Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Atvadas no mobilajiem telefoniem

Divu trešdaļu pasaules iedzīvotāju kabatās guļošais mobilais telefons pēdējos desmit gados piedzīvojis neticamas pārvērtības, taču nākamajā piecgadē pieredzēsim vēl grandiozākas izmaiņas. Aplūkojot Somijas koncerna Nokia laboratoriju darbinieku izgudrojumus, kas tika izrādīti šonedēļ ziemeļvalstī notikušajā konferencē The Way We Live Next 3.0, kļūst skaidrs, ka jau tuvākajos gados mobilais tālrunis kā verbālas saziņas rīks izzudīs un tā vietā stāsies elektronisks asistents - miniatūrs dators, kurā starp daudzām citām iespējām būs arī zvanīšanas funkcija.

Apgalvojumi par radikāliem pavērsieniem kādā tehnoloģiju jomā pagātnē izskanējuši ne reizi vien, un visbiežāk ambiciozās fantāzijas iestigušas realitātes dūksnājos. Tā noticis gan ar lidojošajām automašīnām, ūdeņraža degvielu un mākslīgo intelektu. Rūgtā pieredze liek ar piesardzību raudzīties uz jebkuru solījumu apgriezt kājām gaisā ierasto kārtību. Tomēr pārliecinošie paraugdemonstrējumi Nokia mītnes gaiteņos mudina domāt, ka tehnoloģiju kompānijām patiešām izdosies veikt solīto izrāvienu un pacelt komunikācijas iespējas nākamajā līmenī.

Virtuālā satuvināšana

Galvenā tendence mobilo tālruņu attīstībā ir plašāku saziņas iespēju radīšana, kas pamatā ir atbilde uz globalizācijas radītajiem izaicinājumiem. Dodoties mācīties vai strādāt, XXI gadsimtā savas dzimtenes teritoriju pamet vairāk iedzīvotāju nekā jebkad iepriekš. Lai saglabātu kontaktus ar mājās palicējiem, talkā tiek ņemtas modernās sakaru ierīces. Pēc Nokia korporatīvās stratēģijas vadītāja Heiki Nortas aplēsēm, 2015.gadā mobilais tālrunis būs katram to lietot spējīgam zemeslodes iedzīvotājam, tādēļ tas izvēlēts par galveno nākotnes saziņas līdzekli.

Taču ne jau tikai sarunām. Ceturtās paaudzes mobilo sakaru tīkla nodrošinātā datu pārraides ātruma dēļ par ikdienu kļūšot videozvani, kas palīdzēs stiprināt emocionālo saikni ar tuviniekiem. Paraudzīšanās uz tuvu cilvēku taču ir krietni informatīvāka un sirdi sildošāka nekā klausīšanās viņa balsī.

Turklāt saziņa nebūs iesprostota tikai šajā kastītē, ko droši vien inerces pēc joprojām dēvēsim par telefonu. To varēs pārnest arī uz citām ierīcēm. Piemēram, televizoru. Vairākas kompānijas jau rada tehnoloģijas, kas ļaus kopā ar draugiem skatīties pārraides, neizejot katram no savas mājas. Iedomājieties - pieci seni draugi sēž katrs savā pasaules malā pie televizora un skatās vienu futbola spēli. Vienā ekrāna malā katrs redz visus pārējos draugus, kurus filmē augstas izšķirtspējas tīmekļa kamera. Visi vienlaikus var sarunāties, lēkāt, kliegt un citādi izrādīt emocijas, un pārējie to redz un dzird.

Servisi ļaus vairākiem cilvēkiem dažādos pasaules nostūros vienlaikus klausīties vienu mūziku, skatīties filmas un satikties virtuālā istabā tālruņa ekrānā. Kompānijas Intel izgudrotāji pieļāvuši, ka šādu «tikšanos» varētu noorganizēt jaudīgi projektori, kas būšot iebūvēti šajās ierīcēs.

Mazliet tālākā nākotnē ir hologrammas, kas patiešām ļaus projicēt tuviniekus jūsu istabā un pavadīt laiku ar viņiem, pat ja patiesībā šie cilvēki atradīsies citā kontinentā.

Dzīves plānotājs

Otra būtiskākā tālruņa misija būs personīgā asistenta lomas pārņemšana. Piemēram, tas no speciāla dienesta saņems ziņas par sastrēgumiem un pats izkalkulēs ātrāko ceļu līdz vajadzīgajam punktam.

Ja braucat ar sabiedrisko transportu, ierīce piedāvās autobusu un vilcienu sarakstus un atkarībā no izvēlētā laika uzstādīs modinātāju.

Arī ceļošana kļūs par personīgāku padarīšanu nekā jebkad iepriekš. Tālruņa navigācijas sistēmā varēsiet apmeklēt domubiedru ieteiktās vietas, apskatīties video un braukt tieši uz to vietu, kas jūs uzrunājusi. Ja izdosies spert kāju tur, kur neviens draugs nav bijis, pats varēsiet ievietot video un ieteikumus citiem. Universālā ierīce būs aprīkota ar videokameru, kas filmēs augstā izšķirtspējā - virs astoņiem megapikseļiem -, tādēļ pat nebūs nepieciešama atsevišķa videokamera.

Ja būsiet ceļojisi kopā ar draugiem, īpaši servisi apkopos jūsu iespaidus, labākās fotogrāfijas un izveidos vietni, kur varēsiet gremdēties patīkamās atmiņās par kopīgi pavadīto laiku.

Ar nākotnes telefona starpniecību varēsiet norēķināties internetbankā, regulēt mājas novērošanas sistēmu, uzstādīt apkures temperatūru, saplānot vakaram izklaides programmu.

Bez pieskārieniem

Somijas koncerna inženieru demonstrētais tālruņa konceptmodelis apliecina, ka jau tagad tehnoloģijas ļauj pilnībā komunicēt ar ierīci, izmantojot tikai balsi. Vēl vairāk uzlabojot ierīces spēju saprast teikto, izzudīs vajadzība pieskarties tālrunim ar pirkstiem. Tas izpildīs komandas un pat balsī nolasīs ienākošās īsziņas.

Balss vadību nopietni izstrādā arī stila tālruņu iPhone ražotājs Apple, kā arī gigants Microsoft, kura apakšuzņēmums Tellme jau kādu laiku tirgū piedāvā vienkāršas balss vadības programmas. Meklēšanu, izmantojot balsi, attīsta arī Google.

Tādējādi tiek pavērts ceļš nākamajam servisam - tālrunis pārņems radio funkcijas un no rīta pa ceļam uz darbu lasīs jums priekšā tieši jūs visvairāk interesējošās ziņas. Jums tikai jādara zināmas savas intereses, un personīgais asistents no rīta būs sagatavojis svarīgāko ziņu klāstu.

Ja ikdienā jātiekas ar tik daudziem cilvēkiem, ka nespējat visus iegaumēt, talkā nāks Nokia Point and Find sistēma, kas jūsu vietā atpazīs cilvēka seju un socializācijas portālos sameklēs informāciju par šo cilvēku, kā arī vietu, kur un kad pēdējoreiz ar viņu tikāties. Serviss atradīs fotogrāfijas un video, kur esat kopā ar attiecīgo cilvēku.

Sakaru ierīču attīstība izmainīs mūsu komunikāciju pat ar telpaugiem. Zaļumiem pievienotie sensori piešķirs tiem balsi. Tādēļ jūs varēsiet pajautāt kaktusam, vai tam augsne ir pietiekami mitra un vai telpā nav par tumšu. Varbūt gribat aprunāties arī ar dīvānu? Tad laipni lūdzam nākotnē!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?