Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Burvīga diena Berlīnē

Otrdiena latviešiem Berlīnes Starptautiskajā kinofestivālā bija burvīga diena. Tajā notika Nila Skapāna animācijas filmas Burvīga diena starptautiskā pirmizrāde un konkursa skate - tā ir vienīgā Latvijā tapusī filma, ko savā oficiālajā programmā šogad iekļāvis nozīmīgais Eiropas kinofestivāls. Jau tradicionāli bērnu filmām Berlīnes kinofestivālā ir atvēlēta svarīga vieta - tās apkopotas īpašā programmā Generation un arīdzan pretendē uz Berlīnes festivāla balvām Lāčiem - tikai savā «svara kategorijā» bērnu filmu sadaļā.

Bērnu filmas tiek lutinātas arī ar īpaši pateicīgu un emocionālu publiku - pamatā tās skatās bērni, turklāt kinozāles, kurās ietilpst daudzi simti skatītāju, ir dāsni piepildītas. Tā tas notika arī šoreiz - kinoteātra _Zoopalast_ astoņsimt vietu zāle jau agrā otrdienas rītā bija pilna ar bērniem.

Izrādās, ir nepieciešama tikai burvju poga, lai pelēka diena pārtaptu burvīgā dienā, kā tas notiek ar filmas galvenajiem varoņiem - plastilīna kundzi un viņas kaķi. Lielas «burvju pogas» N.Skapāns dalīja arī festivāla viesiem, izvelkot no mazas lādītes un dodot katram iespēju viņa dienu padarīt burvīgāku.

N.Skapānam, kurš ir gan savu filmu režisors, gan scenārists, gan leļļu meistars, tā ir trešā piedalīšanās Berlīnes kinofestivāla konkursā. Šeit jau veiksmīgi startējušas viņa veidotās animācijas filmas Lidojam (1995) un Klausies, trusi, tētis brauc uz Londonu (2005). Turklāt Lidojam ieguva arī Berlīnes kinofestivāla balvu - vienīgo Berlīnes Lāci, kas nonācis Latvijā. 15 minūšu garā N.Skapāna plastilīna tehnikā veidotā animācijas filma ir viena no 16 īsfilmām, kas iekļautas programmas Generation sadaļā, kura adresēta jaunākā vecuma bērniem.

Berlīnes festivāls izceļas ar ļoti skrupulozu programmēšanu un sarežģītu programmu struktūru, jo savā starpā sacenšas arī īsfilmas, kas adresētas tīņu auditorijai, - sadaļā Generation/14plus. Atsevišķs konkurss ir arī pilnmetrāžas bērnu filmām, tāpat kā sava sacensība ir pieaugušo auditorijai mērķētām īsfilmām. Bērnu filmas vērtē divas žūrijas - gan oficiālā, gan arī bērnu žūrija.

Latviešu animatoriem nav pamata ļauties kompleksiem - Berlīnē animāciju droši var uzskatīt par latviešu kino spēcīgāko argumentu. Pērn Berlīnes kinofestivāla konkursa programmā bija iekļauta Reiņa Kalnaeļļa animācijas filma Un āboli ripo, kas pēc tam kļuva par festivālu rekordisti, apceļojot desmitiem pasaules kinofestivālu. Latvijas animāciju Berlīnes festivālā oficiālajā programmā ir pārstāvējusi arī režisore Dace Rīdūze.

Latviešu animācijas filmas tiek piedāvātas arī Berlīnes kinotirgus apmeklētājiem, kur pirmo gadu līdzās Baltijas kinoinstitūciju Baltic Films stendam darbojas arī animācijas studijas Rija stends. Berlīnes kinofestivāla uzvarētājus paziņos 20.februārī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?