Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Aizmukt no sava rokraksta

MĀKSLINIEKS Edgars Gluhovs (29) sarunas sākumā brīdina: «Man ir grūti runāt par saviem darbiem. Varu teikt, ka izstādē ir dažas bildes un daži objekti, taču nevaru paskaidrot, par ko tie ir. Līdz šim Latvijā man ir bijušas divas intervijas. Pērn piedalījos fotoizstādē Medijs ir vēstījums? Andrejsalā un sniedzu interviju laikrakstam Kultūras Forums - tā netika publicēta. Šogad netika publicēta intervija, kas bija paredzēta žurnālam Studija. Man neveicas ar intervijām - es neprotu sakarīgi runāt par saviem darbiem. Neprotu tos aprakstīt.»

Iniciāļi B.B.

Good Cop/Bad Cop ir Cīrihē dzīvojošā latvieša E.Gluhova pirmā izstāde Rīgā. Preses relīzes tekstu veido franču komponista Erika Satī eseja Diena mūziķa dzīvē. Savukārt Studijas «noraidītā» intervija, kas tiešām rada konceptuāli pretencioza, mazsaturīga nieka iespaidu, kļuvusi par ekspozīcijas «verbālo papildinājumu».

Savus mākslas darbus Edgars konstruē no gataviem materiāliem: pie sienām Vecrīgas galerijā Supernova ir fotoreprodukcijas no 1987.gada žurnāla American Artist - gleznu rāmju reklāmas, vitrīnā izvietotas grāmatas, cepure, pastkartīte un mūzikas plate. Labākais, estētiski izsmalcinātākais darbs ekspozīcijā - teksts uz sienas Par nabaga B.B. Šo tekstuālo skulptūru veido cilvēku (Bendžamins Britens, Brižita Bardo, Bēla Bartoks) un izdomātu personāžu (Blīkšķu Banijs u.c.) - to, kurus apvieno iniciāļi B.B., - saraksts.

«Es cenšos, lai mani darbi nebūtu ilustrācija kaut kādai idejai vai teorijai. Zināmā mērā tas, ko es daru, ir spēlēšanās, es to uzskatu par tādu frivolitāti no savas puses. Piemēram, darbs Par nabaga B.B. (Bertolta Brehta dzejoļa nosaukums - J.J.) pastāv vairākās formās un visu laiku mainās. Šis darbs tika publicēts Kultūras Dienas autorlapā, kā arī Critical Dictionary mājaslapā un pēc tam izdevumā Provence Magazine, kur tas bija uztaisīts vizītkaršu formā,» stāsta E.Gluhovs.

Hermētiskuma sajūta

Šveicē Edgars dzīvo kopš 15 gadu vecuma. Viņš ir beidzis Bornmutas Mākslas institūta (Lielbritānija) fotogrāfijas nodaļu. Piedalījies izstādēs Bāzelē, Londonā, Lionā. Prot sešas valodas - latviešu, krievu, angļu, franču, vācu un spāņu valodu: «Mazliet runāju arī itāļu valodā. Mēģināju apgūt norvēģu valodu - nesanāca.» Viņš plāno turpināt studijas prestižajā mākslas skolā Staedelschule Frankfurtē: «Sākumā braukšu kā viesstudents uz gadu. Dzīvošu starp Cīrihi un Frankfurti.»

Edgars teic, ka Cīrihe ir līdzīga Rīgai: «Tā ir maza pilsēta, un es pazīstu to mākslas vidi. Tur arī izjūt hermētiskumu - kad kaut kur aizej, visur ir vieni un tie paši cilvēki.» Dzīvojot Eiropas centrā, E.Gluhovs neuzskata, ka ir privileģētā stāvoklī, salīdzinot ar savas paaudzes māksliniekiem, kuri strādā tepat Latvijā. «Visi latviešu mākslinieki, kurus es pazīstu, ceļo daudz vairāk nekā es. Mūsu laikos ģeogrāfiskais aspekts vairs nav tik svarīgs. Taču vide, protams, tevi ietekmē.»

Utopiska nostāja

Runājot par mūsdienu mākslas norisēm Latvijā, E.Gluhovs uzsver: «Mani pārsteidz, ka šeit valda tāds uzskats, ka mums ir jāmēģina popularizēt laikmetīgo mākslu, tuvināt tai cilvēkus un izglītot sabiedrību, jo tā ir noskaņota pret laikmetīgo mākslu. Tāda nostāja ir utopiska. Pasaulē ir tādi muzeji kā Tate Modern, kuru apmeklē tūkstošiem cilvēku dienā, un mākslas gadatirgi kā Art Basel, kas jau ir masu pasākums, bet tas neliecina, ka tajā sabiedrībā cilvēki vairāk interesējas par laikmetīgo mākslu. Jebkurā valstī ir tikai mazs procentiņš iedzīvotāju, kuri tiešām par to interesējas. Pieņēmums, ka interesi par laikmetīgo mākslu var kaut kā veicināt un radīt par to saprašanu sabiedrībā, ir iluzors.»

Bet kāpēc tad Tate Modern uzņem tūkstošiem apmeklētāju dienā? «Tāpēc, ka tas ir liels muzejs. Daudzus tas interesē. Bet nav jau tā, ka cilvēki iet uz turieni un kļūst par modernās mākslas faniem. Protams, Latvijā ir jāattīsta mākslas infrastruktūra, māksliniekiem tas ir ļoti svarīgi. Pērnā gada Tērnera balvas ieguvējs britu mākslinieks Marks Lekijs nesen teica, ka laikmetīgā māksla kļūst par «kulta pasākumu». Pie mums Alvis Hermanis kaut ko līdzīgu saka par teātri. Ideja ir tāda, ka mākslas žanrs kļūst par kultu un tas ļauj mākslai attīstīties tajā lokā pilnīgi brīvā veidā. Doma par to, ka tas var iet plašumā, manuprāt, ir maldinoša.»

Man patīk kaklasaites

Agrāk E.Gluhovs vairāk strādāja ar fotogrāfiju. «Es savu rokrakstu īpaši neatpazīstu un nesaredzu. Es nezinu, vai ir tādi mākslinieki, kuri apzināti mēģina izkopt savu rokrakstu. Noteikti ir tādi, kuriem tas veidojas. Ja man tas sāktu veidoties, es apzināti mēģinātu no tā aizmukt. Jo tad jau tas vairāk kļūst par amatniecību. Ja es zinātu, ka man veidojas savs rokraksts, tas būtu pamats kaut ko mainīt,» saka mākslinieks.

Par savu māksliniecisko rokrakstu Edgars runā izvairīgi, taču viņam ir izkopts personiskais vizuālais tēls, kuru var raksturot kā Gilberts un Džordžs vienā personā. Uz jautājumu, kā viņš piestrādā pie sava tēla, Edgars atbild: «No rīta es ģērbjos un skatos spogulī - tā arī piestrādāju pie sava tēla.» Viņam ir skaistas brilles un kaklasaite. «Man patīk kaklasaites. Tu esi otrais cilvēks, kurš man šodien izsaka komplimentu par brillēm, - man jau kafejnīcā teica. Tas ir neizbēgami - ikviens mākslinieks sevi veido.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?