Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Ar Elingtonu iedzēra kafiju

«Es priecājos, ka varēju darīt to, kas man patīk. Kad vadīju džeza orķestri un sāku džezam veltītos radioraidījumus, džezu padomju valstī nemīlēja, bet es rūpējos, lai tas skanētu, un bija liels gandarījums, kad izdevās,» nosaka leģendārais džeza pianists, aranžētājs, orķestra vadītājs un ilggadējais radioraidījumu veidotājs Ivars Mazurs, kurš šovakar Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvas pasniegšanas ceremonijā saņems goda balvu par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā. Mūziķim, kurš pērn nosvinēja 80.jubileju, tā ir balva par vairāk nekā pusgadsimta darbu.

Pie klavierēm paša vadītajā Rīgas Elektromehāniskās rūpnīcas orķestrī, kas tautā dēvēts par Armatūru, viņš jau 50.gados spēlēja pasaulē iemīļotos džeza hitus un savā mierīgajā, nosvērtajā balsī vakaros Latvijas Radio piedāvāja stāstus un mūziku, ko viņam vien zināmā veidā bija spējis dabūt padomju impērijas dzelzs aizkara šajā pusē. Šī balss un raidījumu satura noslēpuma (pagrīdes!) šarms kā svaiga gaisa malks slēgtajā informācijas telpā valdzinājuši vairākas paaudzes.

Pateicoties I.Mazuram, jau kopš 1958.gada Latvijas Radio varējām klausīties pasaules džeza slavenības, kuru koncerti un ieraksti šeit bija kas tāls un nesasniedzams (izņemot atsevišķu mūziķu vēsturiskās uzstāšanās PSRS un firmā Melodija izdotajās platēs). «Pats galvenais - bija jādabū mūzika. Orķestrim nošu nebija. Ierakstīju magnetofonā meldiņus no ārzemju raidstacijām un tad, cauri tai čerkstoņai, pierakstīju pēc dzirdes. Radio vajadzēja kvalitatīvus ierakstus un labu informāciju. Tos dabūju no cilvēkiem, kuri saņēma pasta sūtījumus no radiem ārzemēs. Šajā ziņā man netieši palīdzēja vijolnieks Gidons Krēmers, kurš sūtīja plates savam tēvam, Latvijas Radio simfoniskā orķestra mūziķim. Priekšniecībai teicu: amerikāņu mūzika džezs ir nevēlama? Bet tā ir melnādaino māksla, un viņi tur ir apspiesti, diskriminēti. Ja viņi ir spējuši šādos apstākļos saglabāt savu kultūru, kāpēc es to nevaru parādīt?»

Dzīvē I.Mazuram gan iznācis sastapt tikai nelielu daļu no savu raidījumu varoņiem. Viņš lepojas ar Oskara Pītersena autogrāfu un to, kā Minskā, aizzadzies garām viesnīcas stāva uzraudzēm, apciemojis Djūku Elingtonu - viņa numurā sēdējuši uz viena dīvāna un dzēruši kafiju. Savukārt džeza vecmeistars Deivs Brubeks, vakariņodams Oto Švarca restorānā, izdzirdis, ka Mazurs spēlē džeza tēmas, pats pienācis aprunāties un apjautājies, vai latviešu kolēģis ies uz viņa koncertu Operā.

Kopš 2008.gadā Latvijas Radio milzīgos apmēros nogrieza līdzekļus, Mazura balss tur vairs neskan. No pērnā jūlija, kad strādājošo pensionāru pensijas nogrieza par 70 procentiem, viņš vairs nespēlē arī Romas viesnīcā. Taču džezu viņš vēro un, jautāts par latviešu mūziķiem, priecājas, ka viņi, piemēram, Intars Busulis un Linda Leen, talantīgi īstenojas žanru daudzveidībā un arī džezā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ceremonija

Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvas pasniegšanas ceremonija
Latvijas Nacionālajā operā 23.II plkst.19.30, biļetes Biļešu paradīzes tīklā Ls 8-35
Pārraide TV3 ēterā plkst.21

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?