Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Anšovs - maza zivtele, kurai nav sakara ar brētliņu

Bez anšova var iztikt tieši tikpat veiksmīgi kā bez pērļu kaklarotas, bet, ja tas ir, ēdienam garša pavisam cita! Eiropiešu ēdienkartē tas bijis jau kopš romiešu laikiem. Anšovs ir Āzijas fermentēto zivju mērču pamats un neatņemama sastāvdaļa britu Vusteršīras mērcei. Anšovs glābj bezrakstura makaronus un pārāk biezas picas. Bez tā nav iedomājami nedz īsti labi Cēzara, nedz Nicas salāti.

Anšovs ir maza, brūngani, iepelēki tumša un brīnum garda zivtele, kas parasti līdz mums nonāk, marinēta olīveļļā vai sālī. Anšovs ir siļķes radinieks. Par vislabāko apmešanās vietu tas atzinis Biskajas līci, bet tam patīk arī Melnā jūra un Atlantijas un Klusā okeāna mēreni siltie ūdeņi. Baltijas jūrā tas mēdz ieklīst, bet ir te patiešām rets viesis. Un anšovs ir anšovs, bet brētliņa ir brētliņa, lai gan izmēri tām aptuveni līdzīgi. Tās ir divas dažādas zivis ne tikai pēc nosaukuma, bet arī pēc izskata un garšas.

Tā kā pēc noķeršanas anšovu garša strauji zūd, tie līdz eiropiešu galdam nekad nenonāk jēlā veidā, bet gan safasēti smukās, mazās burciņās vai metāla kārbās. Vispirms anšovi tiek filēti, tad tos iesāla un pēc tam uzglabā eļļā (vislabāk olīveļļā) vai vienkārši sālī (pirms lietošanas iesaku viegli noskalot ūdenī).

Pirms pāris gadiem britu bezpeļņas organizācija Marine Conservation Society, kas gādā par jūras ūdeņos dzīvojošo aizsardzību, anšovus bija ierindojusi to zivju sarakstā, no kuru patēriņa labāk izvairīties, jo draudēja to izķeršanas briesmas (tagad tā iesaka anšovus lietot ar apdomu). Tad kāds britu pavārs, anšovu fanātiķis, kas nebija gatavs atteikties no savas iecienītās zivteles, izteicās, ka viņam nav ne jausmas, ar ko to varētu aizstāt: «Tas būtu tāpat, kā mēģināt atrast aizstājēju banānam.»

Pilnībā piekrītu, ka anšovu nevar aizstāt, bet atšķirībā no banāniem tos var vispār neizmantot. Es dievinu anšovus, bet, būsim atklāti, tikai viszvērīgākais gardēdis pamanīs, ka Nicas salātiem nav pievienoti tie pāris anšovu. Uz pieņemšanu pie prezidenta 18. novembrī nevar ierasties bez vakarkleitas/smokinga, bet var iet bez zeltītām aproču pogām/pērļu virtenēm. Nu nebūs jau īsti tas, bet ierasties var! Tieši tāpat ir ar anšoviem - nav iespējams atrast recepti, kur bez tiem kaut kādā mērā nevarētu iztikt. Turklāt jāatgādina, ka anšovs ir zivtele ar spēcīgu garšu, un nebūs tālu jāmeklē cilvēki, kas, jau tikai izdzirdot tās vārdu, sāk izdvest garas «vēēēēē» skaņas.

Anšovus var ēst vienkārši uz maizes. Reiz Umbrijas (Itālija) laukos mūsu mazās viesnīcas īpašnieks no rīta nemainīgi ēda brusketu ar pāris anšoviem virsū. Anšovs ir ideāls sabiedrotais visām pastām un picām. Parastajai tomātu mērcei atliek piegriezt melnās olīvas un pāris anšovu, lai tā vairs nebūtu nekāda parastā tomātu mērce. Anšovs ir arī labs draugs ceptām zivīm. Sablendē anšovus ar sviestu un ķiploku, ar šo pastu pirms cepšanas apziež zivis - garšo izcili labi. Tikai jāuzmanās, ka anšovu spēcīgā garša nesāk prevalēt pār pārējām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Divi no vienas cepešpannas

Šoreiz abās receptēs izmantots pavisam neliels sviesta ķirbītis Butternut – jā, tas, kurš izskatās pēc bumbiera, kuram ir blīvs mīkstums skaisti dzeltenā krāsā un maz sēklu. No cepeškrāsnī cepta...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?