Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Cer uz iedzīvotāju nodokļiem

Pēc vairāku stundu ilgām debatēm, taču bez būtiskām izmaiņām Rīgas domes deputāti ceturtdien vēlu vakarā pieņēma pilsētas nākamā gada budžetu. Tajā paredzēts 20 miljonu jeb 5% iztrūkums.

Visus 50 opozīcijas priekšlikumus šīgada pēdējā domes sēdē koalīcija noraidīja. Toties tika veiktas izmaiņas investīciju programmā, proti, M.Čehova Rīgas Krievu teātra rekonstrukcijai par vienu miljonu latu samazināsies izdevumi mēbeļu iegādei, jo līdzfinansējumu sola piešķirt Kultūras ministrija. Domnieki vienojās šo naudu novirzīt Imantas bibliotēkas renovācijai, virtuves bloku atjaunošanai izglītības iestādēs u.c. projektiem, kopumā investīcijām atvēlot 21,25 miljonus latu. Divu gadu laikā dome plāno arī aizņemties gandrīz 50 miljonus latu Eiropas Savienības un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības projektu līdzfinansēšanai.

Piesaucot būvniecības projektos radītās darbvietas un nesamazinātos pabalstus, domes deputāts Andris Ameriks (LPP/LC) budžetu nodēvēja par «sociāli atbildīgāko» domes vēsturē. Arī Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) kā lielāko sasniegumu izcēla sociālajai palīdzībai atvēlētās summas palielināšanu no 14,5 līdz 18,5 miljoniem latu. Pieaugums galvenokārt saistāms ar 50 latu ikmēneša pabalsta piešķiršanu trūcīgajām ģimenēm, kurās aug bērni pirmsskolas vecumā.

Šo pabalstu pašvaldība nolēma ieviest pēc tam, kad izšķīrās nākamgad nemaksāt tā dēvētos auklīšu pabalstus vecākiem, kuru bērniem nav vietas bērnudārzā. Šis neviennozīmīgi vērtētais solis ceturtdien tika apspriests arī ārpus sēžu zāles - rātsnama vestibilā pulcējās bērnu vecāki, lai apdāvinātu domniekus ar klucīšiem, tā ironizējot par viņu plāniem celt jaunus bērnudārzus.

Opozīcija pārmeta naudas piešķiršanu neskaidriem mērķiem. Piemēram, 96 tūkstoši latu bez atšifrējuma piešķirti jaunai sabiedrības integrācijas programmai. Deputāte Eiženija Aldermane (LPP/LC) steidza kā vienu no organizējamiem pasākumiem piesaukt Tautu foruma rīkošanu pavasarī.

Edgars Jaunups (JL) iebilda, ka Rīgas reklamēšanai atvēlētā summa dubultosies līdz diviem miljoniem, lai arī šīgada kampaņa rezultātus nav devusi, par ko liecinot zemais LIVE RĪGA mājaslapas apskatītāju skaits - Krievijā tikai 9000. «Būtu izdalījuši katram pa dolāram, būtu vairāk apskatījušies,» viņš ironizēja. N.Ušakova rīcībā esošie provizoriskie rezultāti liecina, ka «programma strādā», kā piemēru viņš min lielās rindas pēc vīzām Latvijas vēstniecībā Maskavā.

Nākamā gada budžeta ieņēmumi plānoti 410,2 miljoni latu. Plānots, ka par 1,8% pieaugs iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi un vairāk varēs iekasēt arī no nekustamā īpašuma nodokļa. Savukārt izdevumi nākamgad būs 430,2 miljoni jeb par par 59,9 miljoniem mazāk nekā šogad. No tiem izdevumi algām sarukuši par 22% jeb 20,3 miljoniem latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?