Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Apturēt nedrīkst turpināt

«Mums tam sen vairs nav naudas,» par iespēju turpināt finansēt Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) celtniecību saka ekonomists Ojārs Kehris, kurš ir pārliecināts: projekts ir jāaptur. Celtnieki savukārt oponē, ka projekta iesaldēšana valstij izmaksās vēl dārgāk: bez darba paliks ap diviem tūkstošiem cilvēku, miljonos latu būs mērāmas kompensācijas apakšuzņēmējiem un piegādātājiem. Tikmēr valdība, kura nodomu vēstulē Starptautiskajam Valūtas fondam apņemas «atsākt sarunas par būvniecības līgumu», projektu tomēr turpinās, taču pieprasīs būvniekiem samazināt izmaksas.

Izmaksās lētāk

Līdz šim Gaismaspils būvniecībā jau ir ieguldīti vairāk nekā 26 milj. latu, nākamgad šim mērķim iepriekš bija plānots novirzīt 39,6 milj. latu, taču šis skaitlis, visticamāk, mainīsies. Otrdien valdība, izskatot informatīvo ziņojumu par projekta gaitu, uzdeva Kultūras ministrijai (KM) sākt pārrunas ar celtniekiem par izmaksu samazināšanu. Jautājums par projekta iekonservēšanu nav darba kārtībā, Dienai apliecināja premjera Valda Dombrovska (JL) preses sekretāre Līga Krapāne.

Kā vienu no galvenajiem argumentiem, kādēļ LNB celtniecība jāturpina, KM min to, ka patlaban projekts ir teju vienīgā valsts aktivitāte ekonomikas sildīšanā. Taču neatbildēts paliek jautājums par šo «sildīšanas» maksu - vai tā nav pārāk augsta un vai par ieguldīto naudu sabiedrība saņems maksimāli iespējamo labumu, saka SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis. Viņaprāt, projekts ir jāturpina tikai tajā gadījumā, ja tā apturēšana izmaksātu dārgāk.

Pēc KM sniegtās informācijas, projekta iekonservēšanas cena būtu 27-30 milj. latu, kas veido 20% no kopējā būvdarbu finansējuma.

«Tas būtu tas pats, kā pārtraukt ķirurģisko operāciju. Neviens nevar paredzēt sekas,» uzsver darbu veicēja - Nacionālās būvkompāniju apvienības - priekšsēdētājs Māris Saukāns.

Var mainīt projektu

Celtnieki jau aprēķinājuši, ka nākamgad tāmi varētu samazināt par aptuveni 10 milj. latu - gan uz izmaksu samazinājuma rēķina, gan daļēji atliekot maksājumus, kas valstij jāveic. Vēl viens veids, kā ietaupīt, būtu ieviest izmaiņas pašā projektā, spriež M.Saukāns, taču šis jautājums ir nevis celtnieku, bet gan pasūtītāja kompetencē. Tiesa, jo vēlāk, jo grūtāk to būs izdarīt. No KM teiktā savukārt noprotams, ka veikt izmaiņas ēkas projektā nav plānots - tas, viņuprāt, pazeminātu darba kvalitāti. Arī būvniecības termiņa pagarināšana, pēc KM viedokļa, nebūtu vēlama, jo patlaban būvniecības izmaksu sarukuma dēļ ir izdevīgs brīdis darbu veikšanai.

Līgumā ar celtniekiem nav paredzēta iespēja projektu iesaldēt - tas līdzinātos līguma laušanai ar visām izrietošajām sekām, kā kompensācijas, soda sankcijas utt. Celtnieki arī vērš uzmanību uz to, ka gadījumā, ja būvniecība tiek apturēta un pēc diviem gadiem to atsāk cita firma, neviens būvei nedos garantiju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?