Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +4 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. decembris
Inga, Irvita, Ivita, Ingeborga

Ābols dienā?

PagājušajĀ piektdienā nerīkojos, kā māca latviešu ticējums: ja iedāvina ābolu, tas tūlīt jāēd, citādi devējs ātri vecs paliek. Pirmkārt, visu nedēļu kolēģi no saviem dārziem uz biroja virtuvīti bija apēšanai vilkuši kritušos ābolus. Otrkārt, Baiba man iedāvināja ne vienu vien, bet veselu spainīti ābolu.

Treškārt, abas nebijām tikušas pie pusdienām līdz pieciem un izlēmām pirms teātra apmeklējuma paēst _Muklājā_. Tur pēc fantastiskas biešu biezzupas, šīrudens pirmās ceptās līdakas un kārdinājumā krišanas ar putukrējumā mīkstināto bezē mani sasniedza atgādinājums par sleju _Dienai_. Šādos apstākļos pavisam neatvairāmi radās doma rakstīt par āboliem, jo, baudot bezē, jau slinki apcerēju, ka to varbūt varētu arī izgatavot pēc kādas vecas muižas virtuves receptes no stingrām ābolu putām.

Maija beigās, izbraucot Vašingtona pavalsti, dārzos redzēju aizmetušos ābolu miljonus, arī ūdeņus redzēju, tā ka pārliecība, ka šī ir lašu un ābolu pavalsts, man radās. Skaidrs, kāpēc mana tēva māsa to pēc Otrā pasaules kara izvēlējās par savu mītnes zemi. Svētdien piezvanīju Ainārai, jā, āboli briest, un Vankūveras fortā, kur iestādīta pirmā pavalsts ābelītes sēkla no laimes ābola, ko atveda pārceļotāji, gatavojas Vecās ābeles svētkiem, kur dabū garšot un pirkt visvisādus ābolu produktus, ieskaitot svaigi spiestu sulu, ko Amerikā sauc par sidru! Nejaukt ar franču sidru! Un vīnus, ābolmaizes, ābolu sviestu, karamelizētus veselus ābolus uz kociņa. Vientuļa ābele Amerikā, tāpat kā pie mums, rāda vecas mājas vietu. Starp daudzajiem ieceļotāju varoņiem īpašs ir Džons Čepmens jeb Džonijs Ābolsēkla, vīrs, kurš IX gs. pirmos 40 gadus klaiņoja ar ābolu sēklām mugursomā, sēdams ābelītes uz rietumiem no Pensilvānijas, kur tagad Ohaio un Indiāna. Jaunanglijas ābolu pīrāgs ar Vermontas Čedaras sieru vai vaniļas saldējumu visā Ziemeļamerikā joprojām ir izplatītākais deserts tāpat kā ābolu kraukšķis, ābolu betija un koblers.

Tomēr pasaulē slavenākais ābolu ēdiens laikam ir klasiskā Vīnes strūdele, kas radusies, iedvesmojoties no turku baklavas kārtainās mīklas un Austroungārijas pašmāju āboliem. Pazīstama ir arī krievu šarlote. Limburgas debesu un zemes stampputra, kurā kartupeļi un āboli stampāti kopā, lai iegūtu gaiši skābu piedevu pie gaļas. Normandijas ābolu sidrs, kalvadoss, etiķis, Bretaņas ābolu degvīns lambigs un vispār - Ziemeļfrancijas āboli ar zivīm, jūras veltēm, gaļu, omletēm, sieriem. Un desertos.

Ābols dienā - un dakterim mājā nav jāienāk, teic angļi. Man mīļā piemiņā studiju gadu karstmaizes, kam baltmaizi apsmērē ar sviestu, pārliek ar ābolu šķēlītēm un sieru, ļaujot cepeškrāsnī kust līdz Dalī mīksto pulksteņu konsistencei, Latgales mājās gatavotā smaržīgā ābolu pastila un krāsnī ceptie āboli ar kanēli, Londonas nama pīles fileja ar diļļu zariņiem dzidrā ābolu želejā, Martas ābolu siers ar lazdu riekstiem tajos Ziemassvētkos, kad viņa vēl godīgi gatavoja ēst, ne traki strādāja un dauzījās apkārt pa pasauli fotografēdama.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?