Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Aicina aizstāvēt kultūru

Kultūras nozare ar dažādām akcijām plāno pievērst sabiedrības uzmanību nozares finanšu problēmām. Dažādi pasākumi paredzēti jau piektdien, līdz 19.oktobrim tiek vākti paraksti akcijā Es par kultūru, savukārt 18. novembrī paredzēta Klusēšanas akcija.

Viena no piektdienas akcijas un parakstu vākšanas organizatorēm - Latvijas Nacionālā teātra aktrise un Teātra darbinieku savienības valdes priekšsēdētāja Daiga Gaismiņa skaidro: akcijas rīkošanas iemesls ir pirms kāda laika tapušais socioloģiskais pētījums, kurā kultūra novērtēta ļoti zemu. «Pareizāk sakot, nevis ka tā nav pašsaprotama nepieciešamība, bet - nav dzīves nepieciešamība. Internetā aptaujātajiem cilvēkiem bija šķitis, ka būtisks kultūras notikums ir teju vai tikai Dziesmu svētki, bet pārējais ir vai nu gandrīz nevajadzīgs, vai nevajadzīgs.»

Tāpat kultūras cilvēkus uztrauc fakts, ka Finanšu ministrijas sagatavotie priekšlikumi 2010.gada budžetam paredz finansējumu kultūrai salīdzinājumā ar 2008.gadu samazināt par 64%.

Kultūras ministrijas preses sekretāre Dace Vizule komentē: «Ja šādu lēmumu valdība pieņems, tas būs izdzīvošanas budžets. Taču teikt, ka kultūrai tas būs neatgriezenisks sitiens, es negribētu. Šādu nostāju jau iepriekš ir paudis arī ministrs Dālderis - ka tas būs nevis iznīcības, bet gan izdzīvošanas jautājums. Precīzus skaitļus vēl nevaram nosaukt, jo par to tiks lemts valdības sēdē piektdien.»

Piektdien daudzviet Latvijā risināsies gan teātru un orķestru, gan mākslas skolu rīkotas aktivitātes. Piemēram, Latvijas teātri rīko akciju Piemest pagali ugunskuram, kuras laikā pie visiem teātriem tiks aizdegti ugunskuri.

Pie Nacionālā un Dailes teātra šī akcija sāksies vakarā pēc izrādēm, pie pārējiem teātriem - jau plkst. 18. Liepājas simfoniskais orķestris pret kultūras genocīdu protestēs, rīkojot bezmaksas koncertu Liepājas teātrī. Īpašs pasākums paredzēts Ludzas muzejā: tā darba laiks tiks pagarināts līdz plkst.18, bet apmeklētājiem tiks piedāvāta iespēja bez maksas iepazīties ar muzeju un ar saviem parakstiem apliecināt, ka kultūrai viņu dzīvē ir svarīga loma. Visvairāk pasākumu paredzēts tieši Rīgā, kur jau no plkst.6 rītā notiks daudz un dažādas aktivitātes: mākslas akcija 20h Deju maratons Doma laukumā, mākslas akcija Kulturāla pastaiga Rīgas centrā, Latvijas Mūzikas akadēmijas koru, orķestru, vokālistu un instrumentālistu koncerts t/c Galerija Centrs, modes skate Skrien pa priekšu laikam Esplanādē pie Raiņa pieminekļa u.c. Sīkāka informācija par visiem pasākumiem atrodama interneta portālos www.kulturbloks.lv, www.lma.lv, www.makslinieki.lv, www.kultura.lv.

Tikmēr vēl līdz 19.oktobrim ikviens var parakstīties kultūras atbalstam. Paraksti tiks apkopoti un nodoti Ministru prezidentam.

Savukārt 18.novembrī ieplānota Klusēšanas akcija. Tās aicinājumā norādīts: «Latvijas varas partijas ir izveidojušas savu prioritāšu sarakstu, izsakot viedokli par to, kas veido Latvijas valsti. Kultūra tajā ir pēdējā vietā.» Lielāka skaidrība par to, kā un vai tiks realizēta šī akcija, visticamāk, būs tikai nākamās nedēļas sākumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?