Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Bulduru skola parādos un neziņā

Bulduru Dārzkopības vidusskola ir vienīgā dārzkopības skola Latvijā, tomēr tās nākotne patlaban ir miglā tīta. Skolai iekrājušies parādi, un, lai gan tikko piešķirti 418,2 tūkstoši eiro daļēju iestādes īstermiņa maksājumu saistību segšanai, tas joprojām nenodrošina pozitīvu finanšu plūsmu. Turklāt nav skaidrības arī par skolas turpmākajiem īpašniekiem - patlaban tiek domāts, vai to nenodot pašvaldības pārziņā.

Situācija smaga

61 697 eiro lielie zaudējumi, ar kuriem pērn gadu noslēgusi Bulduru Dārzkopības vidusskola, ir apliecinājums Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) teiktajam, ka skolā finanšu situācija ir kritiska. Ar pašu ieņēmumiem un valsts dotācijām vidusskola nespēj segt izdevumus, kas saistīti ar izglītības programmu īstenošanu, komunālo izdevumu segšanu un nekustamo īpašumu uzturēšanu. Problēmas rada arī ieilgušās tiesvedības, kurās vidusskolas labā paredzēts no a/s Privatbank un SIA Īpašumu attīstības projektu grupa piedzīt kopumā 270 179 eiro. Neatrisināto tiesvedību dēļ skola nav spējīga atdot aizdevumu Valsts kasei. Pēc IZM aprēķiniem, tā visa rezultātā paredzamais saimnieciskās darbības naudas iztrūkums šā gada beigās būs aptuveni 100 tūkstoši eiro.

Lai daļēji risinātu situāciju, valdība pirms pāris dienām atbalstīja 418 178 eiro piešķiršanu skolai no IZM budžeta. Ministrijas pārstāve Edīte Olupe Dienai gan uzsvēra, ka šī summa sedz tikai vidusskolas īstermiņa maksājumus. Proti, 232 342 eiro paredzēti Valsts kases aizdevuma atmaksai un 185 836 eiro - lai segtu katlumājas rekonstrukcijas projektā radušās neattiecināmās izmaksas.

Sarežģīto situāciju apzinās arī Bulduru Dārzkopības vidusskolas direktors Aivars Griķis. Tomēr, viņaprāt, skolai lielo parādu izveidošanos pārmest nedrīkst, jo, piemēram, tiesvedības procesu tā ietekmēt nevar. Situācija varētu uzlaboties līdz ar katlumājas rekonstrukciju, kas ļaušot ievērojami samazināt zaudējumus, jo līdz šim tieši siltumapgāde bijusi lielākā problēma. Ministrijā gan uzskata, ka jāvērtē arī pašas skolas valdes atbildība par to, cik apdomīgi vai neapdomīgi skola uzņēmusies finanšu saistības.

Var atdot pašvaldībai

Tūlītēja rīcība, lai stabilizētu finanses, ir tikai pirmais posms, jo jālemj arī par skolas turpmāko attīstību. Ministrija piedāvā divus variantus - nodot vidusskolu Jūrmalas pilsētas pašvaldības īpašumā vai mainīt skolas juridisko statusu, pārveidojot to par tiešās valsts pārvaldes iestādi. Lai gan vēl nav zināms, kurš variants tiks izvēlēts, IZM jau iepriekš norādījusi, ka vidusskolas atdošana Jūrmalai esot labākais un reālākais variants pašreizējā situācijā. Pēc A. Griķa domām, vispirms gan jāpieņem stratēģisks lēmums, vai dārzkopība turpmākajos gados Latvijā būs vajadzīga. Patlaban notiekošais liecinot par pretējo. Par ministrijas piedāvātajiem risinājumiem pārliecības neesot, jo nav zināms, vai tas nodrošinās lielāku finansējumu. A. Griķi māc šaubas arī par to, vai Jūrmalas pašvaldība būtu gatava skolu attīstīt. Viņš pieļauj domu, ka to interesē tikai skolas īpašumi. Risinājums varētu būt nodomu protokols, kurā aprakstīts, ko katra puse apņemas izdarīt.

Jūrmalas domē Dienai uzsvēra, ka pašvaldības nostāja šajā jautājumā nav mainījusies - ja valdība atbalstīs skolas nodošanu pašvaldības pārziņā, tā noteikti saglabāšot pašreizējās mācību programmas, kā arī varētu atvērt jaunas, piemēram, kurortoloģijas specialitātē. Pozitīva lēmuma gadījumā plānots veidot darba grupu, kas precizēs valsts piederošās mantas kopumu, lai noskaidrotu situāciju, un pēc pārbaudes izstrādās pašvaldības nosacījumus kapitāldaļu pārņemšanai.

Lēmumu par skolas likteni IZM sola oktobra vidū.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?