Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Aste mazā bluķītī

Grants domāts tam, lai labas biznesa idejas nepaliktu virtuvē. Tomēr tas nenozīmē, ka varat ar piešķirto naudu šiverēt kā pa personīgo ķēķi, biznesa jaunuļu rubrikai Es - uzņēmējs stāsta somu ražotnes idejas autori, vienlaikus arī rūdīti grantu meklētāji no ArtBag.

Dizains tautai

Pirms Jānis devās uz Izraēlu, lai strādātu vēstniecībā, viņš apprecēja bijušo žurnālisti Zani. Atšķirībā no vīra, kas Telavivā vadīja darbīgas dienas, Zane dzīvoja pa māju un sevis ielīksmošanai atminējās skroderienes prasmes - sāka šūt somas, ko dāvināja citu diplomātu sievām. Kad Ārlietu ministrija Jāni «noīsināja» un ģimene atgriezās Latvijā, viņi samainījās lomām un Zanes vaļasprieks pārtapa par kopēju biznesa ideju. Abi Lasmaņi piesaistīja Jāņa skolasbiedru finansistu Ģirtu Tihomirovu un kļuva par rūdītiem grantu medniekiem. Pēdējā pusgada laikā ideju par somu ražotni viņi teju katru mēnesi virzījuši kādam atbalstam. Septembrī Atspērienam, oktobrī Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) programmai, novembrī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pirmssēklas programmai un pa vidu vēl inovāciju konkursam Ideju kauss. Rezultātā kontā ieripojuši divi no grantiem (kopā 6500 latu), kā arī Ideju kausa finālistu gods. Varētu domāt - kas gan tur inovatīvs, jo somdari Latvijā nav jaunums. Rozīne būšot tā, ka dizainers būs pats pasūtītājs, ArtBag mājaslapā izvēloties audumu un uzmodelējot somu (visi šie lēmumi - korpuss, rokturis, kabatu skaits, ārējā apdare - ir klienta ziņā). Tas būšot īsts dizains tautai, saka Jānis, vidējo somas cenu lēšot no 17 līdz 35 latiem. Koferus viņi pagaidām nešūšot, taču ikdienas un vakara somas, maciņi un dokumentu somas jau patlaban ir tapšanas procesā. Bez grantiem tas nebūtu iespējams, jo būvēt biznesu, balstoties tikai uz aizņēmuma, viņi baidījās, bet pašu iekrātais kapitāls nav tik liels. «Esam gan dzīvojuši ļoti taupīgi. Visu šo pusgadu tikai no bezdarbnieku pabalsta,» smaida Jānis. Naudu, kas saņemta grantos, viņi gan neredzēšot. Viss jau sadalīts konkrētiem mērķiem. Par 2500 LIAA piešķirtajiem latiem bijušas juridiskās un mārketinga konsultācijas, izstrādāts zīmols un izveidoti prototipi. NVA nauda vēl nav ienākusi, taču šie Ls 4000 paredzēti mājaslapai, šujmašīnu, overloku un spiedpogu mašīnu iegādei. «Nepietiks, nāksies likt klāt savus līdzekļus,» rēķina Ģirts.

Dzīve pēc granta

«Tā nav dāvana no onkuļa Amerikā, taču nav arī tā, ka granta dēļ mēs būtu ielikuši galvu cilpā,» smejas Zane un saka, ka naktīs pagaidām guļot mierīgi. Ir gan vairākas lietas, ar ko granta saņēmējam jārēķinās. Vispirms - pieteikumi patlaban ir pārpludinājuši daudzas grantu programmas un tas var aizkavēt rezultātu uzzināšanu. Kavēšanās ir arī tāpēc, ka daudzus grantus administrē valsts iestādes un tās mēdz būt tūļīgas. Pašiem gan jābūt punktuāliem un termiņi jāievēro. NVA noteikumu dēļ patlaban piebremzēta arī ArtBag uzņēmuma reģistrācija, jo aģentūra noteikusi, ka SIA drīkst tapt tikai līdz ar līguma slēgšanu. Līdz tam atbildīgajai personai (šajā gadījumā Zanei) jābūt bezdarbniekam.

Otra lieta: atmetiet domu, ka tēmēt uz vairākiem grantiem nozīmē nosūtīt vienu biznesa plānu uz dažādām adresēm. Pirmssēklas atbalsta saņemšanai pieteikumā vajadzējis akcentēt eksporta iespējas, bezdarbniekiem - to, ka tiks nodarbinātas vietējās šuvējas, Atspērienam - to, ka bizness veicinās ražošanu tieši galvaspilsētā. Dažādi ir arī pieteikumu formāti. NVA prasījis 30 lapu, kurās izvērtēti arī tādi aspekti, par kuriem jaunie uzņēmēji iepriekš nebija iedomājušies. Par pateicīgāko formātu ArtBag min Ideju kausu, kur vajadzējis tikai pašu esenci, aprakstītu deviņās lapās.

Trešais: ja esi parakstījies, jānes atbildība. NVA iepriekšējos gados bijusi negatīva pieredze, tādēļ pērn aģentūra sākusi daudz nopietnāk pieiet naudas dalīšanai. Tagadējie noteikumi paredz - ja jaunais uzņēmums bankrotē pusgadu pēc granta saņemšanas, tam jāatmaksā visa saņemtā summa; ja gadu pēc dibināšanas, tad puse.

Vienlaikus ArtBag nerimstas uzskaitīt grantu plusus. Bez iegūtajiem līdzekļiem ieguvums ir arī semināri un kursi tiem, kas pieteikušies. «Tāpēc vien ir vērts piedalīties. Pat ja nedabū naudu, tad tiec pie zināšanām un sapazīsties ar citiem jauniem uzņēmējiem,» - tā Zane. Semināros iepriekšējā pusgada laikā viņi uzzinājuši par biedrību Zinis un LIAA iespējām, par mentoru klubiem, biznesa eņģeļiem un citiem, kas palīdz zaļknābjiem. Programmu ietvaros piedāvāts arī sapazīties ar potenciālajiem investoriem, kas somdariem gan neesot aktuāli, jo ieguldījumi nav tik lieli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Avoti biznesa atbalstam

Atspēriens (Rīgas pašvaldības un Swedbank programma), pieteikties varēšot februārī; atsperiens.lv
Komercdarbības un pašnodarbinātības atbalsta pasākums (administrē NVA), pieteikties varēšot pavasarī; nva.gov.lv
Starta programma Altum (administrē Hipotēku banka); altum.lv
Ideju kauss (LIAA rīkots konkurss); idejukauss.lv
liaa.gov.lv rodams biznesa inkubatoru saraksts. Tie iesācējiem piedāvā atbalstu telpām, infrastruktūrai, konsultācijām

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?