Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Dzejnieks Tomass Transtremers nešaubīgi vēlējās atbraukt uz Rīgu

«Uz Nobela prēmijas laureātu un viņa ģimeni ir milzīgs spiediens, kā cunami - neskaitāmi ielūgumi, aicinājumi uz intervijām... Mums par milzīgu prieku Tomass Transtremers ar sievu tomēr neapšaubāmi vēlējās atbraukt uz Rīgu,» sveicot Rīgā 2011. gada Nobela prēmijas laureātu literatūrā, teica Zviedrijas vēstnieks Latvijā V.

E. Matss Stafansons, kurš izteica visu klātesošo pamatizjūtu - kas gan 80 gadu vecajam dzejniekam, kurš pārvietojas invalīdu ratiņos, būtu vieglāk, kā atteikt vizīti un atsūtīt laipnus pateicības vārdus par nule latviešu valodā iznākušo savu dzejas krājumu... Kopš negaidītās riskantās ciemošanās dzejnieces Vizmas Belševicas un tulkotāja Zigurda Elsberga dzīvoklī 70. gados Padomju Latvijā Tomasu Transtremeru ar Rīgu un tās intelektuāļiem saista draudzība. Baltijas motīvs - «ūdenim bija dzelzs piegarša» - dzejniekam ir personīgi izsāpēts.

Sestdien, 29. oktobrī, Melngalvju namā notika apgādā Mansards izdotā Tomasa Transtremera krājuma Dzeja atklāšana. Izdevumā Guntara Godiņa un Jura Kronberga atdzejojumā apkopota visa Transtremera dzeja (1954-2004). Zāle bija līdz pēdējai rindai pilna - radošā inteliģence, studenti. Jaunākais intelektuālis saldi gulēja ratiņos, cienījamākajiem bija tik sirmas galvas kā dzejniekam Jurim Kronbergam, kurš Tomasu Transtremeru raksturoja kā «vienkāršu un parastu cilvēku, kurš raksta fantastisku dzeju» un «kurš nekad nav tēlojis lielu dzejnieku». Strādājot pie cikla Baltijas jūras (1974), T. Transtremers zvanījis tulkotājam Andrejam Irbem, lai noskaidrotu, vai vārdā «Liepāja» virs «a» nepieciešama garumzīme.

Divu stundu garais pārdomāti organizētais pasākums Melngalvju namā noritēja bez liekas patētikas. Krājuma atvēršana bija gan intelektuāli blīva, gan cilvēciski silta. Īpašs žests bija pianista Vestarda Šimkus dāvana dzejniekam - virtuozā klavierspēle. Zviedru literatūrkritiķis Niklass Šeilers uzsvēra, ka mūzika ir viens no galvenajiem ceļiem, pa kuru tuvoties Transtremera dzejai. Zviedru komponisti dzejniekam, kuram ļoti patīk spēlēt klavieres, pat komponējot īpašus skaņdarbus kreisajai - kustīgajai - rokai.

Transtremers ir pasaulē visvairāk tulkotais pēckara dzejnieks. Dzejoļi tulkoti vismaz 46 valodās. 2011. gada Nobela prēmija literatūrā Tomasam Transtremeram piešķirta «par to, ka viņš sabiezinātos, gaismas cauraustos dzejas tēlos jaunā veidā padara īstenību mums pieejamu». Zviedru literatūrzinātnieka Niklasa Šeilera redzējumā viņam piemīt līdz «milimetram precīzs acīgums, kas mūs pietuvina iracionālajam garīgumam». Ar fantastiski blīvajām dzejas gleznām viņš no ikdienišķām detaļām «brīvi veido tiltus starp dabu, vēsturi un mirušajiem». Savā laikā dzejniekam esot pārmests pārāk liels poētisms. N. Šeilers tam oponē. Viņaprāt, līdzās Transtremera dzejas ēteriskumam nedrīkst ignorēt arī sociālos aspektus, kas ļāvuši «ietriekt poētisko dūri tieši diktatoriskās sistēmas saules pinumā». «Šajā sekulārajā laikmetā Transtremera dzeja piedāvā svarīgu estētisku alternatīvu materiālismam,» uzskata N. Šeilers.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?