Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Arī mārupieši sūdzas par smaku

«Man paveicies, ka logi ir uz citu pusi, otrpus mājas. Ja tie būtu grāvja pusē, iedomāties grūti, kā varētu vēdināt telpas,» saka Ginta, gar kuras māju Mārupē vijas notekūdeņu grāvis un kura, tāpat kā daudzi Mārupes iedzīvotāji, sūdzas par neciešamo smaku, ko tas izplata karstuma dēļ. Diena jau ziņoja par līdzīgu problēmu citā pierīgas rajonā Upesciemā. Gan vienā, gan otrā gadījumā tūlītēju risinājumu neviens nesola.

Kristīne ar ģimeni Mārupē dzīvo aptuveni divus gadus un periodiski «izbauda», ko nozīmē dzīvot notekūdeņu grāvju tuvumā. «Situācija saasinās vakarā, vēlu vakarā, kad sakarsušās telpas varētu izvēdināt, taču līdz ar vēsumu istabā ienāk arī notekūdeņu smaka, radot vēdināšanai pretēju efektu,» saka Kristīne. Situācija esot pārrunāta ar namu apsaimniekotāju - uzņēmumu 3x Namu apsaimniekošana, tas sūdzības aiznesis līdz pašvaldībai, taču situācija nemainās. Grāvis vakarā smakojot vairāk nekā dienā, proti, pēc darba ļaudis vairāk izmantojot ūdeni un mazgāšanas līdzekļus, kuri ieplūst grāvjos, radot fosfora un slāpekļa nogulsnes. Tie un karstais laiks savukārt veicina pūšanas procesus.

Namu apsaimniekošanas uzņēmuma pārstāvis Indulis Štobe Dienai apstiprināja, ka notekūdeņu grāvji ir problēma: «Grāvji periodiski tiek tīrīti no atkritumiem un ūdenszālēm, taču pamatīga tīrīšana ar pūstošo dūņu izsmelšanu no grāvju pamatiem notiek retāk - dārgi maksājot.»

Lai arī ļaudis periodiski sūdzas par neciešamo smaku, Reģionālās vides pārvaldes speciālisti atzīst - normas nav pārkāptas. «Mēs sistemātiski braucam ņemt paraugus notekūdeņu kvalitātes noteikšanai, taču ļoti retos gadījumos konstatējam, ka tie neatbilst kvalitātes normatīviem, kad vispār ir iespējams runāt par pašvaldības atbildību,» skaidroja Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes Kontroles daļas vadītājs Elmārs Jasinskis. Arī Mārupē nesen ir ņemti paraugi un nekas pārkāpts nav.

Tiesa, ar attīrīšanas iekārtām Mārupei problēmu nav, to jauda patlaban tiek izmantota tikai par 60%, taču problēma, kā norāda Mārupes novada pašvaldības izpilddirektors Ivars Punculis, esot tā, ka grāvjos, kas aizvada notekūdeņus līdz attīrīšanas iekārtām, trūkst caurteces. Apbūves dēļ daudzviet bojāta meliorācijas sistēma. Lai situāciju mainītu, Mārupe iesniegusi Vides ministrijā Eiropas struktūrfondu līdzekļu piesaistīšanai izstrādāto projektu par kanalizācijas sistēmas izbūvi, kura pēc aptuveni diviem gadiem aizvietos atklātos notekūdeņu grāvjus. «Šobrīd ceram, ka projektu akceptēs un nākamgad jau varēsim sākt centrālā kanalizācijas vada izbūvi,» teica I. Punculis.

Diena jau ziņoja, ka Garkalnes novada Upesciemā problēmas savukārt rada attīrīšanas iekārtu jaudu trūkums. Novada dome vēl tikai plāno prasīt ES naudu, lai situāciju mainītu. Tiesa, Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes pārstāvis E. Jasinskis norāda, ka novads rīkojies greizi. Mājas, kuru iemītnieki cieš no tuvumā esošo attīrīšanas iekārtu smakas, esot uzbūvētas šo iekārtu aizsargjoslā, kura esot 200 metru plata, bet mājas atrodas tikai metru 50 attālumā no iztvaikojošiem notekūdeņu dīķiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?