Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Āfrikas jubilejā trūkst prieka par sasniegto

50 gadu jubileja kopš neatkarības iegūšanas lielā daļā Āfrikas valstu šogad tiek svinēta bez īpašas sajūsmas, jo prieku par Āfrikas sasniegumiem aptumšo daudzās problēmas, kas joprojām nomoka šo kontinentu. Pusgadsimtu pēc atbrīvošanās no Eiropas koloniālisma jūga afrikāņi apzinās, ka visas grūtības nevar norakstīt uz koloniālisma mantojumu, tādēļ jāprasa lielāka atbildība no saviem līderiem.

Āzijas piemērs

1960. gads Āfrikā bija lielais atbrīvošanās gads, jo šajā gadā neatkarību pasludināja 17 valstis (pirms tam Āfrikā nebija pat desmit neatkarīgu valstu). Neatkarību no Eiropas lielvarām ieguva tādas valstis kā Nigērija, Kamerūna, Čada, Somālija u. c. 50 gadu laikā šīs valstis ir gājušas dažādus attīstības ceļus, tomēr vairākumam no tām ir kopīgas problēmas: politiskā nestabilitāte, etniskie konflikti, valdošās elites korupcija un tautas nabadzība.

Šādos apstākļos nav brīnums, ka daudziem afrikāņiem prāts nenesas uz neatkarības svinēšanu. «Grūti mobilizēt cilvēkus uz svinībām, jo neatkarības puķes ir apvītušas. Pēdējo 50 gadu laikā nav piepildījušās cilvēku cerības un gaidas,» laikrakstam The New York Times stāsta Senegālas vēsturnieks Ibrahims Tiubs. Afrikāņi apzinās, ka uz citu pasaules daļu fona viņu kontinents joprojām izskatās kā likteņa pabērns. Īpaši nepatīkams ir salīdzinājums ar daudzām Āzijas valstīm, kas pēdējos gadu desmitos piedzīvojušas strauju attīstību. Ekonomikas pētnieki atgādina, ka pirms 50 gadiem ienākumu līmenis Ganā un Dienvidkorejā bija aptuveni vienāds, bet tagad starp šīm abām valstīm izveidojusies milzīga plaisa. Āfrikas valstī Ganā iekšzemes kopprodukts uz vienu iedzīvotāju joprojām ir tikai 600-700 dolāru, kamēr Dienvidkorejā tas ir gandrīz 30 reižu lielāks (ap 17 000 dolāru).

Dusošais milzis

Lielās atšķirības daļēji skaidrojamas ar to, ka Āzijas valstis centušās ierobežot iedzīvotāju skaita pieaugumu, savukārt Āfrikas iedzīvotāju skaits jau sasniedzis miljardu un turpina strauji palielināties. Āfrikas ekonomikas attīstība vienkārši netiek līdzi iedzīvotāju skaita pieaugumam.

Āfrikā daži ar nostaļģiju atceras koloniālisma laikmetu, kad «baltais cilvēks» pieņēma visus lēmumus. Taču citi iebilst, ka tieši tas neļāva izaugt jauno Āfrikas līderu paaudzei. Āfrikas intelektuāļi spriež, ka pašlaik visvairāk nepieciešams veicināt afrikāņu pašapziņu, lai viņi saprastu, ka nebūt nav sliktāki par citu pasaules daļu iedzīvotājiem. Pēdējos gados Āfrikā ir vērojamas dažas cerīgas progresa pazīmes, piemēram, nostiprinās vidusšķira, kas pieprasa lielāku politisko atbildību no valsts līderiem. Tas rosina cerības, ka ekonomikas izaugsme un demokrātijas nostiprināšanās palīdzēs Āfrikai pārvarēt stagnāciju. Pēc bijušā ANO ģenerālsekretāra Kofi Annana domām, Āfrika ir «dusošs milzis, kas gaida, kad to pamodinās». Ja tas notiks, nākamie 50 gadi varētu būt daudz labāki nekā pagājušais pusgadsimts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?