Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Bija jārīkojas kardinālāk

Pēc tam kad kādas skolas vecāki vērsušies Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā (VBTAI), ziņojot par bērnu, kurš jau ilgstoši atradies inspekcijas uzmanības centrā, nekavējoties no amata lūgts atstādināt Vecumnieku bāriņtiesas priekšsēdētāju Initu Sproģi. VBTAI ir pamats domāt, ka viņas bezdarbības dēļ tikusi apdraudēta gan paša zēna, gan viņa vienaudžu veselība, drošība un dzīvība. Tomēr Vecumnieku novada domes priekšsēdētājs Rihards Melgailis atteicies pildīt inspekcijas prasību un uzņemties atbildību, jo problēmas ar šo ģimeni bijušas arī citām pašvaldībām.

Bērna liktenis patlaban nav zināms, jo māte otrdien mainījusi viņa deklarēto dzīvesvietu, un ģimenes problēmas no jauna būs jārisina citai pašvaldībai.

Vajadzējis rīkoties asāk

VBTAI ir pamats domāt, ka bāriņtiesa nav pilnvērtīgi izmantojusi savas tiesības un pildījusi pienākumus, jo zēns - sākumskolas skolēns - ar smagām uzvedības problēmām nav ticis nosūtīts pie speciālista atzinuma saņemšanai. Tā kā I. Sproģes rīcībā bijušas skolēnu un vecāku liecības, kurās aprakstīta bērna rīcība, viņai vajadzējis rīkoties kardinālāk. «Ne uzreiz šķirt bērnu no ģimenes, bet, ja vecāki nevēlas vest viņu pie speciālista, bāriņtiesa pretēji vecāku gribai var nosūtīt pie speciālista atzinuma saņemšanai,» uzskata VBTAI Bāriņtiesu un audžuģimeņu departamenta direktore Valentīna Gluščenko.

Savukārt I. Sproģe uzskata, ka savus pienākumus iespēju robežās pildījusi. Viņa esot iepazīstinājusi māti ar situāciju, kā arī aicinājusi vērsties pie speciālista, kā to likusi inspekcija. Pēc bāriņtiesas priekšsēdētājas aicinājuma sieviete bērnu vedusi uz izmeklēšanu, pēc kuras viņam izrakstīti medikamenti. Tomēr V. Gluščenko teic, ka inspekcija nav saņēmusi dokumentālu apliecinājumu par notikušo. Patlaban tiek gatavots pieprasījums, kas apstiprinātu speciālista atzinumu, tomēr viņa norāda, ka bērns nav vests pie bāriņtiesas izvēlēta speciālista, tāpēc, ņemot vērā līdzšinējo notikumu gaitu, atzinuma objektivitāte esot apšaubāma.

Draud atņemt tiesības

Vecumnieku bāriņtiesas priekšsēdētāja uzskata, ka viņas rīcību ierobežojusi skolas neizdarība.

«Pēc klases audzinātājas un direktores vietnieces teiktā secinājām, ka viņam ir problēmas. Uzlikām par pienākumus vākt pierādījumus par bērna problēmām,» stāsta I. Sproģe. Tomēr līdz šim brīdim esot saņemtas tikai bērnu un vecāku liecības par zēna uzvedību. Skolas medicīnas māsa neesot iesniegusi apkopojumu, kas ļautu bāriņtiesas priekšsēdētājai ģimenes ārstam lūgt nosūtījumu pie viņa izvēlēta speciālista. Skolas viedokli Dienai uzzināt neizdevās, jo direktore no komentāriem atteicās.

Tā kā Vecumnieku novada domes priekšsēdētājs paziņojis, ka I. Sproģe no amata atstādināta netiks, VBTAI gatavo atkārtotu vēstuli ar lūgumu izvērtēt viņas atbilstību amatam. Lai gan māte bērna deklarēto dzīvesvietu otrdien ir mainījusi, atbildība par notikušo Vecumnieku pašvaldībā no I. Sproģes pleciem nepazūd, uzskata V. Gluščenko.

«Kā rīkosies, tā ir cita izvēle,» viņa piebilst. Ja turpmāk ģimenes problēmu risināšanā nelīdzēšot citi instrumenti, būšot jāizvēlas smagākais risinājumus un mātei bērna aprūpes tiesības jāatņem. Jāpiebilst, ka, dzīvojot citā pašvaldībā, viņai tiesības reiz jau tikušas atņemtas, taču Vecumnieku bāriņtiesa 2009. gadā tās atjaunojusi, jo pēc ilgstošas sadarbības ar speciālistiem sievietes izturēšanās šķitusi adekvāta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?