Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Āāāh, tāds man bija!

Ķīķerēdamas gar vitrīnu, divas kundzes viena otrai teic: «Āāāh, tāds man bija!» Tie ir visvairāk dzirdētie vārdi kopš trešdienas, 6.janvāra, kad Nacionālajā vēstures muzejā atklāja izstādi Rotaļlietu noslēpumi pilī. To novērojusi Inese Bule, izstādes veidotāja. Pie pirmās vitrīnas «uh» un «ah» lielākoties nedzirdot, jo tur skatāmi māla svilpaunieki un koka stabules.

Arī es raujos tālāk, jo gribas redzēt _Straumes_ ražoto rotaļlietu _Pavārs_. «Viņš ar vienu roku māk liet eļļu, ar otru kustināt pannu tā, ka kratās ola. Pavārs māk arī olu mest gaisā,» skaidro I.Bule. Protams, būtu gribējies to redzēt mazā videoklipā, taču gribēties var daudz. Arī izdancināt ar atslēgu uzvelkamās rotaļlietas.

Visvairāk izstādē ir leļļu. No porcelāna daiļavām līdz Babyborn. Kāda lelle ir kā kafijas kannas sildītājs - tās kuplie un vatētie svārki apņem krūku. Ir arī sarkanam sniegavīram līdzīgais Vaņka, vstaņka, kas nevar apgāzties un kustoties guldz. Lūk, te arī no celuloīda ražotās lelles ar īsu matu griezumu. «Nopērc tādu pliknīti un ģērb, kā gribi - kā vīrieti vai sievieti. Kaut vai tirkīzzilā Boloņas mētelī!» - tā I.Bule. Un kas tā par princesi izplājusi kleitas volānus pa pusdīvānu? Dīvanlelle! Tai ir divi darbi - sēdēt un būt skaistai. Ar tādām nespēlējas. Spēlējas ar leļļu traukiem. Un ne jau ar plastmasas traukiem vien. Arī ar krūku, kas darināta no stikla un metāla. Tieši tas pinģerots Inesei no izstādes pašai patīk visvairāk. Vai naktī lelles taisa dzīres un dzer no krūkas morsu? «Naktīs lelles mostas. Iemirdzas ieveidotās cirtas. Acis - klakt! - aizveras un atveras. No rīta, pārskatot lelles, šķiet, ka dažas pat sēž citādi.»

Katrai lellei ir savs stāsts, jo tās lielākoties muzejam dāvātas. Paša muzeja kolekcija bijusi neliela, un to līdz šim arī neesot bijis iemesla izvietot. «Neliksim jau lelles izstādē par brīvības cīņām,» I.Bule stāsta. Izšķirošs bija kādas bērnudārza audzinātājas dāvinājums. Tad nu mantas sagrupētas: kopīgi kādā vitrīnā sasēduši filmu un grāmatu varoņi krokodils Gena, Karlsons, Čeburaška, Sarkangalvīte, Pokemons, Madagaskaras zvēri. Aiz cita stikla satupināta virkne lāču. «Ja nezini, ko dāvāt cilvēkam, kuram viss ir, uzdāvini lāci,» Inese uzskata, ka lācis atradīs vietu katrā mājā un tiks mīlēts.

Izstādē apskatāmi arī verķi puišiem. «Ieraudzīju traktoru un atcerējos savu dzelzs eskavatoru, uz kura sagriezu pirkstu,» saka fotogrāfs, uz ko piebilstu, ka tipiska vīriešu rotaļlieta savulaik bija Dobelē ražotās smaržīgās gumijas mantas, jo šoferi mēdza tās stutēt uz automašīnu aizmugurējiem bamperiem. Savukārt mazus puikas varētu interesēt helikopters, ko darbina, izvelkot caur korpusu speciālu plastikāta lentu. Un kur nu vēl sasodīti «interaktīvie» kaķīši groziņā! Tā gribas paspiest galvas, lai viņi pietupstas un iepīkstas! Visa izstāde sakairina uz vēlmi spēlēties! Reiz Vācijā kādā leļļu muzejā nopriecājos, ka bērni varēja lelles arī glīti saģērbt un spēlēties leļļu mājā. I.Bule norāda uz galdu, kas pārveidots par spēļu Riču raču, tikai kauliņu vietā ir mīkstie dzīvnieki. Vēl iespējams ielikt galvu kartona tēlos un nobildēties kā Pepijai vai princesei. Un viens lācis čamdīšanai arī ir.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Izstāde

Rotaļlietu noslēpumi pilī
Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā līdz 30.maijam
Ieejas maksa Ls 0,50-0,80

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?