Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Ar muzeja vārdu

Maskavas ielā aiz Centrāltirgus, Nakts tirgus un Leļļu muzeja ir vēl viens kultūras iestādījums, kura nosaukumā izmantots muzeja vārds - Laikmetīgās mākslas muzeja pilotprojekts kim?, kam ar laiku būtu «jākļūst par daudzpusīgu, dinamisku, interaktīvu un mūsdienīgu sabiedriskās un profesionālās tikšanās un norišu centru, jaunās mūzikas, kino, mākslas, mediju, gastronomijas un uzņēmējdarbības komunikācijas un mijiedarbes vietu» (www.kim.lv). Pagaidām dienas laikā te atrodama neliela galerija, savukārt vakaros bieži vien notiek lekcijas, kino izrādes, mūzikas performances.

Galdi pret vitrīnām

Vasarās lielākās Rīgas galerijas mēdz veidot izstādes no krājumiem, personālizstādes vai konceptuāli ievirzītas izlases atstājot ziemas sezonai. kim? ekspozīcija Ieskats krājumā I tomēr ieintriģē, jo pirmoreiz izstādīti pieci darbi no nu jau labu laiku topošās un jaunajam Laikmetīgās mākslas muzejam paredzētās kolekcijas. Līdz šim atsevišķas skates notikušas vien ārzemēs, tādēļ izstādes nosaukums uztverams kā asprātīgs solījums ļaut arī lokālajai auditorijai vismaz ieskatīties dārgumu glabātavā, ja ne redzēt to pilnībā.

Kurators Mākslas akadēmijas profesors Ojārs Pētersons izstādīšanai izvēlējies četru mākslinieku instalācijas, tomēr savu motīvu izklāstā nav bijis dāsns: mājaslapā uzzinām vien to, ka «šie mākslas darbi kā ievērojami sava laika mākslas fakti ir guvuši atzinību gan izstādēs ārvalstīs, gan Latvijā, taču kim? izstādē tie veido nepieredzētu kontekstu, attīstot jaunus dialogus gan savā starpā, gan ar apmeklētājiem». (Jāprecizē gan, ka Evelīnas Deičmanes darbs Ņe mečtaj i ņe dumaj (2008) iepriekš nav bijis redzams Latvijā, bet tādēļ skatāms ar jo lielāku interesi, jo šķiet, ka tā izstādīšana starptautiskajā forumā Manifesta 7 mākslinieci tuvināja Latvijas pārstāvniecībai Venēcijas biennālē.) Par dialogiem var izvirzīt vairākas versijas - vai nu kurators vēlējies pretstatīt «vecos» (vidējās paaudzes) māksliniekus «jaunajiem», vai «galdus» - «vitrīnām» - abi pieņēmumi ir rosinoši.

Sarmītes Māliņas (1960) grima galdiņš (Valoda, 1989-1996) un Andra Brežes (1958) vitrīnās ievietotās Struktūras I-IV (1999) rāda acīgi tvertus realitātes impulsus, kas, minimāli aranžēti, spēj radīt spriedzi arī skatītājā, - vai tās būtu neskaitāmas sarkanas lūpu krāsas, no kurām tik grūti izvēlēties, vai sērkociņu kastītēs sakārtotas skrūves un uzgriežņi, kuru rūpīgā klasifikācija ir lielākais šķērslis ātrai atrašanai. Māliņas tēlotā sievišķīgā panika vai Brežes vīrišķīgā smeldze, inscenējot papirosa lidojumu pār «Baltās jūras kanālu» izvirza īpatnējas dzimumu atšķirības versijas. Atšķirībā no «vecajiem» Evelīnas Deičmanes (1978) un Kristīnes Kursišas (1979) darbos tehnisko līdzekļu izmantojums ir komplicētāks, izteiksme - teju vai barokāla, ar risku kļūt liekvārdīgai. Deičmanes «vitrīnā» ievietota gan no divām daļām salīmēta skaņuplate, gan horizontāls videoekrāns, savukārt uz Kursišas (Karmas diagnostika, 2003) «galdiņa» ekrāns ievietots fotogrāfijas rāmītī un izpušķots ar «retro» dekorācijām. Abu darbu vēstījums, izstiepts video un skaņas laikā, atšķirībā no senioriem ir vispārinātāks un vairāk līdzinās atziņām nekā pārdomām. Nomaļus - citā telpā, ne uz galda, ne vitrīnā - skatāms Ģirta Korpa (1976) videodarbs Untitled (2008), kurā tehniska komplicētība mērķtiecīgi virzīta ilgstošas nepaskaidrotas spriedzes radīšanai.

Oriģināla pieeja

Ojāram Pētersonam raksturīgā elegantā atturība acīmredzot liegusi sniegt vairāk norāžu, kādas izstādīto darbu kvalitātes likušas tos izvēlēties pirmajai muzeja kolekcijas izrādīšanai un vai tie pārstāv kādus noteiktus principus, kas likti iecerētā Laikmetīgās mākslas muzeja pamatā. Var rasties jautājumi - vai tiks turpināta deviņdesmitajos gados mākslīgi radītā tradīcija «laikmetīgo» mākslā noteikt pēc «jauna» vai «veca» medija izmantojuma? Vai arī nu jau no modes izgājusī tendence izcelt vienu mākslas funkciju - komunikatīvo - pār citām? kim? mājaslapas sadaļa krājums liecina, ka bažām nav pamata. Pirmās izstādes nepaskaidrotība izrādās pilnīgi atbilstoša oriģinālajai pieejai, kas acīmredzot nosaka kolekcijas veidošanu. Piemēram, ja kāds iztēlojas, ka nākamajām paaudzēm par mūsu laikmetu liecinās Helēnas Heinrihsones vai Ilmāra Blumberga māksla, tad viņš maldās - krājumā tās nav. Toties kupli pārstāvēta Barbaras Gailes glezniecība un Leonarda Laganovska zīmējumi. Kādam varbūt šķiet, ka padomju mākslā konformisms un nonkonformisms pastāvēja vienlaikus, tomēr, izrādās, tie nomainījušies viens pēc otra.

Topot Ieskatam krājumā II un nākamajiem, jādomā, būs vēl ne mazums jautājumu, uz kuriem kim? kā muzeja pilotprojektam jāmēģina rast atbildes. Jo vai gan varētu būt citi iemesli nest muzeja vārdu, kā vien vēlēšanās ienest vairāk gaismas un skaidrības laikmetīgās mākslas daudzveidīgo prakšu un interpretāciju konkurencē?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?