Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

«Cūkas laime» izstāžu zālē

«Sveika, māksliniec!» man uzsauc gājējs aiz muguras, un es neatskatoties zinu, kurš tas ir! Nezinu, kam par godu mani tā dēvē, bet acumirklī izjūtu prieku. Mākslinieks manās acīs ir kaut kas ļoti īpašs un netverams, kaut kas, kas es gribētu būt, bet oficiāli neesmu. Gribētu, lai kāds no bērniem kļūst par mākslinieku vai vismaz saprot kaut ko no šīs ēteriskās, vizuālās pasaules. Es priecājos ikreiz, kad meita cilvēku uzzīmē nevis ar divām, bet astoņpadsmit kājām, un ceru, ka viņā būs daļa no manis, kura bērnībā zivi zīmēja četrkantīgu.

Kad biju maza, uz muzejiem gājām reti vai negājām nemaz, taču tas, iespējams, tāpēc, ka dzīvoju starp gleznām, kuru autors ir izcils latviešu mākslinieks Rūdolfs Pinnis. Iedvesmu smēlos arī no viņa sievas Elvīras Pinnis maza formāta audumu rakstu zīmējumiem, kurus viņa mēdza pārdot Francijas audumu ražotājiem. Godīgi sakot, ja tēma ir māksla, tad pieredzes gūšanas lauciņā manā CV ir labs ieraksts!

Bet, mācoties no vecāku kļūdām, savus bērnus es uz muzejiem gan vedīšu. Jo man tā šķiet milzu vērtība. Kad mamma man piespēlēja ideju par mākslas tēmu Mini Dienai, es viņai teicu: «Super! Noteikti uzrakstīšu!» Te nu ir tas mākslas numurs. Veselu janvāra nedēļu biju ar to aizrāvusies, un galu galā man pat piedāvāja uzrakstīt recenziju par kādu izstādi. Atteicos! Dūšas nepietika, bet paldies arhitektei Ievai Zībartei, ka mani ieteica! Noteikti kādreiz tam saņemšos, bet pagaidām man vēl jāpamācās.

Nevaru lepoties ar zināšanām par mākslas darbu nosaukumiem, taču noteikti zinu, ka esmu mūsdienu mākslas fanāts, man patīk abstrakcija, taču nepatīk, ja liek piena šķīvī matu un nosauc to par mākslu. Kaut gan, ja mērķis ir raisīt emocijas, tad autoram tas ir izdevies. Es vēl esmu gluži kā bērns, kurš kāri tver pēc jaunām zināšanām mākslas jomā, atšķirība tikai, ka gribu atcerēties mākslinieku vārdus un zināt gadskaitļus, bet bērniem tas neinteresē nemaz. Viņiem interesē tikai sajūtas. Interesē tas, vai būs interesanti. Runājot atklāti, man dikti paveicās ar izstādi, kuru apmeklējām kopā ar meitu novembrī Parīzē. Viņas pirmā pieredze bija japāņu multimāksliniece Jajoi Kusama, kuras darbi nelika vilties. Gluži pretēji - bija grūti dabūt meitu prom no izstāžu zāles. Vai varat iedomāties, ka bērnam ir jāpiesola kāds gardums, lai novērstu viņu no mākslas? Tas ir retums, pat kā tautā saka - cūkas laime. Bet tagad gan es zināšu, kas jādara, un tas viss izlasāms šajās lappusēs. Katrs bērns, protams, ir citāds, un tikai vecākiem vien zināms, kāds ir piemērotākais informācijas pasniegšanas veids, bet es jau arī nepretendēju uz to, ka tagad zinu labāk, vienīgi pasviežu jums dažas idejas. Ņemiet par labu, un lai veiksmīgs pirmais muzeja apmeklējums!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?