Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Balvu novada balerīnas un princeses

Meitenes, aši, aši stājamies dejai! - romantiski nošalc garo svārku zīds, kad astoņpadsmit dāmas labākajos gados steidzas uz Balvu kultūras nama skatuvi. Plīvo grezno blūžu volāni, baltās, iestīvinātās mežģīņu platmalītes uzspraustas virs rūpīgi safrizētajām matu cirtām, sastrādātos pirkstus slēpj koķeti mežģīņu cimdiņi. Sīkiem solīšiem, cēli un graciozi kundzes pa apli veido gan vienkāršākas, gan sarežģītākas dejas figūras, uzsmaida cita citai, mainot partneres...

Šīs dāmas, kas pārstāv tā dēvētās Eiropas dejas, nav vienīgās Balvu novada kultūras un atpūtas centra dejotājas. Centra darbiniecei Ilgai Oplucānei pat sajūk skaits, minot visus deju kolektīvus, kopas un studijas. Kopā sanāk vairāk nekā vienpadsmit: jaunieši, bērni, vidējā paaudze, seniori, balles dejas, līnijdejas, vēderdejas, breiks, hiphops, aerobika, ritmika... Tāda pati deju aina, visticamāk, garajos ziemas vakaros paveras jebkurā citā Latvijas kultūras centrā. Vai dažādie deju veidi kļuvuši par Latvijas fenomenu?

Dejošu, kamēr kājas kust!

Starptautiskās senioru dejas jeb, kā Latvijā iegājies, Eiropas dejas ir radušās Vācijā pēc Otrā pasaules kara kā pavisam jauna deju filozofija. Latvijā ienākušas 90. gadu beigās un guvušas lielu popularitāti, pēc 2006. gadā nodibinātās Latvijas Senioru deju apvienības (LSDA) mājaslapā atrodamās informācijas, patlaban jau darbojas četrdesmit senioru deju kopas. Pagājušā gada maijā Starptautiskajā senioru deju kongresā, kas notika Francijas pilsētā Žerardmērā, LSDA uzņemta starptautiskajā senioru deju kustībā. Kā uzsver šīs kustības aizsācēja Latvijā Laimdota Andersone, starptautiskās senioru dejas būtībā neesot domātas skatuvei, bet gan vecāka gadagājuma cilvēku ķermeņa trenēšanai, prāta asināšanai un dvēseles veldzēšanai. Tās nav tikai dāmu dejas, tikpat labi varot piebiedroties arī kungi, tikai Balvos pagaidām neviens vēl neesot sadūšojies. Dejas balstās uz partneru līdztiesīgumu, tām ir noteikts stingrs apļa zīmējums ar nepārtrauktu partneru maiņu, ja kolektīvā ir kāds vīrietis, tad viņš var izdejoties ar visām dāmām.

Lūcijas Jermacānes vadītā Balvu Atvasara dejo jau piekto sezonu, dāmām ir no 50 gadiem un uz augšu. Visvecākā dejotāja pensionētā medicīnas darbiniece Daina Siņicina Balvu kultūras namā dažādos kolektīvos ir darbojusies kopš tā uzbūvēšanas 1955. gadā. «Tagad esmu pensijā, ir daudz brīva laika. Tas ir mans vienīgais prieks dzīvē - dziedāt un dejot, te ir sava vide, savi draugi. Vīrs sen jau kā miris, bērni pieauguši. Kamēr varēšu padejot, tik ilgi arī dejošu.»

Iespēja uzposties, iziet

Dainas Siņicinas partnere Velta Brokāne piebilst, ka pirmoreiz šādas dejas redzējusi Jūrmalā, tad visvairāk iepatikušies skaistie tērpi, gribējies arī pašai kādreiz tādu uzvilkt. Balvu Valsts ģimnāzijas lietvede Ināra Cibule nosmejas, ka tautastērpā viņa izskatītos jau tā pārāk kupla, bet te var ģērbties tērpā, kas piestāv. Dejot viņai gribējies vienmēr, tikai vīrs uz to nekādi nav bijis pierunājams.

«Sievietēm visos vecumos vienmēr ir paticis dejot, no mazas meitenes līdz sirmai kundzei, bet tie vīrieši uz dejošanu nav tik aktīvi. Turklāt nav jau noslēpums, ka sievietes dzīvo ilgāk, ko tad tām kundzēm darīt, kuras palikušas vienas?» saka Lūcija. Skaistos tērpus dāmas šuvušas par saviem līdzekļiem, cimdi un platmalītes ir pašu darināti. Tērpam jābūt tādam, kas sievietei piestāvētu, notušētu auguma defektus, bet arī netraucētu brīvi dejot. Eiropas deju ieviesēja L. Andersone gan piebilst, ka citur Eiropā seniori nemaz nedejojot svētku drēbēs, taču Latvijā šī vecuma sievietēm nereti tā ir vienīgā iespēja uzposties un iziet sabiedrībā.

Dejotāju skaits aug

Kā atzīst L. Andersone, liela nozīme ir senioru dejas pedagogu sagatavotībai un gudrībai, viņiem ir jāprot strādāt ar vecākiem cilvēkiem, jāpārzina gan fizioloģija, gan psiholoģija, jo ar gadiem mainās gan uztvere, gan ķermenis, kas ir galvenais dejas instruments. «Nereti uz šīm deju kopām skatās nievājoši, jo Latvijā nav šīs tradīcijas - dejot sievietei ar sievieti, bet, kur lai tos vīriešus ņem, viņu nav, es taču zinu, kā klasiskajos senioru deju kolektīvos tiek meklēti vīri,» saka L. Andersone.

«Dejotgribētāju skaits arvien pieaug, ir gan puiši, gan meitenes,» lepni secina Līga Moroza, kura strādā pavisam citā žanrā un ar jaunāka gadagājuma cilvēkiem. Pirms trim gadiem, dēla gaidīšanas laikā, izveidojusi pirmo privāto deju studiju Balvos Terpsihora. Tagad Leo jau ir trīs gadi, bet viņa mammas studijā dejošanu iemēģina viņa vecuma mazuļi. Pusaudži nāk dejot breiku un hiphopu, dejo šova deju grupā, bet dāmas apgūst vēderdejas un līnijdejas. Līga sākumā baidījusies, vai tik nelielā pilsētiņā - turklāt krīzes laikā - maksas nodarbībām būs atsaucība, taču studijā ir ap 100 dalībnieku. Līga vada šova grupu un ritmikas nodarbības, kā arī līnijdeju grupu Gulbenes novada Litenes pagastā, vēderdejas māca Ilze Leišavniece, breikdejas - Maldis Ivanovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?