Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Aug konfekšu ganāmpulks

Lai gan padzirdējis, ka sabraukšot Rīgas biezie, Normunds Audzišs pirms 11 gadiem uz izsoli tomēr aizbraucis. Ne nu biezie, ne kas - par sākumcenu tā arī nopircis savu pirmo gotiņražotni - Lizumā. Pirms četriem gadiem vēl vienu - Skrīveros - un pēcāk kopā ar sievu Ivetu pudu sāls apēdis, lai uz eksportspējīga ceļa nostādītu to, no kā faktiski tikai vārds bija pāri palicis.

No 30 paliek četras

Patlaban Audzišiem pieder divas no četrām Latvijā palikušajām gotiņražotnēm, un piektdien Skrīveru saldumos noslēdzas ražotnes rekonstrukcija, kas prasījusi 400 tūkstošus latu, bet pretī devusi produktu dažādību un nopietnu iespraukšanos saldumu tūrisma nišā. Audziši biznesā ir kopš 1992.gada un sāka visu ar Dimdiņu kāpostiem. Biznesu viņi bīdījuši, pamatojoties uz to, ko katrs mācējis - abi absolvējuši Lauksaimniecības universitāti, Ivetas vecāki jau gadiem audzējuši kāpostus, tādēļ vispirms bijuši tie. Savukārt Normunds visu bērnību pavadījis Lizuma gotiņu ražotnē un tad, kad tā bankrotējusi, sapratis, ka šīs zināšanas nevajadzētu laist postā. 80.gados Latvijā bijuši savi trīs desmiti gotiņražotņu. No piena un cukura vārītie saldumi ēsti krietni tālu aiz LPSR robežām. Līdzīgi kā ar šprotēm, arī ar Latvijā ražotajām gotiņām labu laiku vēl pēc neatkarības atgūšanas izdevies spēlēt uz nostalģiskas nots. Zināmā mērā tas, kas palicis no gotiņas aizgājušo laiku godības, vēl arvien vietējiem ražotājiem palīdz gūt eksporta galamērķus. Piemēram, vācu lielveikalu ķēdes, kurās ieraduši iepirkties krieviski runājošie, min I.Audziša. Patlaban Saldus Pārtikas kombināts ražo 16 veidu gotiņas, Skrīveri un Lizums kopā - deviņus veidus, bet ceturtais no spēlētājiem, Daugavpils Antaris, ražo septiņu veidu gotiņas.

Baltijā un Rietumos

Tomēr ar gotiņām vien šodien nepietiek, tādēļ pilnīgi visi tirgū paralēli bīda arī citus kārumus. Antaris savus cepumus, Saldus lepojas ar svaigi ražot sākto smiltsērkšķu marmelādi, bet Skrīveru saldumi - ar Aspasia sērijas īrisu, marcipānu, nu arī plūmēm un aprikozēm šokolādē. Ar Latvijas tirgu nav gana, tādēļ eksportē visi. Saldus galvenokārt uz Lietuvu un Vāciju, daugavpilieši - uz Lietuvu, Skrīveri un Lizums - uz Lietuvu un Igauniju. Patlaban Audzišu saldumu biznesa eksports sasniedz 15-17%, tomēr iecerēts to audzēt, attīstot iestrādes Vācijā un Grieķijā.

Idejas viņi smeļas galvenokārt biznesa izbraucienos. Izlūkojot Šveices šokolādes ražotnes, radās doma par kājas ielikšanu saldumu tūrisma nišā. Skolēnu grupas Latvijas gotiņražotnēs nav nekas jauns, tomēr Audziši nu Skrīveros ierīkojuši veselu darbnīcu. Tur ir mazliet no gotiņu muzejam piedienošiem atribūtiem (etiķešu retrospekcija, vēsturiski foto), arī «ķinītis par ražošanu», vieta rokas iemēģināšanai konfekšu saiņošanā, marcipāna vai īrisa figūru veidošanā, saka Normunds. Saldumu darbnīca ir viņu tiešā mārketinga instruments, un ar to Audziši iecerējuši piesaistīt ne vien skolnieku grupas, bet arī ģimenes ar bērniem, dzimšanas un vārda dienu svinētājus un spriež, ka grafiks būs pilns ik dienu, jo zvanu jau patlaban netrūkstot. «Cilvēki daudz vairāk sākuši ceļot pa Latviju, un domāju, ka arī mēs to izjutīsim,» saka I.Audziša.

Tomēr ar rokām

Saldumu darbnīca kopā ar nopirktajām marcipāna un īrisa ražošanas iekārtām, katliem un dzesēšanas sistēmu gotiņu ražošanai ir viena trešdaļa no uzņēmuma šogad noslēgtajām investīcijām. Otra aizgājusi, lai uzņēmums iegādātu tagadējās ražotnes ēkas, bet trešā - lai labiekārtotu apkārtni un savestu kārtībā infrastruktūru. Vaicāti, kādēļ modernizācijas vārdā nav automatizēta ražošana, Skrīveru saldumu saimnieki iebilst - gotiņu taisīšanā mašīnām nav vietas. Jau pierādījies, ka tikai roku darbs spēj novērst saldās masas ātru kristalizēšanos, tādējādi arī - gotiņu ātrāku sacietēšanu. Gan Skrīveri, gan Lizums strādā pēc pasūtījuma, tādēļ veikalā parasti nonāk tās pašas, otrās vai trešās dienas gotiņas. Tālākais jautājums ir par to, cik ilgi tās nostāv plauktos. Otrajā nedēļā tām parādās viegla garoziņa, bet iekšā vēl arvien ir mīksts. Tās arī esot pircēju iemīļotākās. Cieto gotiņu cienītāju esot tikai ap 5-10%, tiem derēs pāris mēnešu vecas gotiņas, skaidro N.Audzišs un iesaka savu recepti - pielikt gotiņu kafijai, būšot piens un cukurs vienlaikus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

SIA Skrīveru saldumi

Dibināta 2005.gadā
Darbinieku skaits - 24
Dienā pārstrādā tonnu
piena
Ražo gotiņas, īrisu, marcipānu un žāvētus augļus šokolādē
Sākusi kooperēties, ražojot privātās preču zīmes gotiņas PKS Straupe veikaliem

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?