Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Cīņa ar pūķi

Pēdējā laika notikumi ASV ārpolitikā un iekšpolitikā un no tiem atvedināmie secinājumi ir pārdomu vērti paši par sevi. No Latvijas raugoties, turklāt rodas arī neizbēgams salīdzinājums ar pašmāju aktualitātēm.

Pie notikumiem ASV noteikti pieskaitāms arī nenotikušais: 22.janvārī netika slēgts ASV militārais cietums Gvantanamo Kubā, kā bija plānots. Līdz ar to nav izpildīts viens no principiālajiem prezidenta Baraka Obamas priekšvēlēšanu kampaņas solījumiem. Obama no priekšgājēja pārņēmis cīņu ar pūķi, kuram piemīt bēdīgi slavenā galvu ataudzēšanas spēja, tāpēc ar principiālu to šķērēšanu vien nekas nav līdzēts.

Viena no lielajām problēmām ir jautājums par apsūdzēto tiesāšanu. To paredzēts darīt civilā tiesā, bet jau ir precedents, kad terorismā apsūdzētais procesu pārvērš terorisma propagandā un islāmiskā sprediķošanā, t.i., farsā. Uz tā paša grābekļa uzkāpt amerikāņi nevēlas, bet nav arī īsti skaidrs, kā pareizi rīkoties. Turklāt nav jau, kur tos apsūdzētos citur grūst, jo viņu atrašanās valstī radītu pastiprinātu džihādistu uzmanību un provocētu uzbrukumu. Šo risku amatpersonas uzņemties vilcinās, un galu galā visas izvēles ir sliktas. Neslēgt Gvantanamo - nav labi, slēgt - galvassāpes.

Cita atskārsme ir, ka labu mērķu vārdā darāmais jāizsver pamatīgi. Arī karā pret teroru jeb, kā kopš Obamas nākšanas pie varas ir pareizi teikt, cīņā pret teroristiem. Pirmām kārtām jau šī retorikas maiņa. Džordža Buša melnbaltā labie/sliktie morāle pēc principa «kas nav ar mums, ir pret mums» (un jāšauj nost) izrādījusies tracinoša pat pašmāju nenosvērtākiem prātiem. Pakistānā par terorismu tiek tiesāti pieci amerikāņi, brigāde Amerikā vervētu kaujinieku darbojusies Somālijā, vēl, protams, nāvējošā šaušana Forthudas karabāzē - tas viss lielā mērā aplamās pozīcijas «mēs-viņi» dēļ, ko Obama diezgan sekmīgi palēnām maina.

Bez ideoloģisko ieroču maiņas cīņā pret teroristiem pārējais lielā mērā palicis vismaz tāds pats kā iepriekšējā prezidentūrā. Obamas prezidentūras pirmajā gadā Pakistānas un Afganistānas pierobežā bezpilotu triecienlidmašīnas veikušas misijas biežāk nekā visā Buša prezidentūras laikā. Savukārt visa Afganistānas misija ir viens pret vienu salīdzināma ar Obamas savulaik kritizēto Buša rīcību Irākā, tikai Obamas stratēģija Afganistānas specifikas dēļ ir vēl slidenāka. Ieskaitot to, ka no Afganistānas aiziet varētu būt sarežģītāk nekā no Irākas. Nesen amerikāņi afgāņiem apsolījuši neatkārtot astoņdesmito gadu vidus «izzušanu», kad šī zeme tika pamesta talibu ziņā, pret kuriem nu nākas karot.

Tas viss jāņem vērā arī Latvijai. Mēs esam iesaistīti ļoti sarežģītā pasākumā. Cilvēki ar stipri noturīgākām politiskajām nostādnēm nekā mūsmāju jefiņiem un nesalīdzināmi lielākiem naudas, izlūkošanas un militārajiem resursiem vilcinās un mēģina izvēlēties mazāko ļaunumu. Vieglas izvēles nav paredzētas arī mums. Kā no uguns jāvairās no «mūsu zēnu svešā zemē» populisma. Reālpolitika ir vienīgā izvēle. Tas ir, nekādas lielās izvēles nav.

Cits cēlais mērķis, ko sasniegt prezidentam Obamam grūtāk par iecerēto, ir viņa iekšpolitikas prioritāte - veselības aprūpes reforma. Nupat par mata tiesu, vienu Senāta vietu, viņš pietuvojās demokrātu 75 gadu cīņas mērķim, bet līdz ar kritiskā senatora amata pāriešanu pie republikāņiem nesenajās ārkārtas vēlēšanās Masačūsetsā cerība ir sašķobījusies.

Argumentācija pret reformu, no malas skatoties, šķiet īpatnēja. To birokrātijas tramdītajam eiropietim nesaprast, ja vien par pamatu neņem amerikāņu ideālismu - principiālo uzsvaru uz pašvaldību, uz pašu varēšanu. Laikā, kad tik daudzi šeit gaida, ko nu valdība darīs un kādu atspaidu gādās, amerikāņi ir aizdomīgi par Obamas plānu apgādāt papildus 30 miljonus iedzīvotāju ar veselības apdrošināšanu, turklāt trūcīgākos no viņiem subsidējot. Iemesls? Viens no lielākajiem: tādējādi pārlieku pieaugtu federālās valdības nozīme pilsoņu dzīvē. Eiropiešu Leviatāns, valdītājos un vadāmajos strukturētā pārvalde, amerikāņiem ir apkarojams monstrs. Nevajag viņiem miljardus, ja tie pat ne skaidri apdraud, bet tikai rada aizdomas par iespējamu apdraudējumu viņu pašu teikšanai vienā dzīves jomā.

Tiktāl - par tautu. Bet apbrīnas vērta ir arī valdītāju reakcija. Tā vietā, lai izmantotu situāciju, kamēr jaunievēlētais senators pošas uz darbu, un pilnīgi legāli «nokārtotu» vēsturisko reformu, Obama bremzē savus demokrātus: «Masačūsetsas ļaudis ir runājuši. Viņam [republikāņu senatoram] jābūt šā procesa daļai.» Obama apzinās, ka, labu gribot, nošāvis greizi tautas jūtām un centieniem un izdara secinājumus. Diemžēl prātā nāk politiķu reakcija iepriekšējo vēlēšanu naktī, kad bija ievērojams kritums balsotāju aktivitātē: tas tika traktēts kā uzticība līdzšinējai valdībai. Nē, tā bija pazīme briestošai demokrātijas krīzei, un kas zina, par ko tas viss sabriedīs līdz rudenim, ja Latvijas politiķiem strauji neuzlabosies izpratne par notiekošo.4

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?