Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Čehova mānija

Čehovu ir bataljons. Saskaitīju: Maskavā decembrī vien iespējams redzēt trīs Kaijas, tikpat Ķiršu dārzu, divus Tēvočus Vaņas (Vahtangova teātra izrāde Rima Tumina režijā ir sezonas līdere kritiķu topos). Arī latviešu teātros pirms gadsimta dzīvojušā daktera literāta Antona Pavloviča Čehova dramatiskie darbi vienmēr bijuši mīļi viesi - tepat Dailē mājo viņa Kaija, Liepājā - Čehova lugu kompozīcija CV, JRT plosās Trīs māsas, Nacionālajā - Ivanovs, Valmierā - Tēvocis Vaņa.

.. Šīs pašas lugas lokalizāciju ar Latvijas mūsdienām «pielāgoto» _Jāņonkuļa_ nosaukumu drīzi gaidām arī Jaunajā Rīgas teātrī. Un ir jau intriga - «latviski pārrakstīts Čehovs», - tā ir ļoti vilinoša, bet riskanta ideja!

Turklāt krievu literatūras klasiķim un pasaules teātra scēnā veiksmīgi integrētajam XX gadsimta «jaunās drāmas» pamatu licējam 2010.gadā, kā smejies, «visa progresīvā cilvēce» atzīmēs apaļu jubileju - rakstnieka 150.dzimšanas dienu, tādēļ pat prestižā Vispasaules teātru olimpiāde (tāds ir Krievijā notiekošā Starptautiskā Čehova teātra festivāla oriģinālnosaukums) nākamgad tiks aizvadīta «tīrā Čehova zīmē» - no visas pasaules uz dramaturga dzimteni ciemos sabrauks vienīgi Čehova darbu iestudējumi.

Iespējams, Čehova jubileja ir papildu stimuls, kādēļ otru Maskavas Tēvoci Vaņu radījis arī režisors ar vārdu - Andrejs Končalovskis (72), slavenā Ņikitas Mihalkova vecākais brālis. Neba velti izrādei mobilizēti labākie spēki: kostīmu un mobilās skatuves telpas mākslinieks ir leģendārais Rustams Hamdamovs, Mihalkova jaunākā nepārspētā art nouveau stila kino Mīlas verdzene vizuālā tēla autors, kam Čehovs un viņa modernisma laiks ir sevišķas mākslinieciskās kaisles objekts, muzikālo partitūru sacerējis Eduards Artemjevs, joprojām jaudīgākais krievu kino sound track veidotājs, un, protams, sapulcēta spēcīgu aktieru komanda, jo šis ir anterprīzes projekts. Maskavā pagaidām notikušas tikai pāris pirms-premjeras skates (pirmizrāde 27.decembrī), pasaules pirmizrāde Konchalovsky & Co darbam notika Itālijā, tātad Rīgā, pateicoties Baltijas pērles rūpēm, redzēsim piekto, Baltijas pirmizrādi.

Pirmās atsauksmes ir satraucošas. Vieni slavē ārkārtā saudzīgo attieksmi pret tekstu, citi tādēļ pukst, ka izrāde atgādina radiolugu, jo ievērotas vissīkākās replikas. Vieni uzteic saliedēto aktieru darbu, kur sevišķu spriedzi uztur visai oriģinālas lomu un to tēlotāju kombinācijas: «pūšļa» Astrova lomā publikas elks un dāmu mīlulis Aleksandrs Domogarovs, Soņa - Jūlija Visocka, Končalovska ceturtā sieva (36) un, paldies Dievam, laba aktrise, bet pašu tēvoci tēlo talantīgais Pāvels Derevjanko, gados jauns aktieris, turklāt izteikts komiķis. Citi aizrāda, ka tieši Derevjanko «ākstības» nekādi nespēj konkurēt ar aktiermākslas ģēnija Inokentija Smoktunovska darbu Vaņas lomā, kuru skatuves titāns tēloja - uzmanību! - pirms četrdesmit gadiem paša Končalovska filmā Tēvocis Vaņa! Tagad režisors teic, ka ideālais tēvocis Vaņa būtu Čārlijs Čaplins, un uz jautājumu, par ko ir viņa izrāde, viltīgi nosmej: «Čehovs visus darbus rakstīja par vienu un to pašu - ka dzīve ir mīkla, kuru nevienam cilvēkam nav dota iespēja atminēt. Viņš kopā ar Einšteinu un Nīči atklāja labā un ļaunā nosacīto dabu. Un vēl Čehovs rāda, cik smieklīgs ir netalantīgs cilvēks - tāds kā Vaņa.» Ņemot vērā Končalovska uzstājīgi sludināto tēzi, ka viņš ienīst «moderno formālo teātri», ir visai fantastiska iespēja ieraudzīt tīro, klasisko Čehovu ar čaplinveidīgu ne-varoni centrā. Un pārbaudīt, kādā radošajā formā ir slavenais kinorežisors, kurš atgādina - «šis man jau ir piektais Čehovs un tikai viens bija kino, pārējie - Parīzes, Romas un Krievijas teātros, bet to jau cilvēki nezina».

Izrāde

Tēvocis Vaņa

Baltijas pērle piedāvā Andreja Končalovska un Krievijas aktieru viesizrādes Dailes teātrī

13.,14.XII plkst.19

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?