Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Deviņi suņi un viens sesks

Divu mēnešu laikā vienotajā mājas jeb istabas dzīvnieku datubāzē reģistrēti tikai desmit mājdzīvnieki - deviņi suņi un viens sesks. Tajā pašā laikā ik mēnesi privātklīnikās zemādas mikroshēma tiek ievadīta simtiem mājdzīvnieku. Zemkopības ministrija (ZM) norāda, ka no 2012. gada janvāra reģistrācija dzīvnieku īpašniekiem būs vienkāršāka, taču tas joprojām būs maksas pakalpojums. Dzīvnieku aizstāvju domas par nepieciešamību valstij iesaistīties vienotā reģistra finansēšanā dalās.

Aizvest savu mīluli pie veterinārārsta, kurš dzīvniekam zem ādas injicē mikročipu, kā arī izsniedz Eiropas Savienības mājdzīvnieka pasi, - ar to nepietiek. Lai informācija par suni, kaķi vai sesku nonāktu vienotajā mājdzīvnieku reģistrā, kas darbojas kopš šī gada 1. jūlija, ir jādodas uz Lauksaimniecības datu centru (LDC), jāaizpilda veidlapas, kā arī jānomaksā Ls 5 par reģistrāciju. Šogad Beinerta klīnikā mikročips ievadīts vairāk nekā 400 mājdzīvniekiem, Mazo brāļu hospitālī - vairāk nekā 100 suņiem un kaķiem, taču dzīvnieku īpašnieki tos vienotajā reģistrā pierakstīt nesteidz. No jaunā gada dzīvniekus reģistrēt varēs arī veterinārārsti, tiek lēsts, ka tad situācija reģistrā varētu mainīties, jo nebūs nepieciešamas papildu darbības. Reģistrācijas maksa Ls 5 apmērā gan tiks saglabāta - par to tiks nodrošināta LDC datubāzes darbība.

Dzīvnieku pansijas Ulubele vadītāja Ilze Džonsone uzskata - kamēr valsts neiesaistās un nenodrošina finansējumu dzīvnieku reģistrācijai, projekts ir uzskatāms tikai par formālu. «Piereģistrēsies tikai godprātīgie, ar kuriem parasti nav problēmu, taču tie, kuri dzīvniekus nevakcinē, pamet vai nemaksā valsts nodevas, to nedarīs,» prognozē I. Džonsone un norāda, ka vienīgais risinājums ilgtspējīgam reģistram būtu obligāta un simtprocentīga bezmaksas reģistrācija. Viņa arī netic dzīvnieku reģistrācijas pārbaudei, kas paredzēta no 2016. gada, - pārbaudīt privātmājas un lauku teritorijas nebūs iespējams.

Juglas Dzīvnieku aizsardzības biedrības (JDAB) vadītāja Astrīda Kārkliņa gan ir pārliecināta - reģistrācija jāapmaksā dzīvnieku īpašniekiem. Pagaidām pieteikšanos vienotajam reģistram kavējot tikai tas, ka tā pagaidām nav noteikta kā obligāta, uzskata JDAB vadītāja.

ZM Veterinārijas un pārtikas departamenta Dzīvnieku tirdzniecības, labturības un barības nodaļas vadītāja Liene Ansone stāsta - vienotā reģistra datubāzes izveidei saņemti 80 tūkstoši latu no Eiropas Savienības struktūrfondiem, plānots, ka datubāze būs saistīta ar elektronisko pakalpojumu portālu www.latvija.lv. A. Kārkliņa gan ir neizpratnē, kāpēc valsts nav uzklausījusi piedāvājumu izmantot JDAB reģistru, kurā kopš 2005. gada esot jau vismaz 40 tūkstoši ierakstu, un pārmet ZM vēlmi tērēt valsts līdzekļus. L. Ansone skaidro, ka ZM ir informēta par šī reģistra esamību, taču JDAB reģistrā neesot pietiekami informācijas, turklāt sensitīvos datus, kā, piemēram, personas kodus, ir tiesīgas apkopot tikai valsts iestādes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kā reģistrēt mājas mīluli

Jādodas pie veterinārārsta, kurš implantē mikroshēmu un izsniedz mājas dzīvnieka pasi. Izmaksas - Ls 15-25.
Līdz 2012. gada 1. janvārim mājdzīvniekus, kuriem implantēta mikroshēma un izsniegta pase, var reģistrēt Rīgā - Lauksaimniecības datu centrā Republikas laukumā 2 vai LDC reģionālajās nodaļās. Nodeva - Ls 5. Vairāk informācijas -www.ldc.gov.lv.
Pēc 2012. gada 1. janvāra mājdzīvniekus varēs reģistrēt veterinārārsti vai arī pašvaldībās. Nodeva saglabāsies.
Līdz 2012. gada 1. jūlijam visiem suņiem, kas piedalās izstādēs vai tiek izvesti no valsts, jābūt reģistrētiem vienotajā datubāzē.
Visiem suņiem, kas 6 mēnešu vecumu sasniegs līdz 2016. gada 1. jūlijam, jābūt reģistrētiem datubāzē.
Kaķiem un mājas seskiem reģistrācija datubāzē ir brīvprātīga.
No 2016. gada 1. jūlija vienotajā datubāzē būs pieejama informācija par mājdzīvnieka vakcināciju pret trakumsērgu.
Avots: ZM

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?