Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Trešdiena, 25. decembris
Stella, Larisa

Daži «gaļas noslēpumu» skaidrojumi

Kaķi un suņi sajūt dažādas aizsargatmosfēras veidotās gāzes smaržas. Kaķim var nepatikt iepakojuma smarža, kuru cilvēki nejūt, bet dzīvnieks jūt ļoti daudz iemeslu dēļ. Nav zināms, kā liellops Īrijā tika audzēts, nokauts, kādos apstākļos gaļa vesta uz Poliju, kur pēc gaļas sadales iepakota. Zināms tikai iepakošanas datums Polijā, un zināms realizācijas termiņš. Nekur nav rakstīts, kāda gāze ievadīta aeroiepakojumā.

1. Kāpēc Latvijas kaķis neēd Īrijā audzēto gaļu?

2. Kāpēc lielveikalos netirgo Latvijas gaļu?

Kāpēc Latvijas gaļas lopu audzētāju produkcija netiek tirgota Latvijas lielveikalu tīklos - bieži vien ir politisks un ekonomisks aspekts, tiek aizsargātas citu tirgu intereses. Otrs iemesls, ko min ar pārtikas saimniecību saistītās amatpersonas, ir piesauktā latviskā mentalitāte - latviešu nespēja kooperēties.

3. Cik ilgi gaļa nebojājas?

Gaļa var stāvēt ledusskapī piecas dienas - gaļai veidojas pašai sava normāla aizsargkārta, un, ja to sajauc ar modificēto atmosfēru, tad aizsargkārtas nav. Piecas dienas pie +2C gaļa glabāsies bez redzamiem bojājumiem.

4. Vai vecu gaļu var «uzlabot»?

«Tad jau vieglāk ir gaļu, kam tuvojas lietošanas termiņa beigas, sasaldēt, atlaidināt un nelikumīgi pārdot kā svaigu, to vieglāk izdarīt nekā sašpricēt,» pačukst tirgotāji. Gaļas industrijā ir normāli, ja šķiņķa gabalā pirms karstās kūpināšanas ievada sāls šķīdumu ar sāls injekcijām, bet, lai svaigai gaļai veiktu šādas darbības, negodīgie ieguldījumi neattaisnosies, uzskata gaļas pārdevēji Rīgā Matīsa tirgū.

5. Kāpēc laboratorijai jābūt neatkarīgai?

Kautuves atved paraugus pārbaudei, kur var nodot gaļas paraugu analīzes līdz pat pulksten 22. Lai novērstu slimību perēkļu izplatību, gaļas audzētāji, kāvēji vienlaikus nedrīkst būt gaļas tirgotāji. Latvijā pieņemts likums, ka sertificēts veterinārais dienests pārbauda gaļu jau kautuvēs, to pēc tam sūta uz tirgiem, kur atkārtota veterinārā pārbaude vairs netiek veikta.

6. Ko nozīmē «nogatavināta» gaļa?

Ja Mārtiņš Rītiņš kā kaut ko īpašu saka, ka savā restorānā gatavo ēdienu tikai no «nogatavinātas gaļas», tad tas ir veikls mārketinga triks. Tas nenozīmē kaut ko īpašu. Ja saimnieces vēlas pagatavot labu maltīti no gaļas, tad tirgū, veikalos var iegādāties tikai «nogatavinātu gaļu». Citādu nemaz nedrīkst tirgot! «Nogatavinātā» gaļa nozīmē, ka pēc nokaušanas, atasiņošanas gaļa vismaz vienu divas diennaktis nolikta «nogatavoties» un no tās ēdienu negatavo. Šajā laikā notiek gaļas fermentācijas procesi.

7. Kas ir aizsargatmosfēra?

Fasēšanas procesā iepakojumā gaisa vietā tiek ievadīta neitrāla gāze, kas aizsargā iesaiņoto gaļas izstrādājumu no skābekļa iedarbības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?