Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +10 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Bez nosaukuma

Visas biļetes uz Positivus festivālu pārdotas, sestdien deviņos vakarā pārtraucām tirgošanu, - festivāla noslēgumā pēc tradicionālā salūta stāstīja festivāla organizators Ģirts Majors. Precīzs pārdoto biļešu skaits vēl nav zināms, pirmajā dienā festivālu apmeklējuši ap 20 tūkstošiem cilvēku. Kā atzina Ģ. Majors, šis bijis pats labākais festivāls. Positivus festivāls 15. un 16. jūlijā jau piekto reizi notika Salacgrīvas Zvejnieku parkā.

Cer uz trim dienām

Lai arī festivāls sasniedzis maksimālo ietilpību, netiek domāts par teritorijas paplašināšanu, tiek plānots, ka Positivus nākamgad varētu notikt pat trīs dienas. Apmeklētāju skaits, visticamāk, tiks ierobežots, arī telšu pilsētiņas un autostāvvietas izmērus nemainīs. Varētu pieaugt organizatoriskās izmaksas, tāpēc festivāla rīkotāji plāno celt biļešu cenas, taču ne radikāli. 2011. gada festivāla budžets bija miljons eiro, aptuveni puse no šīs summas samaksāta mūziķiem honorāros. Organizatoru koncepcija nemainās - pārdot atmosfēru, nevis skaļus vārdus, visticamāk, aktuālākās zvaigznes Positivus festivālā var negaidīt. Tiek plānota arī jaunu muzikālo stilu piesaiste festivālā, tie varētu būt r'n'b, elektroniskā mūzika, nākotnē varētu uzstāties arī vairāk rokgrupu. Šogad festivāls piedzīvojis nozīmīgu ārzemju mūzikas izdevumu uzmanību - ieradušies pārstāvji no prestižā britu žurnāla NME, kur veidos festivāla apskatu, bijuši arī žurnālisti no ASV nozīmīgākā indie mūzikas izdevuma Filter Magazine un Lielbritānijas laikraksta The Independent, arī Baltijas valstu un Čehijas mediji.

Atzinīgus vārdus festivāla rīkotājiem veltījuši paši mūziķi, kuri bijuši pārsteigti par silto sagaidīšanu un draudzīgo gaisotni. Londonieši Chapel Club, kuri spēlējuši Lielbritānijas lielākajos festivālos, atzinuši, ka tik draudzīgu festivāla darbinieku kolektīvu neesot satikuši - Anglijā rīkotāju algotie palīgi lielākoties esot vēsi, brīžiem pat naidīgi. Par labvēlīgo attieksmi sajūsminājies arī slavenais producents un DJ Marks Ronsons, kuram aizmirstos aparātus aizdevuši DJ no Red Bull Music Academy telts.

Masveida kustība

«Pirmajos gados uz festivālu brauca vairāk mūzikas mīļi, tagad tas ir pāraudzis masveida kustībā - tā jau ar labām lietām notiek,» saka grupas Prāta vētra ģitārists Jānis Jubalts, kurš gan kā mūziķis, gan apmeklētājs bijis gandrīz visos Positivus festivālos. «Pazudusi īpašā gaisotne, taču tas ir nevis cilvēku skaita, bet drīzāk gan pašu apmeklētāju dēļ - pārāk daudz to, kuri brauc uz festivālu, jo tas ir modīgi.» Viņš lielāko uzmanību pievērsis tam, kas notiek uz lielās skatuves - sākot no dziesminieka Yoav uznāciena piektdienas pēcpusdienā [Yoav ir iesildījis arī Prāta vētru] līdz Editors, kuri, kā saka J. Jubalts, «vienkārši uzsprāga», arī sestdien mūziķis lielākoties vērojis festivāla spožākās zvaigznes, kuras vērtē atzinīgi, vienīgi norāda, ka īsti nesapratis islandiešu dueta Rᅢᄊyksopp uznācienu - «šoks par tērpiem - tie galīgi negāja kopā ar mūziku».

Festivāla programma lielākoties bija koncentrēta ap trim skatuvēm - lielo Tele2 skatuvi, kur uzstājās «hedlaineri», Cēsu alus skatuvi, uz kuras vairāk varēja redzēt «jaunos un daudzsološos», kā arī I Love You skatuvi, kur lielākoties uzstājās latviešu mūziķi un notika arī divi iepriekš neizsludināti koncerti - piektdienas naktī klausītājus pārsteidza grupa Instrumenti, bet sestdien ballīti rīkoja DJ Toms Grēviņš. Festivāls paliks prātā ar vairākiem spilgtiem brīžiem - kā Kings Čārlzs, nevienu nebrīdinot, bez drošības līdzekļiem pēkšņi uzrāpās lielās skatuves balstā vairāk nekā 30 metru virs zemes, kā James līderis Tims Būts koncerta noslēgumā uz skatuves uzaicināja vairākus desmitus jauniešu, kā Hurts vokālists Teo Hačkrafts aicināja visus ieslēgt mobilo telefonu gaismiņas, pārvēršot zālāju pie skatuves debesu zvaigznājā. Spēcīgi bija latvieši - uz lielās skatuves Gustavo saviļņoja tūkstošiem skatītāju, savukārt SatellitesLV piedāvāja labāko dziesmu izlasi un trakulīgas dejas.

Festivāls kā pilsēta

Atdzīvojies reklāmas katalogs - tā varētu raksturot festivāla norises vietu, kur dažādas atrakcijas piedāvāja Latvijā pazīstami uzņēmumi un arī nevalstiskās organizācijas. Atstāt rokas nospiedumu ģipsī, sajusties kā rokzvaigznei spēlē Guitar Hero, kāpt pa alpīnistu sienu, uzzināt par skaistumkopšanas noslēpumiem vai arī vienkārši atlaisties kādā no zviļņiem vai šūpuļtīkliem - Positivus festivāls nav tikai mūzika. Arī J. Jubalts atzinīgi vērtē radošo pieeju, pats gan neesot izmēģinājis nevienu no atrakcijām, lai arī iespējas palēkāt milzu gumijas čībā, pašaudīties ar ūdenspistoli vai balansēt milzu riekstu caurumotas sienas galā esot šķitis gana vilinoši.

Apmeklētāju ēdināšana bija koncentrēta milzu teltī, kas gan novakarē ļaužu pūļiem kļuva par šauru, tur gastronomiskus piedzīvojumus piedāvāja labi pazīstami restorāni, to skaitā Čarlstons, Vairāk saules, Merlin un citi, un izbraukuma virtuvēs specializējušās firmas. Ēdienkartē dominēja grilētas gaļas gabals ar kartupeļiem vai ķīniešu kastīte ar dārzeņiem un nūdelēm, kā arī hamburgeri, sarežīgtāk ieturēt maltīti bija veģetāriešiem.

Festivālā par tradīciju jau kļuvis vietējais tirdziņš, tajā varēja iegādāties dažādas rotaslietas un vintage garderobes elementus, arī svaigus dārzeņus, uzkodas, aksesuārus, tikt pie hennas zīmējumiem uz ķermeņa. Festivāla teritorijā bija izvietoti vairāki vides mākslas objekti, par labāko atzīts Lienes Jonītes un Dāvja Leikniņa vadu sistēmas mezglojums Komunikācija. Darbojās arī laulību kapela, kurā varēja piedzīvot improvizētu laulību ceremoniju un saņemt Positivus laulības apliecību. Bagātīgu filmu programmu piedāvāja kinotelts pludmalē.

Lai arī meteoroloģiskās prognozes bija draudīgas, kopumā laika apstākļi festivāla apmeklētājus saudzēja - piektdien nolija vienīgi dažas lāses, īstu lietu Positivus piedzīvoja tikai sestdienas vakarā. Kopš paša pirmā festivāla šī bija pirmā reize, kad Positivus festivālā lija.

Kā ziņo LETA, festivāla pirmajā dienā policija reģistrējusi septiņus neatļautu narkotisko vielu glabāšanas gadījumus, stāvlaukumā vairākās teltīs nozagti dokumenti, drēbes un citas mantas, apmeklētāji pie mediķiem vērsušies pārsvarā ar sīkām traumām - sasitumiem, nobrāzumiem, tulznām, trīs cilvēki hospitalizēti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Starp populistiem un politikas "sanitāro kordonu"

Vēlēšanu gads Lietuvā sasniedzis kulmināciju – šīs nedēļas nogalē kaimiņvalsts pilsoņi jau trešo reizi šajā gadā tika aicināti uz vēlēšanām. Maijā tika vēlēts prezidents, šo amatu saglabājot līdzši...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?