Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Dīvainās studijas

Pēc brīvdienām atgriežoties Braitonā, kur universitātē studēju fotogrāfiju, mani viss kaitina. Izrādās, janvārī nav paredzēta neviena lekcija. Jā, ir dažas grupu nodarbības, kurās apspriežam decembrī iesāktos fotoprojektus, viena nodarbība krāsu laboratorijā un divreiz pa piecpadsmit minūtēm garas individuālas sarunas ar pasniedzējiem par nesen nodoto eseju un par to, kā mums klājas universitātē.

Vēl jo vairāk mani kaitina, ka pēc šīm trim pustukšajām janvāra nedēļām atkal ir divu nedēļu brīvdienas. Protams, varu skenēt iekrātās filmiņas, fotografēt un lasīt grāmatas, taču mana izpratne par saspringtu studiju procesu, kāds mums tika solīts, acīmredzot atšķiras no Lielbritānijā pieņemtās.

Otrām kārtām mani kaitina mani kursabiedri. Piektdienas «kritikā» jeb grupu nodarbībās, kurās pasniedzēja un kursabiedru priekšā būtu jānoliek savi projekti, pirmā meitene no somas izvelk digitālo fotokameru. «Esmu kaut kur pazaudējusi printus, nevaru atrast,» viņa žēlīgi saka. «Bet, ja gribat, varat paskatīties kamerā.» Vienīgais prieks šajā dienā ir pasniedzējs spāņu fotogrāfs Ksavjers Rivass. Mūsu pasniedzējs ir saslimis, tāpēc Ksavjers viņu aizvieto. Man jau sen viņu ir gribējies satikt, jo esmu dzirdējusi par viņa godīgumu un paskarbo kritiku.

«Skatīties bildes fotokamerā ir gandrīz tas pats, kas neatnest neko,» viņš nosaka. Tomēr paņem rokās meitenes fotoaparātu un «pāršķirsta» attēlus, patirda ap galdu sēdošos studentus, vilkdams ārā viedokli par meitenes bildēm. «Es redzu, ka esi aizgājusi uz ostu. Pastaigājusi tur stundas trīs, varbūt divas. Varbūt vienu.» Pēc īsas pauzes viņš turpina: «Un ko tu domā fotografēt savam projektam? Palikušas tikai divas nedēļas.» Jāpiebilst, ka kopumā mums tam bija dots pusotra mēneša. Kursabiedrenes mulsā izvairīšanās no konkrētas atbildes mani uzjautrina.

Cits puisis izber uz galda čupu ar brīvdienu attēliem no ceļojuma uz Kanādu, pat nepapūloties atlasīt rādāmos no nerādāmajiem. «Esmu apmulsis,» viņš noplāta rokas. Es arī esmu apmulsusi. Par faktu, ka man būtu jātērē laiks, pārskatot neskaitāmus viņa brīvdienu foto. Šie daži cilvēki vismaz ir parādījušies. Puses nav. Arī irāņu kursabiedra, ar kuru iepriekšējā vakarā papļāpājām kopmītņu ballītē. Viņš pa visu brīvlaiku teicās uzņēmis vienu fotogrāfiju, kas viņam pašam patīkot, un žēlojās, ka tik īsā laikā nav iespējams neko izdarīt. Man niezēja mēle pateikt, ka varbūt jāsāk ar izvelšanos no gultas dienas gaišajā laikā un fotokameras paņemšanu rokās, tad arī problēmas atrisinātos.

Pasniedzēji, protams, ir lieliski, taču britu universitāšu izglītības shēma man sagādā nelielu vilšanos. Vēl jo lielāku vilšanos - daļa kursabiedru, kuri, visticamāk, labprāt nedarītu neko. Varbūt varētu domāt, kāda man daļa gar viņu nodarbēm, taču man pēc tam stundām ir jāklausās par viņu lieliskajiem darbiem, kuriem viņi atvēlējuši vien pāris stundu sava laika.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?