Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Cīņā pret islamizāciju, bet maigākā vadībā

Nākamgad miljoni franču izvēlēsies, kura rokās nodot Elizejas pils atslēgas. Pašreizējais Francijas prezidents Nikolā Sarkozī, kas pēdējā laikā pieņēmis virkni nepopulāru lēmumu, vairākuma tautiešu vidū nav ieredzēts, tāpēc ir ļoti ticams, ka viņa cīņa par prezidentūras otro termiņu būs ļoti smaga.

Pastāv liela varbūtība, ka 2012. gada Francijas prezidenta vēlēšanās par vienu no galvenajiem N. Sarkozī konkurentiem kļūs Marina Lepena, kuras tēvs ir Eiropā pazīstamākais galēji labējais politiķis Žans Marī Lepens.

82 gadus vecais Ž. M. Lepens, kurš jau vairākas desmitgades pazīstams ar savu klaji atklāto nepatiku pret imigrantiem, vairs nevēlas vadīt paša savulaik izveidoto partiju Nacionālā fronte, tāpēc politiskais spēks meklē jaunu līderi. Tieši M. Lepenu vairākums ekspertu min kā cilvēku, kas 16. janvārī paredzētajā partijas kongresā tiks nosaukts par jauno līderi.

Politikas aprītā

Nacionālā fronte tika dibināta 1972. gadā, un visu šo laiku tās vadītājs ir bijis Ž. M. Lepens. Viņa pirmā nopietnā parādīšanās uz Francijas politikas skatuves notika 1984. gadā, kad Ž. M. Lepens tika uzaicināts piedalīties populārā televīzijas raidījumā, kur viņš apsūdzēja arābus un musulmaņus par «Francijas kolonizēšanu». Kopš tā brīža viņa popularitāte piedzīvoja strauju kāpumu, un viņš kļuva par ievērojamu spēlētāju Francijas politikā. 2002. gadā viņš šokēja Eiropu, ieņemot otro vietu Francijas prezidenta vēlēšanās, piekāpjoties toreizējam valsts vadītājam Žakam Širakam.

Pēc gandrīz četrdesmit gadus ilgas partijas vadīšanas viņš ir gatavs paiet malā un licis skaidri saprast, ka par savu pēcteci vēlas redzēt jaunāko meitu Marinu, kas Nacionālajā frontē iestājās 1986. gadā, bet pašlaik ieņem vienu no diviem partijas viceprezidenta amatiem.

«Es politikā iesaistījos nelabprāt,» atceras 42 gadus vecā M. Lepena. «Bet citādi nebija iespējams, ja esi Ž. M. Lepena meita. Politika mani ir «ierijusi».» Līdz šim viņas politiskā karjera bijusi saistīta ar Francijas reģioniem, bet no 2004. līdz 2009. gadam viņa bija Eiroparlamenta deputāte.

Viņa ir apņēmusies iet tālāk. «Es esmu šeit, lai uzvarētu prezidenta vēlēšanās,» intervijā britu raidsabiedrībai BBC stāsta M. Lepena. «Katras politiskās partijas mērķis ir nokļūt pie varas, lai realizētu savas idejas.»

Sarkozī partija baidās

Topošās Nacionālās frontes līderes politiskā ideja ir skaidra - pārtraukt Francijas islamizāciju. «Mēs iestājamies pret islāmismu, nevis islāmu,» viņa atklāj sarunā ar Daily Telegraph. «Islāmisms ir vēlme ar šariata likumu aizstāt pilsoniskos, politiskos un reliģiskos likumus.» Viņasprāt, acīmredzami islāmisma piemēri ir cūkgaļas izslēgšana no ēdienkartes vairākās Francijas skolās un ātrās apkalpošanas ēstuvju ķēdes Quick lēmums piedāvāt īpašus burgerus musulmaņiem.

Nesen M. Lepena izraisīja Francijas politiskās elites sašutumu, paziņojot, ka musulmaņi, kas lūdzas uz ielām, pielīdzināmi nacistu okupācijai, tikai bez «tankiem un karavīriem». Socioloģiskās aptaujas rāda, ka 39% franču atbalsta strīdīgo salīdzinājumu.

Aptaujas liecina, ka M. Lepena 2012. gada Francijas prezidenta vēlēšanās varētu iegūt 13% balsu, kas nešķiet īpaši daudz, bet ir par 5% vairāk nekā viņas tēvam gadu pirms 2002. gada vēlēšanām, kurās viņš sensacionāli saņēma 17% vēlētāju atbalstu un iekļuva otrajā kārtā.

Draudošās briesmas atzīst arī N. Sarkozī pārstāvētā partija UMP. «Nav apšaubāms, ka Nacionālās frontes popularitāte pēdējos mēnešos pieaug,» apstiprina UMP prezidents Žans Fransuā Kopē. «Raugoties no elektorāta skatupunkta, mēs esam apdraudēti.»

Analītiķi uzskata, ka M. Lepenas popularitāte ir izskaidrojama ar viņas salīdzinoši mēreno izteiksmes veidu un mūsdienīgajiem uzskatiem, ko labi parāda viņas atbalsts abortiem. «Viņai ir tāda pati nostāja pret imigrāciju kā tēvam, bet viņa to pasniedz citādi, maigāk,» domā galēji labējo partiju pētniece Nonna Maiere. «Viņai ir ļoti labs kontakts ar žurnālistiem.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Marina Lepena

Dzimusi 1968. gadā, politikā kopš 1986. gada

Viena no diviem Nacionālās frontes prezidenta vietniekiem, galvenā pretendente uz partijas vadītāja amatu. Bijusi Eiropas Parlamenta deputāte

Atbalsta abortus un solījusi sarīkot referendumu par nāvessoda atjaunošanu Francijā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?