Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

55 balsis būtu trausls vairākums

Premjera Valda Dombrovska (JL) situāciju ir apgrūtinājusi nacionāli radikālāk noskaņotu jauniešu dibinātās partijas Visu Latvijai! ievērojamā pārstāvniecība Visu Latvijai! - Tēvzemei un brīvībai/LNNK Saeimas frakcijā, kur no astoņiem mandātiem seši būs līdz šim parlamentā nepārstāvētai partijai. Premjers to izvairās publiski vērtēt, bet valdošo partiju politiķi ir saņēmuši signālus, ka sadarbībā ar Visu Latvijai! V.

Dombrovskim kā premjera kandidātam var neizdoties īstenot visus Valsts prezidenta Valda Zatlera nosauktos kritērijus, pēc kuriem kandidāts tiks vērtēts. Viņam būs arī jānodrošina valsts ārpolitiskā kursa turpināšana, kas nozīmē visu valdību veidojošo politisko spēku prognozējamību Rietumu izpratnē. VL - TB/LNNK līderis un EP deputāts Roberts Zīle sola darīt visu, lai to nodrošinātu un lai apvienība būtu valdībā.

Politiskajos kuluāros ir izplatīti dažādi signāli, un partiju pārstāvji Dienai atzina, ka tādus ir saņēmuši. Ir arī mudinājumi izšķirties par divu partiju - Vienotības un Zaļo un Zemnieku savienības - valdības veidošanu ar 55 balsīm, slēdzot atsevišķus līgumus ar Saskaņas centru un VL - TB/LNNK. Tas nozīmētu, ka šiem politiskajiem spēkiem būtu pa ministram valdībā. R. Zīle šādu variantu nebija gatavs komentēt, bet ir iespaids, ka tas neapmierina arī Vienotības pārstāvjus, jo 55 balsis ir trausls vairākums. Sliktākais dzirdētais scenārijs ir, ka valdības veidošanu uztic nevis V. Dombrovskim, bet kādam citam Vienotības pārstāvim vai Zaļo un Zemnieku savienības kandidātam, tas gan nebūtu Aivars Lembergs, bet kāds cits šī politiskā spēka deputāts. Taču pagaidām ir iespaids, ka šādi signāli izskan, lai mudinātu V. Dombrovski kļūt izlēmīgākam.

Valsts prezidents V. Zatlers ar 10. Saeimā ievēlētajām partijām plāno tikties 15. oktobrī un līdz premjera nominēšanai komentārus nesniedz. Ar prezidentu tiek saskaņota arī ārlietu ministra kandidatūra, kā kandidāti uz šo amatu ir minēti divi Vienotības pārstāvji - bijušais ārlietu ministrs Artis Pabriks, kura laikā tika noslēgts Latvijas un Krievijas robežlīgums, un Pilsoniskās savienības līderis Ģirts Valdis Kristovskis, kuram arī ir lūgts runāt ar VL pārstāvjiem. Svarīgi atgādināt, ka Valsts prezidentam šoruden plānota vizīte uz Maskavu, bet tās laiks vēl nav zināms, iespējams, tas saistīts ar jaunās valdības veidošanu.

Piektdien visas trīs koalīcijas partijas Vienotība, Zaļo un Zemnieku savienība un VL - TB/LNNK sāka valdības deklarācijas sagatavošanu, izveidojot darba grupas. Līdz 15. oktobrim partijas iecerējušas vienoties par nākamā gada valsts budžeta ietvaru un amatu sadalījumu starp koalīciju veidojošajiem spēkiem. Premjers ir piedāvājis valdības veidošanas principus un nosacījumus. Koalīcijas sastāvu lielā mērā varētu noteikt tas, kuras partijas par tiem spēs vienoties, tā varēja secināt no V. Dombrovska sacītā. Kā pirmais un galvenais uzdevums ir vienoties par nākamā gada valsts budžetu, pieļaujot budžeta deficītu 6% no iekšzemes kopprodukta, bet provizoriskais konsolidācijas apjoms ir 350 līdz 395 miljoni latu. Visu Latvijai! līdzpriekšsēdētājs Imants Parādnieks Dienai teica, ka budžets ir galvenais uzdevums «un mēs esam gatavi uzņemties atbildību par šiem lēmumiem».

Piektdien koalīcijas sēdē ar I. Parādnieka un otra VL līdzpriekšsēdētāja Raivja Dzintara piedalīšanos jau parādījušās pirmās domstarpības. Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS) VL pārstāvjiem atzinis, ka viņam nav paticis, kādas dziesmas viņi vēlēšanu naktī dziedājuši. «Tā bija gan, bet tas ir tik smieklīgi, ka pat negribas to komentēt. Tās ir dziesmas, ko latvieši dziedājuši gadu desmitiem, man tas atgādina baidīšanos no savas ēnas,» teica I. Parādnieks. Viņa kolēģis Dzintars Rasnačs (TB/LNNK) Dienai sacīja: «Mums ir jādara viss iespējamais, lai novērstu to, ko dara Kremļa propaganda, pieliekot mums dažādas birkas.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?