Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Atsijāti Latvijas zelta graudi

Iedzīvotāju un īpašas žūrijas veiktajā aptaujā par Latvijas izcilākajām personībām atzīts komponists Raimonds Pauls, māksliniece Džemma Skulme, dzejniece Māra Zālīte, akadēmiķis Jānis Stradiņš, bijusī Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, teātra režisors Alvis Hermanis, kinorežisors Jānis Streičs, dzejnieks Jānis Peters, bijušais Latvijas hokeja izlases vārtsargs Artūrs Irbe, kā arī kultūras mecenāti Boriss un Ināra Teterevi.

Iedzīvotāju aptaujā, ko rīkoja Latvijas Institūts un televīzijas kanāls History, šīs personības ar krietnu pārsvaru izvirzījās pār citām. Latvijas Institūta vadītāja Karina Pētersone Dienai neslēpa aizkustinājumu: «Mums ir tāds interesants darbs - sijāt zelta smiltis. Tās smiltis, kur aug zelta graudi, ir pa visu Latviju. Un mēs esam īpaša zeme, kur uz maza daudzuma smilšu var izaugt tik brīnišķīgi un spoži zelta graudi. Mēs mēģinām to spožumu pacelt pāri Latvijas robežām, lai tie mirdz pasaulē.»

Godīgums, tīra sirdsapziņa un vēlme mācīties ir trīs svarīgākās īpašības, kas nepieciešamas, lai kļūtu par izcilu personību, uzskata Raimonds Pauls. Viņš norāda, ka Latvijai ir daudz šādu cilvēku un arī jaunā paaudze vieš cerīgu skatu. «Te ir daudz tādu, kurus es vēl negribētu saukt par personībām, bet tie ir talanti. Viņi pamatā skatās ārpus Latvijas, un es arī viņus saprotu, jo jaunajiem ir svarīgi tikt pasaules apritē,» teic komponists.

Runājot par to, vai ir iespējams ko darīt, lai veicinātu izcilību, režisors Jānis Streičs uzsver, ka par to gan īpaši nevajadzētu domāt: «Ja uz to ieciklēsies, sāksies patmīlība. Ir jādomā, kā cilvēkus iepriecināt, jācenšas, lai tavs darbs dod labumu citiem. Piemēram, veidojot biznesu, svarīgi ir padomāt, ko tas dos citiem, ko no tā gūs partneris.» Atbalsta ziņā J. Streičs paļaujas uz Eiropas Savienību, norādot, ka tā Latvijai dod lielu ieguldījumu sociālā taisnīguma un humānisma attīstībā, veicina arī lielāku demokrātiju.

Par izcilību zinātnē apbalvojumu ieguva Jānis Stradiņš. Viņš sacīja, ka ir gandarīts par to, ka aptaujā zinātnei atvēlēta atsevišķa nominācija. Tādā veidā cilvēkiem ļauts apjaust, cik daudz spējīgu zinātnieku ir mūsu mazajā valstī.

Par spīti tam, ka Latvijā nozare netiek pietiekami novērtēta, šādos apstākļos spējuši rasties izcili profesionāļi. «Mums ir daudz atsevišķu talantu, piemēram, profesors Andris Ambainis, ķīmiķis Ivars Kalviņš, tāpat arī Vjačeslavs Kaščejevs un vēl citi. Tomēr šeit svarīgāks jautājums ir, vai viņi gūst atbalstu. Pat grūti identificēt iemeslus, kāpēc Latvijā, kaut vai ja salīdzinām ar Lietuvu un Igauniju, šis atbalsts ir tik niecīgs. Iespējams, tāpēc, ka mūsu nacionālā elite jau no 1992. gada pret zinātni ir izturējusies diezgan noniecinoši,» viņš prāto. Izcilas personības guvušas arī izcilus sasniegumus. Par vienu no Latvijas zinātnes lepnumiem J. Stradiņš Dienai nosauc jauno neomildronātu. Šis preparāts esot 40 reižu aktīvāks par mildronātu. «To varētu ražot Latvijā, bet visticamāk, ka tas jādara sadarbībā ar kādu ārzemju firmu. Pretējā gadījumā medikaments pasaulē negūs pienācīgu popularitāti,» uzskata J. Stradiņš. Viņš sauc arī citus sasniegumus. Organiskās sintēzes institūts rada arvien jaunus preparātus, piemēram, pret Alcheimera slimību vai pat vēzi. Tomēr to visu nākas realizēt ārzemēs. Pie mums to nedara, jo ne Grindex, ne Olainfarm nav spējīgi uz tik lielām summām,» skaidro akadēmiķis.

Aptaujā piedalījās 5000 balsotāju, un viņiem bija jāizvēlas savi favorīti no 100 personību liela saraksta. Galvenie kritēriji bija šo cilvēku reputācija, devums tautsaimniecības izaugsmē, nozares attīstībā, inovāciju ieviešanā un Latvijas tēla pozitīvas atpazīstamības veidošanā. Rezultāti bija atkarīgi ne tikai no aptaujas rezultātiem, bet arī žūrijas viedokļa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?