Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Dundagā dažiem pabalstu izsniedz pārtikas talonos

Neliela - bet tomēr - daļa pabalstu saņēmēju mēdz pabalstus nodzert, nosmēķēt vai citādi neatbilstoši iztērēt, tāpēc dažu Latvijas pašvaldību sociālie dienesti ar klientiem vienojušies, ka viņi garantētā minimālā ienākuma (GMI) līmeņa pabalstu vai tā daļu varēs saņemt pārtikas talonos. Šāda prakse nav bieža, turklāt to nevar uzspiest pabalsta saņēmējam, to var, tikai ar viņu vienojoties un saņemot piekrišanu. Viena no pašvaldībām, kur ir šāda sistēma, ir Dundagas novads.

Dienai stāsta Dundagas novada sociālā dienesta vadītāja Ineta Mauriņa, pašvaldības saistošajos noteikumos šāda prakse ar pārtikas taloniem iekļauta jau pirms vairākiem gadiem. Pārtikas talonus izsniedz divās situācijās. «Krīzes situācijās, kad radušies neparedzēti izdevumi. Aizbraucam uz mājām, redzam, ka ledusskapis tukšs, nav bērniem ko ēst, piešķiram pārtikas talonus,» stāsta I. Mauriņa. Krīzes situācijas mēdz būt dažādas, iespējams, ģimenē notikusi kāda nelaime. Otra situācija -ir daži klienti, kas mēnesim atvēlēto pabalstu neapzinīgi notērē nedēļas laikā. Tad sociālais dienests ar klientu vienojas, ka GMI pabalstu vai tā daļu izsniegs pārtikas talonos. Novadā gan tikai aptuveni pieci cilvēki pabalstu saņem pārtikas talonos. Kāda daļa pabalstu ņēmēju arī ir kūtri darba meklēšanā. Šobrīd Dundagas novadā četri uzņēmumi meklē strādniekus. «Ir uzņēmums, kurš piedāvā vairāk nekā 200 latu mēnesī, tā ir laba alga. Sauksim šurp pie mums pabalstu ņēmējus, runāsim par darba iespējām, rakstīsim sarunu protokolus un, ja atteiksies, domāsim, ko tālāk darīt,» saka I. Mauriņa.

Jautājumu par alternatīviem palīdzības veidiem sociālās palīdzības sistēmā pirms dažām nedēļām aktualizēja Latvijas Ārstu biedrības vadītājs Pēteris Apinis, kurš atsaucās uz Dienas komentāru par sociālās palīdzības neefektivitāti, ka Latvijā strādā simtiem viesstrādnieku, bet vietējos ar varu nepiedabūsi strādāt pat par visai labu algu. P. Apinis aprakstīja Brazīlijas pieredzi, kur trūcīgajiem iedzīvotājiem pabalstu izsniedz nevis naudā, bet tikai precēs. «(..) Šo naudu viņi saņem uz speciālas bankas kartes. (..) Ar šīm kartēm palīdzības saņēmēji var iegādāties tikai četru veidu produkciju - pārtiku (veselīgu pārtiku!), bērnu pārtiku, bērnu drēbes un medikamentus. Viss,» savā atbildes komentārā Dienai raksta P. Apinis. Valsts rīkojot konkursus lielveikalu ķēdēm, un dažas pēc tam nodrošina, ka preces, kuru cenas uzrakstītas uz tādas pašas spilgti sarkanas krāsas cenu lapiņām, nopērkamas par sarkanajām kartītēm. Jautāta, kā vērtē šādu sistēmu, labklājības ministre Ilze Viņķele (Vienotība) Dienai sacīja, ka vispirms tomēr centīsies ieviest plānotās sociālās palīdzības pabalstu reformas, kur ir lielāks uzsvars uz iedzīvotāju motivēšanu meklēt darbu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?