Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Atdzimt būs grūtāk

«Vidusmēra parādniekam tas nebūs pa spēkam.» Tā par jauno regulējumu attiecībā uz fizisku personu maksātnespēju, ko paredz jaunā Maksātnespējas likuma projekts, saka Jānis Āboliņš, kurš pirmais Latvijā ieguva maksātnespējīgas personas statusu. Savukārt no administratoru puses izskan nopietnas bažas, ka jaunie nosacījumi varētu būtiski traucēt uzņēmumu glābšanu. Pagaidām plānots, ka likums stāsies spēkā nākamgad 1.aprīlī, tādēļ iesaistītajām pusēm vēl ir laiks atrast kompromisu.

Mirsti ātri

Maksātnespējas procesa regulējums pēdējos gados jau ir piedzīvojis vairākas būtiskas reformas, piemēram, ieviesta iespēja par maksātnespējīgu pasludināt arī fizisku personu un nodrošināta iespēja uzņēmumam, kas atrodas uz maksātnespējas robežas, vienoties ar kreditoriem un noteiktā laika periodā atkopties, īstenojot Tiesiskās aizsardzības procesu (TAP). Kā skaidro Maksātnespējas administrācijas vadītāja vietnieks Helmuts Jauja, kārtējo likumu grozījumu mērķis ir restrukturizācijas un maksātnespējas norisi padarīt efektīvāku - motivējot uzņēmumus problēmu gadījumā pēc iespējas ātrāk sākt sarunas ar kreditoriem par glābšanas plānu vai arī ātri uzņēmumu likvidēt, lai tā aktīvi zaudētu pēc iespējas mazāku vērtību.

Sākumā izpārdos mantu

Patlaban piedāvātā likuma versija paredz būtiskus jauninājumus attiecībā uz fiziskām personām. Viens no galvenajiem: pirmais posms būs bankrota procedūras pasludināšana un parādnieka mantas izpārdošana, tikai pēc tam tiesa lems, vai attiecībā uz parādnieku tiks īstenota saistību dzēšanas procedūra (tās ietvaros pēc pieciem gadiem parādniekam tiek dzēsti atlikušie parādi). Taču, pēc J.Āboliņa domām, šāda kārtība nebūtu godīga -, ja tiesa nepielaiž cilvēku pie parādu dzēšanas procesa, viņš gan paliek bez mantas, gan zaudē cerību tuvākajos gados tikt no parādiem vaļā. Vienlaikus tiek samazinātas maksātnespējas procesa izmaksas - ievērojami mazāk būs jāmaksā procesa sākumā, kā arī būtiski saruks mēneša atlīdzība administratoram. Tajā pašā laikā tiek plānots uzlikt citu ierobežojumu: piecu gadu laikā parādniekam ir jāspēj nomaksāt 20% no tās summas, kas paliks pāri pēc mantas pārdošanas. Piemēram, ja parāds ir 100 tūkstošu, manta ir pārdota par 20, tad jāatmaksā 20% no pāri palikušajiem 80 tūkstošiem. Jau ziņots, ka tas tādēļ, lai arī pats parādnieks uzņemtos atbildību. J.Āboliņš spriež, ka, ņemot vērā vidējo algu, kvalificēties šādām prasībām būs grūti.

Patlaban mēnesī kreditoriem atmaksājamā summa ir atkarīga no personas ienākumiem. Vienkārši sakot - cik ir, tik arī maksā.

Tām fiziskajām personām, kas piesakās maksātnespējai, ir vismaz divi kredīti, stāsta Administratoru asociācijas vadītājs Jānis Birzulis. Patlaban ir ierosinātas 116 fizisko personu maksātnespējas lietas.

Bankām vairāk tiesību

Būtiskas pārmaiņas gaida arī uzņēmumus. Tiek piedāvāts tiem atstāt tikai divas izvēles - vai nu laikus meklēt iespējas realizēt TAP, vai kļūt maksātnespējīgiem. Otrais variants nozīmēs automātisku likvidāciju, ja vien maksātnespējas procesā netiks rasta iespēja «pārlēkt» uz TAP. Likumā vairs nebūs paredzēti tādi instrumenti kā izlīgums vai sanācija. Ievērojami mainīsies arī maksātnespējas noteikšanas kritēriji: patlaban ir nepieciešams, lai parādu apjoms pārsniegtu aktīvus, taču turpmāk galvenais faktors būs tikai naudas plūsma un nenomaksāts parāds. Atvieglotas atsevišķas «pēcnāves» procedūras - mantu varēs pārdot ne tikai izsolēs, mazāks jautājumu loks būs jārisina kreditoru sapulcē utt.

Statistika attiecībā uz TAP ir neiepriecinoša: no 2008.gada 1.janvāra Latvijā tika iesniegti tikai 36 TAP pieteikumi, no kuriem pasludināti tikai astoņi procesi. Viens no galvenajiem šķēršļiem ir banku nostāja - tās glābšanas iespējai visbiežāk nepiekrīt. Taču, pēc J.Birzuļa domām, jaunais likums šo problēmu ne tikai nerisina, bet padziļina, jo likums nostiprina bankām tiesības pēc diviem mēnešiem, kad ierosināts TAP, pārdot mantu, kas kalpo par nodrošinājumu. «Kāda tad jēga no TAP, ja draud mantas atsavināšana? Tas ir bankrots,» neizpratnē ir J.Birzulis. Ja šī prasība saglabāsies, TAP pieteikumu nebūs vispār, prognozēs skarbs ir asociācijas vadītājs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?