Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Bez lielas konfrontācijas

Lai gan Afganistānā izvietoto NATO spēku komandieris amerikāņu ģenerālis Deivids Petreuss ir atzinis, ka Floridas mācītāja neīstenotie draudi dedzināt Korānu jau ir nodarījuši kaitējumu ASV interesēm Afganistānā, plašāku konfrontāciju, lai kā to gaidītu dažāda mēroga radikāļi, šis evaņģēlistu garīdznieka provokatīvais solis nav izraisījis.

Tomēr mācītājam Terijam Džonsam jārēķinās, ka uz viņa sirdsapziņas ir divu afgāņu protestētāju nāve - viņi gājuši bojā demonstrācijā Kabulā. Un viņa atbildību nemazinās fakts, ka abi bojāgājušie varbūt ir bijuši cilvēki bez jebkādas izglītības - viegli izmantojams materiāls vietējo radikāļu rokās.

Ņemot vērā islāma valstu režīmu noteikto kārtību, ekonomisko un sociālo situāciju ar valdošo nabadzību, nebija grūti prognozēt protesta akciju sarīkošanu. Jāšaubās, vai liela daļa demonstrantu bija dzirdējuši, ka Floridas garīdznieku no velnišķīgās dedzināšanas ieceres aicināja atteikties ASV prezidents Baraks Obama, kā arī Vatikāna un citi pasaules līderi - skaidri parādot savu attieksmi pret šo provokāciju un uzsverot nosodījumu jebkādām islāmofobijas izpausmēm.

Šis incidents un centieni to novērst skaidri parāda, ka plašai reliģiju sadursmei nav vietas. Gluži pretēji - saprāts diktē tikai vienu ieteicamo ceļu, un tā ir aizvien ciešāka globālā sadarbība un savstarpēja tolerance.

Galvenā vērība pievēršama gan cīņai ar nabadzību, gan globālo ekoloģisko draudu pārvarēšanai, gan ne mazāk svarīgajai kultūras apmaiņai starp atšķirīgiem etnosiem. Tieši tā iespējams vērtēt starptautisko ANO apstiprināto misiju Afganistānā. Tā nav tikai drošības operācija (tagad jau reāla karadarbība), kurā piedalās ap 150 tūkstošiem karavīru no daudzām valstīm. Ne mazāki pūliņi ieguldīti karos iznīcinātās ekonomikas atdzīvināšanā, valsts funkciju nodrošināšanā, izglītībā un veselības jomā.

Vai afgāņu vairākums to novērtēs? Par to ticis daudz runāts, un meklētas atbildes. Ne velti iepriekšējā ASV un NATO spēku komandiera amerikāņu ģenerāļa Stenlija Makristela jaunās stratēģijas pamatakmens ir cīņa par afgāņu sirdīm un prātiem. Tam pretojas ne tikai radikāļi - tumsonīgais Taliban režīms -, bet arī īsti krimināli grupējumi. XXI gadsimtam atbilstošas izglītības, veselības aprūpes sistēmas, visbeidzot - labklājīgas sabiedrības veidošana nav šo Rietumu koalīcijas nopietnāko pretinieku mērķis.

Tas patiesībā ir pilnīgi pretējs - tā ir vēlme valdīt pār pilnībā kontrolējamu sabiedrību, kurā nav vietas indivīda tiesībām (Taliban kustība to jau reiz visā pilnībā ir parādījusi), saglabājot visai slēgtu valsti ar viegli manipulējamiem iedzīvotājiem. Tas ir vienīgais iedarbīgais paņēmiens, lai nodrošinātu fanātisku reliģisko sekotāju atbalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?