Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Arnis Zacmanis: Kā kovboja zirgam

Mans armijas komandieris jaunajiem seržantiem nepieciešamo līmeni definēja pēc Rietumu standartiem: ir jāšauj kā kovbojam, bet jāskrien kā kovboja zirgam. Turpmāk skriešana bija neatņemama ikdienas sastāvdaļa. Vēl aizvien atceros epizodi, ka pēc sevišķi ilgstošas skriešanas pa smiltīm (palīdzot komandieru sauktajiem maģiskajiem paātrinājuma vārdiem) puse no mūsu desmit citkārt brašajiem jauniesauktajiem raudāja un asaras skaisti tecēja pa putekļainajiem vaigiem. Man vairs nebija spēka raudāšanai, un es pirmo reizi mūžā izbaudīju «viss vienalga» sajūtu.

Reizi nedēļā savam priekam sāku skriet jau skolā. Ar klasesbiedru mēģināju apskriet apkārt Imantai. Bet mēs nebijām izvēlējušies īsto dienu - tas beidzās pēc pusdistances ar apsaldētām ausu ļipiņām.

Kādreiz mans vectēvs, labs sportists, ar nožēlu stāstīja, kā Latvijas laikos bija izcīnījis nevis zeltu, bet tikai sudrabu vai bronzu Latvijas meistarsacīkstēs tāpēc, ka pirms sacensībām bija kārtīgi saēdies gaļas mērci. Protams, nezinot, ka trīs kilometri būs jāskrien pēc dažām minūtēm. Man jau skolas laikā bija skaidrs, ka izcila skrējēja gēni mani nav sasnieguši, esmu viduvējs. Tāpēc atlika loģiski formulēt, ka ir jāskrien priekam. Tas arī galvenais kritērijs, ko varu ieteikt amatierim. Ja kaut kas nepatīk, nevajag ilgstoši sevi mocīt, bet vajag ko mainīt - distances garumu, apavus, diennakts laiku. Sev kā optimālus esmu pieņēmis 7-12 km ne agrāk par desmitiem rītā divas trīs reizes nedēļā. Skrienot pa cietu segumu, nepieciešamas botas ar augstāku un mīkstāku papēdi, skrienot pa mežu - zemākas. Var gadīties, ka labākie apavi nav dārgākie.

Labi padarīta darba sajūtu pēc skriešanas nav vērts detalizēti aprakstīt. Pat apsēšanās pie televizora pēc skriešanas liekas kā cēla atpūta, kas citkārt ir dīkdienīga laika nosišana.

Maz lietu mūsdienās ilgstoši eksistē tīrā veidā, piemēram, katrs vienkāršs un sakarīgs produkts ar laiku tiek papildināts ar kanēļa, vaniļas, kolas un čili modifikācijām. Arī vienkārša skriešana var apaugt ar piedevām. Pēdējos gados vientulīgas skriešanas vietā biežāk skrienu orientēšanās tautas sacensībās Ogres un Rīgas mežos. Ar to ir kā ar tautas dejām - skaistumu vislabāk saredz tie, kas piedalās vai ir piedalījušies. Citiem var kļūdaini likties, ka tā ir pilnīgi likumīga iespēja haotiski skraidīt bez ceļa pa mežu un krūmiem - baidot meža zvērus, ogotājus, sēņotājus, kā arī suņu, kaķu un bērnu staidzinātājus. Turklāt tas viss notiek, skrienot ar papīra lapu rokā un nopietnu izteiksmi sejā. Lai nu kā, skriet vajag priekam.

A.Zacmanis ir komunikācijas konsultants

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?