Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

Ceļojums, kas padara par vīrieti

Centrālā varoņa Jūdas Ben-Hura loma leģendārās Holivudas filmas Ben-Hurs atjaunotajā versijā uzticēta britu aktierim Džekam Hjūstonam. Līdz šim aktieris lielākoties filmējies vēsturiskos darbos, arī Latvijā iemīļotajos seriālos Pagrīdes impērija/Boardwalk Empire un Parādes beigas/Parade's End. Intervijā, kura tapusi filmas Ben-Hurs uzņemšanas laukumā*, Džeks Hjūstons stāsta par vēsturiskās epikas atdzimšanas procesu.

Kāda ir pieredze, spēlējot tik ikonisku lomu kā Jūda Ben-Hurs?

Tas ir lieliski, īsta dāvana! Nekad vēl nebiju tik smagi strādājis, bet šādā lomā gribas parādīt labāko iespējamo sniegumu.

Kā jūs tikāt galā ar apziņu, ka pirms šīs kinoversijas jau bijušas vairākas lieliskas filmas un aktierspēles?

Tieši tas mudina paveikt darbu izcili. To negribas uztvert viegli… Pat cenšoties par to nedomāt, vienmēr būs apziņa, ka pēdējā filma par Ben-Huru, kas veidota 1959. gadā, ieguvusi 11 Oskarus. Tāpēc ir vēlme izrādīt tai cieņu, radot kaut ko patiesi skaistu un īpašu. Man ir sajūta, ka mēs to esam paveikuši, un tas ir apbrīnojami.

Kas jūsu skatījumā ir Jūda Ben-Hurs?

Princis, kas jaunībā izvairījies no politikas un reliģijas, bet vēlāk tika piespiests dzīvot dzīvi, kas liek viņam apšaubīt visu. Šis ceļojums kaut kādā ziņā padara viņu par vīrieti. Šis stāsts viņam nozīmē pamošanos.

Kā saistījāt sevi ar šo varoni?

Mēs visi esam cilvēki un kādā brīdī piedzīvojam tādas pašas emocijas. Mums ir ģimene un labākie draugi, bet mēs pieredzam arī traģēdijas un nesaprašanos; patiesā mācība slēpjas tajā, kā tam tikt pāri. Nav nozīmes, vai esi ticīgs vai ne, manuprāt, katrs no šīs filmas var gūt kādu skaistu atziņu.

Vai varat pastāstīt, kāda nozīme filmā ir romiešu vadonim Mesalam, kurš sākumā ir Jūdas labākais draugs, bet pēc tam kļūst par viņa niknāko ienaidnieku?

Ben-Hurs ir stāsts par labākajiem draugiem, kas ir kā brāļi. Šādos gadījumos zinām, ka, pat draudzībai un mīlestībai beidzoties, tās spēks un vienotība nekad nezudīs. Mesala ir skaisti traģisks tēls, kurš tika vainots visā. Tāpat tika pārbaudītas viņa un Jūdas draudzības robežas.

Galvenā epizode šo tēlu attiecībās notiek leģendārajās kaujas ratu sacensībās. Ko mums gaidīt no šīs ainas?

Domāju, ka kaujas ratu sacensību epizode būs lieliska. Pirms filmēšanas režisors Timurs Bekmambetovs mums vizuāli parādīja, kā šī aina izskatīsies, un mēs visi palikām ar vaļā muti.

Timurs Bekmambetovs Romā uzbūvēja arēnu īpaši šai epizodei un nolēma filmēšanā izmantot īstus kaujas ratus un zirgus, lai padarītu šo ainu pēc iespējas patiesāku.

Es uzaugu starp zirgiem un pret tiem jūtu patiesu cieņu, bet man jāatzīst, ka tie tik un tā ir savvaļas dzīvnieki, tāpēc, iejūdzot četrus zirgus kaujas ratos, rodas diezgan bīstama situācija. Taču mums bija lieliska komanda, kas par mums rūpējās, tāpēc gribējām to paveikt. Ir brīnumaina sajūta, atrodoties ratos, ko velk četri zirgi reizē, un izjūtot to spēku. Tas ir patiešām īpaši, un katru dienu kaut ko tādu negadās piedzīvot. Neprātīgs spēks un jauda! Var saprast, kāpēc mūsdienās joprojām tiek izmantots apzīmējums zirgspēks…

Vai jūs kā īpaši trenējāties, lai sagatavotos sacensībām?

Jā, mēnesi pirms filmēšanas mums bija intensīvi treniņi. Mēs tiem veltījām visu savu enerģiju. Sākām ar vienu zirgu, turpinājām ar diviem un pakāpeniski tikām līdz četriem. Bija svarīgi, lai kaujas ratos jūtamies ērti un apzināmies, kas var notikt.

Kādas bija lielākās bažas filmas tapšanas procesā?

Skatoties citas filmas, kas uzņemtas par šo laikaposmu, šķiet, ka sāc runāt un izskatīties atbilstoši, bet tas var kļūt pārāk samāksloti un teatrāli - mēs visi to apzinājāmies. Centāmies atrast ģimenes un draudzības patieso būtību, jo, laiki mainās, bet cilvēki paliek tādi paši un toreiz izjuta to pašu, ko jūt tagad. Timurs Bekmambetovs zināja, uz ko balstīties, veidojot filmu, un, kaut arī tajā iekļautas dažas iespaidīgas kaujas ainas, viņš lieliski risinājis arī personīgākās un tēlu radītās epizodes.

Cik daudz fizisku pūļu šī filma no jums prasīja?

Diezgan daudz, tāpēc es trenējos divreiz dienā arī filmēšanas periodā. No otras puses, negribēju arī pārspīlēt, lai neizskatītos smagnējs, tādējādi zaudējot patiesīgumu.

Kādas ir jūs sajūtas šobrīd, atskatoties uz šo pieredzi?

Manuprāt, es nekad savā karjerā neesmu saņēmis tik lielu izaicinājumu. Es centos tēlot savu lomu, nedomājot ne par ko citu, kā vien to, cik lieliska ir šī filma. Šis ir viens no labākajiem stāstiem, ko jebkad esmu lasījis, un es jūtos pagodināts, ka varu būt daļa no Ben-Hura. Ceru, ka visi būs apmierināti ar iznākumu.

*Studijas Paramount Pictures publicitātes materiāls

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?