Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Brīvlaiks ar peļņu

Pieredzi vasaras darbā Latvijā guvuši 62% jauniešu vecumā no 15 līdz 19 gadiem, bet 35% šādas pieredzes nav. Kā iemeslus tam jaunieši lielākoties min piemērotu darbavietu trūkumu (51%) un informācijas nepietiekamību (38%). Šādu ainu atklāj uzņēmuma Rīgas piena kombināts (RPK) sadarbībā ar Snapshots nesen veiktā aptauja.

Lai kaut ko darītu lietas labā, uzņēmums šovasar īstenos jaunu vasaras prakses programmu Jaunais uzņēmējs, kurā līdz 20. maijam aicina pieteikties 15-18 gadu vecus Rīgas vispārizglītojošo skolu 10.-11. klases skolēnus. Programmai tiks atlasīti 30 visvairāk motivētie dalībnieki. Pieteikšanās - www.draugiem.lv/saldejumsPols.

Kā uzsver RPK pārstāvji, šī būs jauna koncepta vasaras prakses programma - tajā skolēniem mēneša garumā tiks nodrošināts gan algots darbs, gan apmācības, gan iespēja piedalīties sacensībā par labākā Jaunā uzņēmēja titulu un galveno balvu Ls 1200 apmērā - datoru, 12 mēnešu stipendiju Ls 100 vai apmaksātu pirmo studiju gadu augstskolā. Jaunieši programmas ietvaros varēs apgūt zināšanas pārdošanā un uzņēmējdarbības pamatos un iegūt praktiskas iemaņas, pārdodot saldējumu Rīgas centrā ar īpašiem, stilīgiem velosipēdiem. Viņi par savu darbu saņems atalgojumu, par pārdoto preces apjomu - arī procentus.

Iespēja nopelnīt «savu» naudu ir galvenais motivators, kāpēc skolēni vasarā vēlas strādāt - to par tādu atzinuši 88% no RPK aptaujā uzrunātajiem jauniešiem. 51% vēlas sakrāt naudu kādam lielākam pirkumam, 43% - iepazīties ar jauniem cilvēkiem, 41% - iegūt praktisko pieredzi. 22% respondentu gan uzskata, ka jauniešiem parasti tiek piedāvāts darbs bez atalgojuma saņemšanas, bet 18% uzsver, ka piedāvātais atalgojums ir pārlieku zems. Jauniešiem ir samērā augstas prasības pret darba samaksu. Vairāk nekā trešdaļa (36%) norādījuši, ka būtu gatavi strādāt par atalgojumu, kas pārsniedz minimālo algu jeb Ls 200, ceturtā daļa jauniešu būtu gatavi strādāt par atalgojumu Ls 151-200 robežās, bet 22% - par Ls 101-150. Par iekārojamāko jomu vasaras darbam jaunieši min darbu tirdzniecībā (51%), bet gan piegādes darbs, gan darbs birojā iekārojams liekas 37% jauniešu.

Tirdzniecības uzņēmumi - lielveikalu tīkli u. c. - tradicionāli ir tie, kas skolēniem vasaras darbu piedāvā visaktīvāk. Tiesa, iespējas strādāt nu jāmeklē daudz rūpīgāk nekā treknajos gados. Nodarbinātības valsts aģentūra savu skolēnu vasaras darba programmu joprojām nav atsākusi, taču par iespējām brīvlaikā pastrādāt var interesēties savās pašvaldībās. Tā, piemēram, Cēsu novada skolēni jau martā varēja pieteikties divu nedēļu vasaras darbam novada iestādēs un uzņēmumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Dzīve bez tiesībām garlaikoties

Imants Pulkstenis Madonā savulaik rīkojis festivālu Sinepes un medus, tagad organizē Ģitāristu sesiju un dara vēl visu ko.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?