Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Citadeles gala cena vēl miglā tīta

Privatizācijas aģentūras (PA) un bankas Citadele vadība neprognozē būtiskas novirzes no nosauktās pārdošanas cenas - 74 miljoniem eiro par 75% bankas kapitāldaļu -, taču tas būs atkarīgs no Citadeles panākumiem 2014. gadā.

Labāks nekā vidēji Eiropā

5. novembrī parakstītais līgums, saskaņā ar kuru līdz 2015. gada pavasarim par 74 miljoniem eiro tiks pārdoti 75% Citadeles akciju, uzskatāms par veiksmīgāku nekā vidēji Eiropā, ņemot par pamatu visbiežāk piemērojamo koeficientu dažādos banku pārdošanas gadījumos, klāstīja Privatizācijas aģentūras vadītājs Vladimirs Loginovs. Šie apsvērumi darbosies, rēķinoties arī ar negatīvu ekonomikas attīstību Latvijā un reģionā kopumā. Ja plānotais pašu kapitāls izrādīsies lielāks, valsts no bankas Citadele pārdošanas darījuma iegūs lielāku summu. Ja tas būs mazāks par 74 miljoniem eiro, samazināsies pārdošanas cena un par šo starpību investori palielinās bankas pamatkapitālu. Precīza darījuma summa būs skaidra 2015. gada pirmajā ceturksnī.

Bankas Citadele valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis ir pārliecināts, ka, ņemot vērā bankas darbības rādītājus šā gada trīs ceturkšņos, Citadeles darījumu izdosies noslēgt par nosauktajai tuvu summu. Līdz šim bankas attīstības plānā bija vairāki attīstību ierobežojoši aspekti, piemēram, iespēja brīvi palielināt bankas pamatkapitālu un citi, kuru atcelšana ļaus bankai strauji attīstīties.

Raiba kompānija

Bankas Citadele investoru vidū ir bijušais ASV Federālo rezervju sistēmas vadītājs Pols Volkers, Ēģiptes miljardieris Nasevs Saviris, kā arī ASV investīciju bankas Allen & Company izpilddirektors Stenlijs Šūmans, ASV investīciju kompānijas Cramer, Roshental & McGlynn līdzdibinātājs Džeralds Krāmers, kanādiešu fonds Vealhouse Capital Management, centra Belfer Center for Science and International Affairs direktors Greiems T. Alisons, Kanādas Ilgtspējīgās attīstības tehnoloģijas padomes priekšsēdētājs Džeimss L. Basili, Metjū O. Digs, kurš bijis Copeland Corporation prezidents, Danandžaja Dvivedi, kurš bijis bankas Shinsei korporatīvais izpilddirektors, EMS Capital LP pārstāvis Edmonds Safra, Džeimss E. Stenlijs, kurš ir vadošais partneris BlueMontain Capital, uzņēmumu Wolfensohn Fund Management un Wolfensohn&Company, LLC priekšsēdētājs Džeimss D. Volfensons, uzņēmums Baupost Group.

Šie investori iegūs 52,6% Citadeles akciju, bet Ripplewood Advisors LLC piederēs 22,4% akciju. Savukārt Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) savā īpašumā saglabās 25% bankas kapitāldaļu.

Bankas pircēju pārstāvis Ripplewood Advisors LLC izpilddirektors Tims Kolinss uzsvēra, ka visi darījumā iesaistītie investori ir pilni entuziasma. Viņiem patīkot banka Citadele, tās vadība, kā arī Latvija un Baltijas reģions. Bankas darījumam piesaistīta īpašu investoru grupa, un šie cilvēki varēs sniegt īpašu pievienoto vērtību bankas attīstībai. T. Kolinsam ir arī svarīgi ieguldīt līdzekļus ar patīkamiem sadarbības partneriem. «Man patīk gandrīz visi Latvijā satiktie cilvēki,» viņš teica.

Augstas ambīcijas

T. Kolinss, vaicāts par bankas attīstību turpmākajā piecgadē, teica: «Ja mēs Latvijā nebūsim čempioni, tad nevarēsim būt pilnībā apmierināti, un tad tas būs mūsu mērķis jau nākamajiem pieciem gadiem.» Jaunie bankas akcionāri paredzējuši palielināt bankas kapitālu par 10 miljoniem eiro, un ir paredzēts, ka bankas pārdošanas darījums noslēgsies nākamā gada pirmajā ceturksnī. Banka Citadele atmaksās 18,4 miljonus eiro no subordinētā aizdevuma, bet ERAB, kuras pārziņā paliks 25% Citadeles akciju, pārfinansēs daļu subordinētā aizdevuma 11,21 miljona eiro apjomā. Atlikušo daļu - 34,72 miljonus eiro - saskaņā ar esošo līgumu banka Citadele atmaksās valstij līdz 2017. gada beigām, un valsts turpinās saņemt procentu maksājumus. Būtiski, ka izpildīti visi Eiropas Komisijas nosacījumi un ir noņemti visi darbības ierobežojumi, teica V. Loginovs.

G. Beļavskis klāstīja, ka banka aktīvi piedalās Latvijas uzņēmumu kreditēšanā. Jaunajos kredītos šo gadu laikā Latvijā ir izsniegti 644 miljoni eiro, Baltijā - teju miljards eiro. Ir plānots, ka Citadele šo tempu saglabās, un paredz arī palielināt. Tiek domāts arī par to, lai Citadele būtu vilinošāka ikvienam klientam - no 2015. gada būs vairāk tiešsaistes pakalpojumu ar iespēju bankas pakalpojumus izmantot visu diennakti, kā arī jauni bankomāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?