Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Brauciens Rīgas sabiedriskajā transportā par 50% dārgāks

Straujajam biļešu cenu lēcienam nevajadzētu stipri samazināt Rīgas sabiedriskā transporta lietotāju skaitu, vēl jo vairāk, ja divām trešdaļām pasažieru braukšanas izmaksas nemainīsies, uzskata Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (SC) preses sekretāre Anna Kononova.

Pašvaldības uzņēmuma Rīgas satiksme (RS) rosinātās izmaiņas, kuras, pēc mēra pārstāves teiktā, koalīcija visdrīzāk atbalstīs, neskars iedzīvotājus, kuriem pienākas braukšanas atlaides. Pārējiem tēriņi augs ievērojami - maksu par braucienu iecerēts palielināt no 40 līdz 60 santīmiem, bet, pērkot biļeti pie vadītāja, līdzšinējo 60 santīmu vietā tā maksās 80 santīmu.

Tarifa celšanu pašvaldība pamato ar nepieciešamību segt finanšu iztrūkumu. Dotācija RS nākamgad būs par sešiem miljoniem latu mazāka nekā šogad, turklāt valdība no pārvadātāja dotācijas atteikusies vispār. Šogad valsts atbalstam Rīgas sabiedriskajam transportam bija jābūt ap 20 miljoniem latu, bet gada otrajā pusē tā finansējuma piešķiršanu pārtrauca.

Jau pirms vairākiem mēnešiem RS brīdināja, ka tarifu celšana ir neizbēgama, ja pašvaldības un valsts atbalsts samazināsies. Tika minēts, ka pasažieru skaita krituma dēļ uzņēmumam ir mazāki ienākumi, taču pieauguši izdevumi kredītu maksājumiem - līdz 18 miljoniem latu. Ievērojama daļa no tiem paredzēta, lai norēķinātos par jaunajiem trolejbusiem. Par zemās grīdas tramvaja projektu nākamgad vēl nebūs jāmaksā, taču atteikties no tā neesot iespējams, jo līgumi par to ražošanu jau noslēgti.

Pašvaldība uzdevusi RS samazināt administrācijas izdevumus vēl par 400 000 latu, taču, vai tas ietver arī vadības atalgojumu, trešdien noskaidrot neizdevās. Pašlaik valdei, kas pērn saņēma 5400-6000 latu mēnesī, atalgojums samazināts uz pusi, bet administrācijai - vidēji par 15%, transporta pakalpojuma nodrošināšanā strādājošajiem - par 10%.

Atlaižu saņēmējiem izdevumi sabiedriskajam transportam nākamgad nepalielināsies, jo tiks paaugstināts atlaižu apjoms. Proti, pensionāri, kuri līdz šim par vienu braucienu maksājuši 20 santīmu, arī turpmāk maksās 20 santīmu, 5.- 12.klases skolēni un studenti par mēnešbiļetēm - tikpat, cik pašlaik.

Plānots, ka jaunais tarifs stāsies spēkā no 1.janvāra. Detalizēta informācija par cenām būs zināma vēlāk, pašlaik skaidrs, ka 10 un 20 braucienu biļetēm atlaidi nav plānots atcelt. «Arī turpmāk šīs biļetes būs izdevīgākas, nekā maksāt par vienu braucienu,» saka RS pārstāve Iluta Bērziņa. Portāls db.lv ziņo, ka cenas varētu kāpt arī dažos maršruta mikroautobusos. Pasažieru vilciens jautājumu par maksas palielināšanu pašlaik neizskata, vēsta LETA.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?