Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Daudziem pa druskai, dažiem nekā

Bažas piepildījušās - pēc Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) budžeta vairākkārtējas samazināšanas pēdējos gados (no 7,6 miljoniem latu 2008. gadā līdz nepilniem trim miljoniem šogad) - nule noskaidroti pirmie šāgada «kritušie». Sadalot 2012. gadam atvēlētās naudas pirmo trešdaļu (VKKF budžetu dala trijos konkursos) daudzu citu projektu starpā, «zem strīpas» palikusi arī ilgus gadus praktizētā lasīšanas veicināšanas programma bērniem un jauniešiem Bērnu žūrija, kas pērn bija pulcējusi ap 13 tūkstošiem skolēnu Latvijā un ārzemēs.

VKKF vadība noskaņota reformēt fonda finansēšanas modeli, piesaistot tā ieņēmumus ekonomiskajiem procesiem valstī un atsakoties no fonda «politiskā jumta».

Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova, kura bērnu un jauniešu lasīšanas veicināšanas programmu vada jau vienpadsmit gadu, sarunā ar Dienu notikušo sauc par klaju bērnu tiesību pārkāpumu un solās vērsties pie tiesībsarga. «Grāmatas vienā momentā pazūd no bibliotēku plauktiem,» saka S. Tretjakova, raksturojot bērnu un jauniešu vēlmi lasīt kvalitatīvas grāmatas (programmā iesaistītas 440 bibliotēkas). Pirmajam pusgadam bijuši nepieciešami 25 tūkstoši latu, šobrīd S. Tretjakova vēl nezina, vai un kā programmu varēs realizēt.

Bērnu žūrija, protams, ir tikai viens no kopumā 632 neatbalstītajiem projektiem, kas neiekļāvās 500 tūkstošu latu budžeta rāmī šāgada pirmajā VKKF projektu konkursā. Papildus šai naudai šogad pieejams arī Latvijas valsts mežu (LVM) ziedojums 800 tūkstošu latu apjomā, kas vērtējams kā ļoti nozīmīgs un vērtīgs atbalsts fondam, uzsver VKKF vadītājs Edgars Vērpe. VKKF atbalstu deviņās nozarēs kopumā guva 495 projekti, finansiāli «nosegt» izdevies 17,3% no kopumā pieprasītās naudas. LVM nauda sadalīta piecām prioritātēm (nozīmīgi kultūras pasākumi, atbalsts koru un tautas deju tradīcijai, atbalsts teātriem un koncertorganizācijām, spēlfilmu un dokumentālo filmu tapšana, atbalsts vizuālajai mākslai).

Šobrīd top jauna VKKF darbības stratēģija, kuras mērķis ir izmainīt fonda finansēšanas modeli, iespējams, atgriežoties pie savulaik pārbaudītā modeļa, kur VKKF nauda bija piesaistīta tabakas, alkohola un azartspēļu nodokļiem. Igaunijā šāds modelis saglabāts, Latvijā pret to pagaidām strikti iebildusi Finanšu ministrija, arī kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende par šo ieceri neiestājas. Cita alternatīva varētu būt konkrēti atskaitījumi no valsts kapitālsabiedrību peļņas, kas tiek novirzīti kultūras, sporta un sociālu programmu finansēšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

VKKF konkursos atbalstīto
projektu pilns saraksts un kritēriji:
www.vkkf.lv

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?