Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Dāvanas no cepļa

Kaut arī decembra sestdienas rītā sals bargi kož degunā, pie podnieka Ilmāra Veceļa cepļa Aulejā mīdās krietns bariņš podu kārotāju. No cepļa sāniem vēl nāk siltums, tūlīt pat abi meistari - pats saimnieks un Evalds Vasilevskis - ar pamatīgiem brezenta cimdiem rokās ceļ nost metāla režģus, lai skatienam paveras melni sudrabainas, vēderainas bļodas un slaidas vāzes, smalkas krūzītes un nedaudz austrumnieciski gaismekļi.

Kā stāsta E.Vasilevskis, katrs LKF kopas _Pūdnīku skūla_ izdedzinātais ceplis atšķiras ar kaut ko īpašu, šis esot veltīts podnieku draugiem un atbalstītājiem. «Mēs padomājām, lai viņiem nevajadzētu skraidīt uz _Maksimu_, Ziemassvētku dāvanas meklējot. Ziemassvētku tematikas gan uz podiem nav, Santa Klausus nemeklējiet, bet dāvināt vienalga var. Ko teiktu podnieks, ja viņam Ziemassvētku vecītis atnestu podus? Būtu priecīgs, jo parasti tā sanāk, ka podniekam mājās trauku trūkst,» smaida Evalds.

Jākurina visu nakti

Ilmārs stāsta, ka ceplis jākurina 12-15 stundu, kā nu kuro reizi, vislabāk ar skujukoku malku. «Ja nav slinkums runāt par mākslu un politiku, un citām lietām, tad var visu nakti pie cepļa nosēdēt, vakarā iekūri, no rīta jau var ņemt ārā podus. Sākumā vismaz kādas sešas stundas ir jāpieskata, kamēr tā visa masa ar podiem sasilst. Aukstums? Nav ne vainas, ja vēl paņem kādu Garo Jāni, labāk, protams, vietējo ražojumu, ja nav, tad var arī ar skotu iztikt,» podnieki šķelmīgi nosmejas. Pūdnīku skūlas meistari darina melno jeb svēpēto keramiku, tomēr gan Evalda, gan Ilmāra trauki nebūt nav vienveidīgi melni, uz to sāniem atvizmo gan varavīkšņaini krāsainas glazūras triepieni, gan dažādi mitoloģiski zīmējumi - zivs, putns, koks, saule. Ceplī ir daudz svečturu, kā arī smalkas eļļas lampiņas. Evalds rāda mazus trauciņus, kuri lipināti ar rokām, gluži kā pirms gadu tūkstošiem to darījuši mūsu senči. «Tas ir meditācijas trauciņš, kā japāņiem, kuri no tādiem dzer sakē. Ar pirkstiem lipinot, var izdomāt. Kādu podnieki redz nākamo gadu? Brīnišķīgu! Bez jokiem! Rocības šobrīd nav daudz, bet, ja to dzīves ritumu neaptur un pa drusciņai kustas uz priekšu, tad var daudz paveikt un viss būs labi.» Līdz 6.janvārim Pūdnīku skūlas izstāde apskatāma Saldus Romas katoļu baznīcā, taču, kā stāsta Evalds, jau tagad puse no izstādes esot izpārdota, jo interese par latgaliešu darinājumiem esot ļoti liela.

Rada svētku noskaņu

Pa to laiku pircēji jau noskatījuši sev kārotās mantas, gaida, ka Ilmārs tās apstrādās ar augu eļļu, lai māls būtu spīdīgāks. Dāvanas izvēlēties kuplā skaitā atbraukuši Rāznas Nacionālā parka darbinieki. «Ko izvēlējos? Noteikti gaismas avotus. Pirmkārt, eļļas lampiņas, kas dod fantastisku gaismu, un šo te trauku, kur var ievietot svecīti. Tā ir ļoti laba dāvana, Ziemassvētku noskaņa garantēta. Un šo te podiņu ar zivtiņu izvēlējās meita Katrīna,» saka Rāznas Nacionālā parka direktore Anda Zeize. Viņas kolēģēm Ainai un Regīnai arī jau pilnas rokas pirkumu. «Izvēlējāmies svečturīti, tējas kanniņu, tad vēl sautējamo trauciņu. Paši arī ikdienā lietojam māla traukus, šos gribam dāvināt. Krīzes laikā cilvēki izvēlas patiesas vērtības, turklāt, šīs te ir ekoloģiski tīras,» saka Regīna Indriķe. Kā atzīst A.Zeize, Latgales podnieku darbnīcas ar savu īpašo kolorītu šajā sezonā bijušas tūristu iecienītas, Rāznas parka attīstībai tas ir nācis tikai par labu. «Nacionālais parks nav tikai ezers vai koks, bet arī cilvēki, kas te radoši strādā. Podnieki labprāt demonstrē tūristiem savu prasmi, ar viņiem ir viegli sadarboties, tāpēc arī mēs, cik varam, cenšamies popularizēt viņu darbu. Mums ir vēl arī citi amatnieki - adītājas, tamborētājas, skalu grozu pinēji, taču Latgales podnieki ir visatraktīvākie.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?