Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Cīņā par centralizētajiem eksāmeniem

Gandrīz vai raganu medības - tā varētu teikt par izveidojušos situāciju saistībā ar ķīmijas un fizikas eksāmenu. Lai gan izglītības pamatnostādnes, kurās nav nostiprināta ideja par papildu obligātajiem eksāmeniem, jau ir apstiprinātas Saeimā, tomēr pašreizējais ekonomikas ministrs un bijušais izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) uzskata, ka pašreizējā izglītības ministre Ina Druviete (Vienotība) ir klaji ignorējusi Ministru kabineta lēmumu par obligātā izvēles centralizētā eksāmena ieviešanu ķīmijā un fizikā, pieļaujot pat iespēju, ka ir maldināti deputāti.

Pati ministre norāda, ka laikā, kamēr viņa vadīs ministriju, ķīmijas un fizikas eksāmens skolēniem nebūs obligāts. Savā rīcībā viņa problēmas nesaskata.

Ignorējot valdības lēmumu

Gada sākumā Ministru kabineta sēdē tika izskatītas un atbalstītas Izglītības attīstības pamatnostādnes 2014.-2020. gadam. Tomēr valdības pārstāvji lēma, ka ķīmijas un fizikas eksāmenam ir jābūt obligātam, lai gan šāds punkts nebija iekļauts attīstības plānā. Līdz ar to IZM ar protokollēmumu tika dots uzdevums precizēt pamatnostādņu projektu, paredzot, ka tiks noteikts izvēles centralizētais eksāmens fizikā vai ķīmijā, un precizējot, kādā veidā un ar kuru mācību gadu tas tiks ieviests. Taču tagad, kad dokuments jau ir apstiprināts Saeimā, izrādījies, ka izmaiņas nav veiktas. V. Dombrovskis Dienai pauda sašutumu, norādīdams, ka IZM ir klaji ignorējusi valdības lēmumu, tādējādi nevēloties risināt valstiski nozīmīgus jautājumus. Ministrija paredzējusi tikai centralizēto eksāmenu pilotprojektus fizikā vai ķīmijā.

Eksāmenam neredz jēgu

I. Druviete Dienai paskaidroja, ka apstiprinātais dokuments paredz vairākus pasākumus, kas veicinās skolēnu un pat pirmskolas vecuma bērnu interesi par eksaktajām zinātnēm. Tomēr obligāts eksāmens neesot pareizais veids, kā motivēt skolēnus. «Mums ir jāizvēlas, vai mēs izmantojam eksāmenu kā iebiedēšanas līdzekli vai arī mēs strādājam pie pozitīvas motivācijas un atbalsta, tādējādi mudinot aizvien vairāk skolēnu izvēlēties kārtot fizikas un ķīmijas eksāmenu,» sacīja I. Druviete. Viņa arī uzsvēra, ka patlaban jau ir iespēja kārtot centralizēto eksāmenu fizikā un ķīmijā un daļa skolēnu to arī izmanto. Ar plānotajiem pasākumiem varētu sasniegt to, ka šos eksāmenus izvēlas pat puse vidusskolas beidzēju. Ministre arī sacīja, ka, ieviešot centralizētos eksāmenus, bijusi doma, ka tie būs kā daļa no iestājeksāmeniem augstskolās, taču augstskolas eksāmenus bieži neņemot vērā. Līdz ar to centralizēto eksāmenu jēga ir apšaubāma.

Savā rīcībā ministre nesaskata neko nepareizu un norāda, ka izglītības pamatnostādnes ir dokuments, ko apstiprina Saeima. Tas izskatīts arī Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā un apstiprināts Saeimas plenārsēdē. Ja kādam bijušas pretenzijas pret dokumenta saturu, tās vajadzēja izteikt līdz pamatnostādņu apstiprināšanai Saeimā.

Maldināti deputāti

V. Dombrovski gan izglītības ministres atbilde neapmierina. Viņš uzskata, ka tieši IZM bija pienākums uzturēt valdības pozīciju Saeimas komisijas sēdēs. Tādējādi rodas bažas, ka ministrija pretēji valdības lemtajam nav iesniegusi komisijai pamatnostādnes atbilstošā redakcijā, tā, iespējams, maldinot gan Saeimas komisiju, gan Saeimas deputātus. Pēc Ekonomikas ministrijas rīcībā esošās informācijas, jautājums par valdības pieņemto redakciju komisijā nav skatīts. Arī komisijas vadītāja Dana Reizniece-Ozola (ZZS) Dienai apstiprināja, ka šis jautājums pamatnostādņu kontekstā nav ticis apspriests, līdz ar to izmaiņas ministrija ir veikusi patvaļīgi. Tomēr, skatot jautājumu pēc būtības, D. Reizniece-Ozola uzskata, ka obligāto centralizēto eksāmenu fizikā vai ķīmijā var ieviest tāpat, jo pamatnostādnēs teiktais nav ar to pretrunā. Taču tādā gadījumā būtu jāatrisina virkne jautājumu. Piemēram, kā nodrošināt pietiekamu skaitu kvalificētu fizikas un ķīmijas speciālistu un kāda pieeja būtu tiem skolēniem, kuri mācās dabaszinības apvienotajā priekšmetā, kā arī tiem bērniem, kuri mācās mūzikas un mākslas novirziena vidusskolās. Kamēr šo atbilžu nav, obligāta eksāmena ieviešana ir sasteigta.

Lai gan situācija atgādina raganu medības, V. Dombrovskis Dienai uzsvēra, ka tā nav. Viņš piedāvā koalīcijā vienoties par nepieciešamajiem grozījumiem pamatnostādnēs, lai nodrošinātu pamatnostādņu atbilstību valdības lēmumam, uzdodot IZM grozījumus iesniegt Ministru kabinetā un Saeimā apstiprināšanai. Diena jau vairākkārt ir rakstījusi par ideju fizikas un ķīmijas eksāmenu vidusskolas beidzējiem noteikt par obligātu, tomēr viedokļi nekad nav bijuši vienprātīgi - daļa to uzskata par risinājumu, citi - par iebiedēšanas taktiku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?