Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Bin Ladens plānojis uzbrukt

Lepnajā slēpnī, kur pagājušajā svētdienā tika izdzēsta pasaulē visvairāk meklētā terorista dzīvība, Osama bin Ladens ar saviem sabiedrotajiem apsvēris ideju rīkot terora aktu uz dzelzceļa ASV 11. septembrī, kad apritēs 10 gadu kopš traģiskajiem uzbrukumiem Amerikas pilsētām, liecina dokumenti, kas pēc amerikāņu specvienības reida atrasti ēkā, kurā, iespējams, O. bin Ladens mitinājies pēdējos piecus dzīves gadus. Al Qaeda piektdien īpašā paziņojumā apstiprinājusi līdera nāvi.

Sprādziens uz dzelzceļa

Ar roku rakstītajos pierakstos bijis teikts, ka uzbrukumam jābūt sarīkotam tā, lai vilciens noietu no sliedēm, ideālā gadījumā tam sprādziena brīdī būtu jāatrodas uz tilta vai aizas malas, tādējādi tiktu panākts lielāks upuru skaits, atsaucoties uz ASV drošības iestāžu informāciju. Dokumenti liecina, ka iespējamā terora akta apspriešana notikusi 2010. gada februārī, tomēr nekur nav atrasts konkrēts rīcības plāns vai vieta, kur uzbrukums varētu notikt.

Anonīms amerikāņu specdienestu darbinieks stāsta, ka pieraksti atklājuši O. bin Ladena vadītās teroristiskās organizācijas Al Qaeda mērķi satricināt ASV ar apjomīgiem terora aktiem lielākajās valsts pilsētās nozīmīgos datumos, piemēram, valsts svētku dienās.

Kāda cita ASV amatpersona laikrakstam The New York Times pastāstījusi, ka dokumenti nostiprinājuši jau iepriekš pausto pārliecību, ka O. bin Ladens jau kādu laiku vairs nav bijis reālais Al Qaeda vadītājs, lai gan centies aktīvi piedalīties organizācijas darbā. «Viņš turpināja plānot, nākt klajā ar idejām par iespējamiem mērķiem un nodot šīs idejas citiem augstākajiem Al Qaeda līderiem,» atklāj amatpersona.

Avoti Pakistānas specdienestos apgalvo, ka O. bin Ladens pēdējās dzīves dienās cīnījies ar līdzekļu trūkumu un Al Qaeda esot sadalījusies divās daļās, no kurām lielāko kontrolējis līdz šim otrais augstākais organizācijas vadonis Aimans ez Zavāhirī, vēsta AP.

Pieci gadi mājā

Viena no trim O. bin Ladena sievām, kuras tika aizturētas pēc amerikāņu reida, Pakistānas izlūkdienestu izmeklētājiem apgalvojusi, ka pēdējos piecus gadus neesot atstājusi grezno savrupmāju Abotābādas pilsētā Pakistānas ziemeļos. Sieviete gan nav atklājusi, vai arī bēdīgi slavenais terorists namā uzturējies kopš 2006. gada.

Pakistānieši cer, ka O. bin Ladena sievu liecības palīdzēs uzzināt, kā Al Qaeda vadonis pavadījis ikdienu un kā viņam izdevies izvairīties no notveršanas, dzīvojot viegli pamanāmā mājā, kas atradās netālu no militārās akadēmijas un divarpus stundu brauciena attālumā no Pakistānas galvaspilsētas Islāmābādas.

No sievietēm varētu iegūt sīkākas detaļas par pagājušajā svētdienā notikušo operāciju, par kuras gaitu līdz šim parādījusies pretrunīga informācija, jo amerikāņi apgalvo, ka iebrukušie karavīri piedalījušies apšaudē, bet citi avoti vēsta, ka specvienības virzienā raidīts tikai viens šāviens.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?