lieltirgotājiem un konkrēti firmu Recipe Plus, lai gan nenoliedza, ka fonda vadošajiem darbiniekiem savulaik bijis sakars ar šo uzņēmumu un personīgi viņš ir pazīstams ar daudziem šīs nozares pārstāvjiem, kā arī pats pārzina šo biznesa jomu. «Varu droši apgalvot, ka tāds zāļu apgrozījums kā Aizkraukles slimnīcā lielos tirgotājus neinteresē un ne Recipe Plus, ne kāda cita lieltirgotava uz šī rēķina nevar būtiski paplašināt savu noieta tirgu,» sacīja M.Zeitmanis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?