Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Dezorientācija valodas lietošanā

Jānis Mārtiņš Zandbergs

Gribu meklēt cēloņus un iemeslus šai manā uztverē nenormālībai, ka latvieši lieto krievu valodu saziņā ar mazākumtautību cilvēkiem pašu zemē. Pats esmu dzīvojis kā mazākumtautību pārstāvis vairāk nekā 50 gadu ASV un Vācijā, tāpēc gribu sniegt savus novērojumus.

Mums, latviešiem, ir jāsaprot, ka mēs kā pamatnācija kopš neatkarības atjaunošanas esam šīs valsts «turētāji» vai «nesēji» un veidotāji. Arī latviešu valodas lietošana vai nelietošana sadzīvē ir mūsu rokās. Ne kādi likumi, ne sodi nepanāks, ka Latvijā sadzīvē lietos valsts valodu, ja paši latvieši to nelietos konsekventi visur un vienmēr sadzīvē Latvijas teritorijā.

Kopš Otrā pasaules kara visās Eiropas valstīs ir pieaudzis iebraucēju un imigrantu (vēlamu un nevēlamu) skaits. Tomēr katrā valstī ir pamatnācija, kura ir šīs valsts «turētāja» un veidotāja un arī valsts valodas «nesēja».

Vācijā ir 3,5 miljonu turku izcelsmes vāciešu, miljoniem poļu izcelsmes un miljoniem citu izcelsmju vāciešu. Savās ģimenēs šie mazākumtautību cilvēki turpina runāt savā valodā, bet sadzīvē viņi runā vāciski, jo vācieši ar viņiem runā vāciski. Katrs mazākumtautību pārstāvis zina: ja viņš iet uz valsts iestādēm un neprot valsts valodu, viņš ņem sev līdzi tulku. Latvijā mēs piedāvājam valsts iestādēs arī krievu valodu kā saziņas valodu un uzskatām to par normālu. Berlīnē daudzās sākumskolās ir vairāk turku bērnu nekā vāciešu, bet visi mācās vāciski. Ja trīs turki strādā valsts iestādē, darba laikā viņi lieto valsts valodu, jo viņi ir valsts darbā.

Latvieši gaida to dienu, ka citu tautību pārstāvji sāks savā starpā runāt latviski. To dienu var nesagaidīt, un tas nemaz nav vajadzīgs. Mūsu prasība ir, ka visi valsts iedzīvotāji publiskajā telpā, t. i., sadzīvē, lieto valsts valodu. To var panākt tikai tad, ja paši latvieši arī publiskajā telpā lieto tikai valsts valodu.

Nekas nav dabīgāks, normālāks, pat likumīgāks, ja latvietis Latvijā sadzīvē lieto tikai latviešu valodu. Tā ir pieņemta starptautiska norma vai nerakstīts likums, ka valsts valodu lieto publiskajā telpā.

Esmu ar daudziem tautiešiem runājis par šo, manuprāt, vājprātu, ka latvieši sadzīvē dod priekšroku krievu valodai. Argumenti šādai rīcībai ir dažādi, piemēram, esmu tā pieradis, negribu aizmirst krievu valodu, varbūt tas ir tūrists, kas iebraucis no Krievijas utt.

Turpinot kā līdz šim, galu galā krievu valoda būs dominējošā valoda Latvijā.

Tikai latvieši var latviskot Latviju. To nevar sagaidīt no mazākumtautību iedzīvotājiem. Nelietojot latviešu valodu Latvijā, latvieši krievisko Latviju, un viņi jāpieskaita pie «krievvalodīgajiem». Nav jau jāmīl katrs cilvēks, ar ko runā latviski, un nav jābūt vienisprātis par vēstures notikumiem, lai runātu latviski ar cilvēku. Tomēr, lai Latvija kļūtu par latvisku Latviju, latviešiem kā šīs valsts «turētājiem» būs jālieto latviešu valoda visā valsts teritorijā un ar visiem valsts iedzīvotājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?