Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Cik gaidīti ir studenti pie darba devējiem?

Viedokļi par praktikantiem esot atšķirīgi. Daži gaida, kad ieradīsies «gatavs produkts», kas būs izglītots tieši konkrētā uzņēmuma specifikai, savukārt citi apzinās, ka vajadzēs audzināt. «Citreiz grib, lai atnāk, nākamajā dienā visu zina un jau pilnasinīgi nomaina tur gadiem ilgi strādājošo, bet tādu ir ļoti maz, un tas reāli nav iespējams,» teic Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rektors Leonīds Ribickis.

Savukārt atbildības trūkumu, kas reizēm esot sastopams no darba devējiem, varētu apkarot, ieviešot noteiktu valstisku regulējumu, uzskata Latvijas Universitātes (LU) mācību prorektors Juris Krūmiņš.

Prakses ilgums ir atkarīgs no studiju programmas. Akadēmiskajām programmās prakse nav obligāta, savukārt profesionālajām tā ir paredzēta sešu mēnešu garumā. Tomēr augstskolu rektori pauž, ka prakse tiek organizēta arī akadēmisko studiju programmu studentiem, jo tas nodrošina veiksmīgāku iekļaušanos darba tirgū. Tiesa, šo programmu studentiem prakses meklēšana var izrādīties sarežģītāka. «Runājot par sociālo zinātņu studiju programmām, šeit prakses vietas Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) studentiem pati neorganizē. Tās vai nu piedāvā darba devēji, kas ir ļoti aktīvi, vai studentiem prakse ir jāatrod pašiem,» stāsta RSU rektors Jānis Gardovskis.

Žurnālistikas studentiem ir iespēja iziet praksi nule dibinātajā RSU radio Runā skaļāk, pauž J. Gardovskis. Arī LU pirmās praktiskās iemaņas var apgūt pērn pavasarī dibinātajā portālā www.mansmedijs.lv. Bioloģijas un ģeoloģijas studenti, kuri izglītojas akadēmisko studiju programmās, vasarās ejot praksē LU bāzēs, stāsta J.Krūmiņš.

«Ja runā par inženierspecialitātēm, tad tur atrast praksi nav nekādu problēmu. Kā inženierelektriķiem, tā elektroniķiem un mehāniķiem prakses vietas pavisam viegli ir atrast. Visās katedrās, institūtos ir ļoti daudz uzņēmumu, kas tieši pieprasa šos praktikantus,» tā L. Ribickis. Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātē studentiem nākas saskarties ar izvēles grūtībām, kam iemesls nav vis šaurs piedāvājums, bet gan zināma uzņēmumu cīņa par praktikantiem. «Šos inženierus, kuri prot programmēt, ar ķeršanu izķer praksē. Ir pat tā, ka piesola lielāku algu, lai tikai iet pie viņiem. Tad studentiem ir grūti izvēlēties,» stāsta RTU rektors. LU pozitīva pieredze esot topošajiem juristiem, kas studē profesionālajās studiju programmās. «Ir līgumi ar Tieslietu ministriju, prokuratūru. Tā pretimnākšana ir diezgan liela, jo viņi rēķinās, ka cilvēki nonāks viņu sistēmā,» pauž LU mācību prorektors.

Savukārt RSU abpusēju izdevīgumu no prakses gūst topošie farmaceiti un nozarē jau strādājošie, kuri studentam parāda pirmās praktiskās iemaņas. «Ieguvēji ir gan studenti, gan prakses sniedzēji - farmaceiti, kas iegūst punktus nepieciešamajai resertifikācijai. Tā ir ES prasība, kas ļāvusi savstarpēji integrēt RSU studiju procesu un farmaceitu ikdienas darbu,» teic J. Gardovskis.

«Mums vajadzētu Latvijā nedaudz vairāk diferencēt. Kad pieņēma lēmumu par praksēm, tad bija tā - visās studiju programmās 26 nedēļas. Tomēr varētu būt sava specifika, jo dažās specialitātēs pusgadu garā prakse ir par garu,» uzskata J. Krūmiņš. Kā vienu no programmām, kur prakses laiks būtu saīsināms, viņš nosauc pedagoģiju. RSU rektors pauž, ka profesionālo programmu studenti esot spējīgi pielāgoties uzņēmumu specifikai jau dažos mēnešos.

Apstāklis, ka trīs ceturtdaļas studentu vienlaikus studijām strādā, nereti veicinot paviršu attieksmi pret praksi. «Ja ir prakse, tās tomēr ir līgumattiecības. Ir zināmi piemēri no Latvijas augstskolu pieredzes, kad pasaka - ziniet, jūs jau kaut kur strādājat, tad tur ejiet praksē un pēc tam atnesiet izziņu,» stāsta J. Krūmiņš. Viņš uzsver, ka šo problēmu, kā arī atteikumus prakses devējiem varētu risināt ar valstiskiem regulējumiem, kas noteiktu, ka arī nākamais darba devējs ir atbildīgs par jaunā speciālista praksi. Pretējā gadījumā to neuztverot pietiekami nopietni. «Konkrētus faktus nevaru nosaukt, bet domāju, ja internetā piedāvā nopirkt kursa darbus, tad kāpēc lai nepiedāvātu nopirkt praksi,» retoriski vaicā LU mācību prorektors. Tomēr Izglītības un zinātnes ministrijas informācija liecina, ka pārmaiņas drīzumā nav gaidāmas, jo pasākumu plānā augstākās izglītības reformām nav ietverti punkti, kas varētu ieviest jaunas vēsmas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?